KNHS


Routiniers maken plaats

1 april 2007

ERMELO (KNHS) De KNHS indoorkampioenschappen voor de basiswedstrijdsport zijn in Ermelo afgesloten met de titelstrijd springen in de klassen Z en ZZ voor ponys en paarden. Met veel aanstormend talent en louter jeugdige kampioenen kan de hippische sport in Nederland vooruit. De kampioenen bij de paarden, Chayenne Wiskerke en Nuri Dijks, zijn beiden pas zeventien. Ze hebben veel talent, fijne paarden en alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen in hun sport. En hun gebrek aan ervaring deert hen niet. Ze lieten ter afsluiting van het indoorseizoen de concurrentie de hielen zien. Daisy Engbersen hield in de barrage van het ZZ voor ponys met Zorba du Vi als enige de lei schoon.

De titelstrijd kreeg wonderlijke ontknoping in de klasse ZZ. Slechts drie van de ruim veertig deelnemers bleven over beide omlopen van parcoursbouwer Marius Bens uit Velp foutloos. Zeer selectief, noemde Chayenne Wiskerke de ontwerpen. De amazone zag de in uitstekende vorm verkerende Bart Bles in de klasse Z was hij al vierde geworden - in de barrage foutloos en vlot openen met Kyra Adelheid (v. Aram). Wiskerke reed de negenjarige VDL Rocksina (v. Corland) niet in de hoogste versnelling rond, maar ze maakte de wendingen net iets korter dan Bles: een halve seconde sneller. Vervolgens mocht Elke Jaspers met Madola (v. Gentleman) een poging doen. De Limburgse amazone was weliswaar razendsnel, maar de moeilijke dubbelsprong van planken bleef niet helemaal intact. Wiskerke won, voor Bles, Jaspers werd derde. Na vele reservetitels - met haar ponys Mirror en Fred lukte het telkens net niet - werd de Zeeuwse junior eindelijk bekroond met de ZZ-titel. Alles te danken aan mijn paard, reageerde ze na afloop te bescheiden. Ze heeft zon ongelooflijke instelling en is super werkwillig. Zon gevoel als zij geeft, heb ik nog niet eerder onder me gehad. Wiskerke zit in 5-VWO en traint bij wereldkampioen Jos Lansink, Wout Jan van der Schans en dressuurinstructeur Michel Winkel.

Hoofd koel
Ook de Z-kampioen Nuri Dijks is pas zeventien, maar in tegenstelling tot zijn collega werkt hij fulltime in de paarden. Ik ga een dag in de week naar Deurne, de rest werk ik op onze stal, vertelt de ambitieuze Dijks. Hij was een van de elf barragekandidaten in de klasse Z. In de jacht op het kampioenschap maakten diverse combinaties fouten. Dijks hield het hoofd koel en hield zijn zevenjarige Aqua di Parma (v. Lux) onder controle. Aqua deed zijn naam eer aan: hij is zo vlug als water. De jongelingen Anouk Schreurs en Maaike Koopmans deden een serieuze poging, maar de allersnelste ronde van Schreurs leverde een springfout op en Koopmans kwam aan de finish 11-honderdste tekort. Het was een spannende barrage, tot de laatste rit. Ik ging voor de overwinning. Hindernis 11 ging er vaak af, maar je moest wel hard rijden om kans te maken. Dan is het: het paard iets sluiten en dan maar hopen dat hij van de balken afblijft. Alles lukte bij Dijks en Aqua di Parma. In de klasse ZZ voor D- en E-ponys sloegen de zenuwen toe in de barrage. Zes kandidaten bleven na twee manches over voor de finale. Daisy Engbers moest als eerste starten. Echt snel was ze niet met Zorba du Vi (v. Zodiak), maar het bleek goed genoeg. Want de ene na de andere kanshebber ging in de fout. Ik had het echt niet verwacht, zei de veertienjarige kampioene, ik dacht dat Frank wel sneller zou zijn. Frank Schuttert, waarschijnlijk de meest winnende ponyruiter van dit moment, was sneller met Mabel, maar het duo maakte een missprong. Engbers, woonachtig in Tubbergen, rijdt de veertienjarige Zorba sinds drie jaar. Ze hoopt zich dit jaar te kwalificeren voor het EK voor ponys.

Afscheid
In het Z-DE was de winnaar al even verbaasd. Op de Utrechtse regiokampioenschappen verwachtte ik al geen titel, nu helemaal niet, aldus Merijn Bos. Met de tienjarige Chico (v. Casper) was hij de beste van een sterk veld. Met een bekeken rit zette hij de concurrentie op een onoverbrugbare achterstand. Dolblij nam de vijftienjarige ruiter de felicitaties in ontvangst. Ik rijd Chico nu een jaar. In het begin dacht ik niet dat het zon goede pony zou zijn. Mijn moeder had veel vertrouwen in hem en ze had gelijk. Chico is een leuke, lieve pony. Als de afstand een keer niet past, zal hij toch doorgaan. Hij werkt altijd mee. Met Stevan van Veldhuizen en Maikel van Mierlo kreeg de rubriek Z-DE-ponys allemaal ruiters op het podium. Bij de C-ponys klasse Z ging regerend kampioene Sophie Fabius met Karamba (v, Krimh ox) op jacht naar een nieuwe titel. Tegen de snelheid van Amber Fijen en routinier Skye kon Fabius echter niet op. De elfjarige Limburgse Fijen kon na afloop nog niet van het feest genieten. De kampioenswedstrijd was tevens haar laatste wedstrijd met Skye. De good old schoolmeester gaat naar een nieuwe amazone, Fijen heeft al diverse opvolgers klaar staan.

Uitslagen

Paarden, klasse ZZ

1. Chayenne Wiskerke (Kruiningen) VDL Rocksina 0-27,84
2. Bart Bles (Babberich) Kyra Adelheid 0-28,40
3. Elke Faassen (Swalmen) Madola 4-26,48

Paarden, klasse Z

1. Nuri Dijks (Geesteren Ov) Aqua di Parma 0-33,03
2. Maaike Koopmans (Fluitenberg) Silverton 0-33,14
3. Martien Amendt (Broekhuizenvorst) Springtime 0-34,61

Ponys, klasse ZZ-DE

1. Daisy Engbers (Tubbergen) Zorba du Vi 0-31,68
2. Frank Schuttert (Dalfsen) Mabel 4-31,01

3. Bram van der Pluym (Made) Kyro 6-39,80

Ponys, klasse Z-DE

1. Merijn Bos (Veenendaal) Chico 0-26,29

2. Stevan v. Veldhuizen (Voorthuizen) Pretty Face 0-26,36
3. Maikel van Mierlo (Koningslust) Honey Boy 0-26,95

Ponys, klasse Z-C

1. Amber Fijen (Nieuwstadt) Skye 0-24,63

2. Sophie Fabius (Amersfoort) Karamba 0-25,71
3. Suzan Ekkel (Den Ham) Captain Jack 4-25,15