Politie Limburg-Noord

Politie biedt toezichthouders jeugdsozen training aan
Datum: 1-04-2007
Tijd bericht: 17:46
Plaats: Echt-Susteren
Politie en Sociaal Werk in Echt-Susteren (SWE) organiseerden vrijdag en zaterdag, 30 en 31 maart, een speciale training voor een groep van 29 toezichthouders van jeugdsozen in Echt-Susteren, Roerdalen en Maasgouw op het gebied van drugs en het omgaan met agressie en geweld. Daartoe stond hen een hele zaterdag het nieuwe politietrainingscentrum in Sevenum ter beschikking.

Het ging om toezichthouders van de jeugdsozen Amicale (Herkenbosch), De Blokhut (Vlodrop), K.A.-huis (Posterholt), Soap (Koningsbosch), De Pool (Linne), De Spil (Maasbracht), X-traction (Ohe en Laak) en Party House (Melick). Politie en Sociaal Werk (SWE) werken nauw samen met deze jeugdsozen als het gaat om het toezicht en de begeleiding van de jeugd. Een jaar geleden spraken deze jeugdsozen samen dezelfde huisregels af en ze wisselen sindsdien ook informatie uit. In maart 2006 ondertekenden politie, SWE en de jeugdcentra ook een convenant, waarin deze verregaande samenwerking is vastgelegd.

De 29 toezichthouders variëren in de leeftijd van 17 tot 50 jaar. In hun rol bij de jeugdsozen kunnen ze geconfronteerd worden met lastig of agressief gedrag, of met de effecten van het gebruik van drugs en alcohol. De Politie in Echt en SWE bedachten dat het goed zou zijn deze toezichthouders voorlichting te geven over drugs en alcohol en vooral ook om ze te trainen in de omgang met agressie en uitgaansgeweld. Daartoe bedachten ze een tweedaags programma.

Op vrijdagavond gaf het drugsoverlastteam van de politie in het politiebureau in Echt voorlichting over verschillende soorten drugs en het effect daarvan. Zij werden daarin bijgestaan door Wil Retka van de Stichting Boy-forever uit Venlo.

Op zaterdag konden de toezichthouders bij hoge uitzondering een hele dag terecht op het nieuwe Politietrainingscentrum in Sevenum. Ze werden daar geïnstrueerd door de trainers van de politie. Van hen staken ze enkele basisvaardigheden op in zelfverdediging en het onder controle krijgen van lastige personen.

Ze maakten daarbij gebruik van het oefencafé in de zogeheten oefenstraat van het politietrainingscentrum. In dit café werden enkele situaties nagebootst waar de deelnemers ook in hun praktijk mee te maken kunnen krijgen. De bedoeling van deze trainingen is vooral om de toezichthouders meer kennis en inzicht te verschaffen in het preventief en deëscalerend optreden als er situaties ontstaan met agressie en geweld.

Gemeente, politie en Sociaal Werk Echt (SWE) werken aan een samenleving waar genoeg ruimte is voor jongeren om te spelen, te leren en te werken.
Jongeren en hun ouders, maar ook anderen worden actief betrokken bij het jeugdbeleid van de gemeente Echt-Susteren. Iedereen in Echt-Susteren die een gezonde ontwikkeling van onze jeugd en onze samenleving belangrijk vindt, wordt uitgenodigd een steentje bij te dragen. De overheid kan het niet alleen.