Politie Friesland

Politieberichten van zondag 1 april

Fryslan, 01-04-2007 o Politieberichten van zaterdag 31 maart 11.00 uur t/m zondag 1 april 13.00 uur

Drachten A7: kop-staartaanrijding met 3 gewonden en 7 km filevorming De politie heeft zaterdag rond 13.30 uur hulp verleend tijdens een kop-staartaanrijding op de snelweg A7 waarbij 6 voertuigen betrokken waren en 3 personen lichtgewond raakten. In verband met
wegwerkzaamheden in de rijrichting Groningen was een tijdelijke wegversmalling aangebracht wat tot filevorming leidde. Enkele automobilisten reden ter hoogte van de afslag Drachten Leeuwarden stapvoets, hun achterliggers verminderden snelheid. Een van de achteropkomende automobilisten, een 40-jarige bestuurder uit Oosterwolde merkte dit te laat op. Zijn voorganger, een 27-jarige automobiliste uit Groningen zag deze auto met hoge snelheid naderen en anticipeerde hierop door haar auto de berm in te sturen. Hierdoor werd deze auto niet geraakt maar wel haar voorgangers. Er ontstond een kettingbotsing waarbij in totaal 5 personenautos schade opliepen en 3 personen lichtgewond raakten. Op de rechterrijbaan klapten 3 voertuigen op elkaar. Door deze meervoudige botsing werden eveneens 2 voertuigen geraakt die op de linkerrijbaan stilstonden. De 40-jarige bestuurder liep buikletsel op. Hij is evenals twee andere lichtgewonde bestuurders per ambulance naar het ziekenhuis van Drachten gebracht. Hun letsel bleek mee te vallen, alle slachtoffers konden na een medisch onderzoek weer naar huis. De overige betrokkenen hebben hun weg per taxi vervolgd.
Vanwege de ravage, de schoonmaakwerkzaamheden en het afslepen van alle beschadigde autos, is de snelweg in de rijrichting Groningen ter hoogte van de afslag Drachten-Leeuwarden enige tijd afgesloten geweest. Het doorgaande verkeer werd door Rijkswaterstaat omgeleid, het leidde tot 7 kilometer file. Rond 16.30 uur was de situatie weer als vanouds en kon al het snelwegverkeer richting Groningen weer doorstromen.

Drachten: inbraak school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan De Zanding die zaterdagochtend plaatsvond waarbij een computer is weggenomen. Men drong het pand binnen door een deur te forceren. Een krantenbezorger ontdekte de inbraak in de vroege ochtenduren toen er een deur van het pand open stond. Stichting SVS zorgde voor afdichting van het pand. De school moet nog aangifte doen.

Heerenveen: winkeldief aangehouden
De politie heeft zaterdagmiddag in een supermarkt aan de Jister een 15-jarige Heerenveener aangehouden op verdenking van diefstal van een fles whisky. Winkelpersoneel had gezien dat de jongen de fles drank wegnam en in zijn jas stopte. Hij wilde de winkel zonder te betalen verlaten, maar winkelpersoneel hield hem staande en schakelde de politie in. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht en de politie informeerde zijn ouders. Er is proces-verbaal opgemaakt, de jongen is daarna weer vrijgelaten.

Leeuwarden: aanhouding na mishandeling
De politie heeft zondagnacht in een disco aan de Nieuwestad een 36-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van mishandeling van een 27-jarige inwoonster van Leeuwarden. De man had de vrouw met een glas op haar hoofd geslagen en verliet de disco. Het slachtoffer is door horecapersoneel naar de eerste hulp van het MCL gebracht. Omdat het horecapersoneel een goed signalement van de verdachte bood, werd hij korte tijd later aan de Oldehoofsterkerkhof aangehouden. Hij is voor verhoor naar het bureau gebracht en ingesloten. De politie moet nog enkele betrokkenen, zoals getuigen, verhoren en vervolgt haar onderzoek.

