Universiteit van Tilburg
Topfilosoof Stephan Hartmann van London School of Economics naar Tilburg

Benoeming aan de Universiteit van Tilburg

Stephan Hartmann, momenteel hoogleraar aan de London School of Economics, zal per 1 mei 2007 zijn werkterrein verleggen naar Tilburg. Hij is benoemd tot hoogleraar Algemene Kennisleer en Wetenschapsfilosofie in het departement Filosofie van de Universiteit van Tilburg. Tevens zal hij directeur worden van het nieuwe Tilburg Center for Logic and Philosophy of Science - een voorgenomen samenwerkingsverband tussen verschillende Tilburgse faculteiten.

Stephan Hartmann (1968) geldt als een internationale autoriteit in zijn vakgebied. Hij heeft zowel filosofie als natuurkunde gestudeerd in zijn geboorteland Duitsland en is zich daarna steeds meer gaan interesseren voor grondslagenproblemen in de sociale wetenschappen, met name de economie. Hij vraagt zich af waarom economie een wetenschap is, waarin ze verschilt van natuurwetenschap, of ze herleidbaar is tot een vorm van psychologie, etc. Hij richt zich met name op de betekenis van waarschijnlijkheid in de wetenschap. Dat is niet alleen een belangrijk thema in de economische theorie, maar ook in de economische praktijk. Het speelt bijvoorbeeld een rol bij wat beleidsmakers en verzekeringsmaatschappijen 'risico-analyse' noemen. Ook juristen zijn in zulke begrippen geïnteresseerd: klassieke begrippen als 'onzorgvuldig handelen' krijgen een nieuwe invulling wanneer we beter begrijpen wat een 'risico' eigenlijk is. Hartmann en zijn onderzoeksgroep gaan vanuit de Faculteit Geesteswetenschappen dan ook een belangrijke spil vormen in het nadenken over gedrags- en sociaal-wetenschappelijk onderzoek, waarin de Universiteit van Tilburg zich specialiseert.

Hartmann is momenteel nog professor in het Department of Philosophy, Logic and Scientific Method van de London School of Economics. Vanaf 2004 is hij is daar tevens directeur van het Centre for Philosophy of Natural and Social Science. In zijn recente en huidige onderzoek richt Hartmann zich ondermeer op het ontwikkelen van een Bayesiaans model voor intertheoretische relaties, wetenschappelijk modelleren, stemgedrag-theorieën, en de rol van waarschijnlijkheid en statistiek in de wetenschap.

Het Tilburg Center for Logic and Philosophy of Science zal per 1 mei 2007 van start gaan. Het biedt een opleiding voor Mphil en PhD studenten, een hoogwaardige onderzoeksomgeving voor gasten en verschillende reeksen van gastcolleges, conferenties, workshops en lezingen. Onderzoekers van het centrum verdiepen zich in de algemene wetenschapsfilosofie, meer in het bijzonder in kwesties rondom de grondslagen van de psychologie en economie. Zo zal onderzocht worden hoe economische en psychologische modellen aan elkaar gerelateerd zijn en hoe ze zich verhouden tot andere modellen uit de wetenschap, zoals de biologie en de fysica. Het centrum zal ook onderzoek verrichten in sociale keuzetheorie (modelleren van het keuzegedrag van mensen), formele methoden in de filosofie, en de logica van taal en informatie. Daarom is het een samenwerkingsverband tussen verschillende onderzoeksgroepen binnen de universiteit, zowel in het Departement Filosofie als in de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen en de Faculteit Sociale Wetenschappen.

Noot voor de pers

Meer informatie over het Tilburg Center for Logic and Philosophy of Science is te vinden op www.tilburguniversity.nl/tilps. Meer informatie over Stephan Hartmann zie: http://stephanhartmann.org/. Professor Hartmann is te bereiken via S.Hartmann@lse.ac.uk. Informatie over wetenschappers van de UvT vindt u op www.uvt.nl/webwijs/. Persberichten van de UvT op www.uvt.nl/persberichten/