Gemeente Sneek


Start waterbodemsanering Sneek
Wetterskip Fryslân gaat de grachten in en rondom het centrum van Sneek schoonmaken. Het gaat om de stadsgrachten, de Zwette, de Geeuw, de Franekervaart, het Zomerrak en de Woudvaart, inclusief enkele havens. Het werk start in april en zal eind 2007 klaar zijn. Met het schoonmaken van de waterbodem wordt het water in de grachten weer schoon.

De waterbodems van de grachten en vaarten zijn erg verontreinigd en hebben daarom een schoonmaakbeurt nodig. Een deel is dusdanig verontreinigd dat het moet worden afgevoerd. De vervuiling is in het verleden ontstaat door industriële activiteiten en bestaat voornamelijk uit zware metalen, PAK's en plaatselijk PCB's. Ter hoogte van de voormalige gasfabriek Martiniplein is ook de ondergrond ernstig vervuild. Hiervan wordt een deel afgevoerd. In totaal wordt er 54.000 m3 aan baggerslib, de verontreinigde waterbodem, afgevoerd.

Het grootste deel van het baggerslib gaat op zogenaamde beunbakken via het water naar een overslaglocatie in de Schuttevaerhaven. Daar wordt het overgeladen op grotere schepen en afgevoerd naar het recent geopende provinciale baggerdepot 'Trije Hûs' boven Grou. Het resterende deel komt bij de Suupmarkt vandaan en wordt via de weg afgevoerd.

Het schoonmaken van de grachten en vaarten kost ongeveer 3,5 miljoen euro. Een groot deel hiervan neemt het Ministerie van VROM voor zijn rekening. Daarnaast betalen Wetterskip Fryslân, de provincie Fryslân en de gemeente Sneek mee aan het werk.

© copyright 2007 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 23-3-2007