Dokkum: aanhouding na vernieling ruit
De politie heeft zondagnacht aan De Meeuwen twee verdachten aangehouden op verdenking van vernieling van een woningruit. Tijdens een surveillance hoorden de agenten dat een groep van 5 jongeren beledigingen in hun richting uitte. De jongeren gingen er vervolgens te voet vandoor. Tijdens een zoekslag hoorden de agenten ter hoogte van De Meeuwen glasgerinkel en kwamen ze twee verdachten op het spoor. Een 16-jarige jongen uit Damwoude en een 15-jarig meisje uit Burdaard zijn aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Hun ouders zijn geïnformeerd. De politie gaat verder in gesprek met de jongeren.

Terwispel A7: curieuze aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagavond hulp verleend tijdens een aanrijding op de A7. Een 45-jarige automobilist uit Marum reed met zijn personenauto met passagier in de richting van Heerenveen toen hij plots de controle over het voertuig verloor. De auto tolde, sloeg over de kop en vloog over de vangrail naar de andere zijde van de snelweg. Aan de overzijde raakte hij de achterzijde van een personenauto die bestuurd werd door een 65-jarige inwoner van Rottum (Gr). Deze automobilist reed in de richting van Drachten en kwam met de schrik vrij. De auto van de 45-jarige Marummer kwam in de berm tot stilstand. De bestuurder raakte bekneld in zijn auto en hij is door de brandweer uit zijn benarde positie gered. Hij liep hoofdletsel op en is evenals zijn 42-jarige vrouwelijke passagier uit Marum (letsel onbekend) per ambulance naar het UMCG in Groningen gebracht. Bureau Ongevallenanalyse deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Een berger voerde de beschadigde voertuigen af. Vanwege de aanrijding, het
politieonderzoek, het afslepen van de autowrakken en de
schoonmaakwerkzaamheden is het A7-traject ter hoogte van Terwispel enige tijd afgesloten geweest. Alle weggebruikers moesten gebruik maken van een omleiding wat tot enige vertraging leidde. Naast diverse politiefunctionarissen kwamen twee ambulances, Rijkswaterstaat, takeldiensten en de brandweer van Gorredijk en Beetsterzwaag ter plaatse.

Leeuwarden: mishandelaar ingesloten
De politie heeft zondagochtend aan het Ruiterskwartier een 24-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van mishandeling van een 26-jarige Leeuwarder. De verdachte sloeg het slachtoffer in een fietsenstalling in zijn gezicht waardoor deze man op de grond viel en zijn arm brak. Het slachtoffer is per ambulance naar het MCL gebracht. De verdachte is aangehouden, naar het bureau gebracht en ingesloten. Over de aanleiding en de achtergrond van het incident tast de politie nog in het duister. Het politieonderzoek gaat door en betrokkenen moeten nog verhoord worden.

Wolvega: aanhouding na lokaalvredebreuk
De politie heeft zondagnacht in een hotel aan de Atalanta een 52-jarige inwoner van Helmond aangehouden inzake lokaalvredebreuk. De man wilde het hotel, ondanks het verzoek van de beheerder, niet verlaten. De beheerder schakelde de politie in. De verdachte maakte onderdeel uit van een groep die zich in de zaak had misdragen. Hij negeerde ook het verzoek van de politie waarop hij aangehouden is. De man is voor verhoor naar het bureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is daarna weer vrijgelaten.

Ee: mishandelaar aangehouden
De politie heeft zondagnacht een 41-jarige inwoner van Ee aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had een 16-jarige jongen uit Munnikezijl in zijn gezicht geslagen. De aanleiding voor het incident is nog onduidelijk. Wel is duidelijk dat de het slachtoffer deel uitmaakte van een groep die een feesttent aan de Stienfeksterwei had verlaten. De verdachte meldde de politie in een eerste verklaring dat de groep in zijn tuin plaste en vernielingen in zijn tuin aanrichtte. Hierdoor ontstond ruzie. De verdachte is aangehouden, naar het bureau gebracht en ingesloten. Het slachtoffer liep gezichtsletsel op en is per ambulance naar het UMCG in Groningen gebracht. De politie onderzoekt het incident en moet alle betrokkenen nog verhoren.

Leeuwarden: minderjarige winkeldievegges aangehouden
De politie heeft zaterdagochtend tijdens een rommelmarkt in het FEC aan de Heliconweg twee 11-jarige meisjes uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van winkeldiefstal. Een standhouder miste een aantal zonnebrillen uit zijn kraam, hield de meisjes staande en schakelde de politie in. Tijdens de aanhouding werden 6 zonnebrillen, 2 sjaaltjes een armband, een speelgoedbeest en snoep aangetroffen. Het duo is aangehouden en naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en de politie informeerde hun ouders. Zij zijn daarna weer vrijgelaten en de meisjes stonden de gestolen spullen af. De marktmeester zorgde ervoor dat de spullen weer aan de rechtmatige eigenaren geretourneerd werden.

Noardburgum: mishandelaar aangehouden
De politie heeft zondagnacht een 23-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden op verdenking van mishandeling. De man had in een disco aan de Rijksstraatweg een 19-jarige inwoner van Hurdegaryp met een kapot drinkglas in het gezicht gestoken. Horecapersoneel bracht het gewonde slachtoffer met ernstig gezichtsletsel naar de eerste hulp van het MCL in Leeuwarden. De politie stelt een onderzoek in en moet alle betrokken nog verhoren. De verdachte is naar het bureau gebracht en ingesloten.

Harlingen: verdachte aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan de Voorstraat een 36-jarige Harlinger aangehouden omdat hij niet wilde luisteren naar agenten.
Surveillerende agenten hadden hun politieauto verlaten en waren met horecapersoneel in gesprek. Zij zagen dat de verdachte trappende bewegingen naar de politiewagen maakte. De agenten maanden de verdachte om te blijven staan, maar de man negeerde dat verzoek. Hij is aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht. Tijdens de aanhouding uitte de verdachte diverse beledigingen in de richting van de agenten. Daarnaast bleek hij in het bezit te zijn van een zakje wiet en een mes. Voor alle zaken is proces-verbaal opgemaakt. De verdachte is daarna weer vrijgelaten.

Heerenveen: 4 verdachten aangehouden na openlijke geweldpleging De politie heeft zaterdagmiddag aan de Baronesse de Vos van Steenwijksingel vier 24-jarige inwoners van Heerenveen aangehouden die betrokken waren bij een vechtpartij. Toen de agenten na de melding ter plaatse kwamen zagen zij dat een van de verdachten een hamer in zijn hand had. Tijdens de aanhouding zijn ook messen aangetroffen. De Heerenveeners zijn naar het bureau gebracht. De zaak wordt onderzocht en de politie moet betrokkenen nog verhoren.

Oosterbierum: verdachte aangehouden
De politie heeft zondagnacht aan de Konkelswei een 31-jarige Groninger aangehouden op verdenking van vernieling en het rijden onder invloed. De politie kwam na een melding ter plaatse toen in de woning was ruzie geweest waarbij diverse zaken vernield werden. Na een gesprek met de aanwezigen in de woning, waaronder een 34-jarige inwoonster van Oosterbierum, werd de verdachte aangehouden. Hij was in de nabijheid van de woning aanwezig en verklaarde de politie dat hij door de vrouw geslagen was. Tijdens een blaastest bleek dat de man onder invloed van alcohol was. Hij blies 395 ug/l en had een auto bestuurd. De achtergrond van de ruzie ligt in de relationele sfeer. Tijdens de afhandeling van de ruzie ontdekten de agenten in een loods op het erf 450 hennepplanten, inclusief bijbehorende apparatuur voor een kwekerij. De planten worden vernietigd. De politie gaat verder met het onderzoek en vervolgt haar gesprekken met de betrokkenen.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal.

Leeuwarden: Ulbe van Houtenwei, 35-jarige Leeuwarder automobilist, 700 ug/l, rijverbod 8 uur, rijbewijs ingevorderd.