Gemeente Gouda


persbericht: gouda krijgt nazorgpunt ex-gedetineerden (21-3-2007)

Het is voor Gouda van groot belang dat Goudse ex-gedetineerden goed terugkeren in de samenleving. Dit verkleint de kans op herhaling van crimineel gedrag en zorgt dus voor een veiligere stad. De gemeente Gouda en Reclassering Nederland zetten daarom een nazorgpunt op om Goudse ex-gedetineerden te begeleiden en op hun verantwoordelijkheden te wijzen bij hun terugkeer in de stad.

Veiligheid in Gouda is een speerpunt voor de gemeente. Nazorg aan ex-gedetineerden is belangrijk om de kans op herhaling van crimineel gedrag te verkleinen. Zij worden aangespoord weer een normaal leven op te bouwen en krijgen hierbij begeleiding en toezicht. De gemeente Gouda is sinds kort verantwoordelijk voor deze nazorg en heeft Reclassering Nederland gevraagd de uitvoering op zich te nemen. Door deze samenwerking worden de ambitie en verantwoordelijkheid van de gemeente gecombineerd met de kennis en ervaring van Reclassering Nederland.

Goudse ex-gedetineerden die terugkeren in de gemeente worden dus begeleid door de nazorgcoördinator van Reclassering Nederland. Het goed coördineren van nazorg om te voorkomen dat een ex-gedetineerde tussen wal en schip beland, is een rol die ons van oudsher op het lijf geschreven is, aldus Sjef van Gennip, algemeen directeur Reclassering Nederland.

Reclassering Nederland zal werken met wetenschappelijk onderbouwde instrumenten zoals Risico Inschattingschalen (RISc) en gedragstrainingen. Deze trainingen verkleinen de kans dat ex-gedetineerden in oud gedrag vervallen. Verder wordt er gelet op factoren die de terugval in crimineel gedrag in de hand werken, zoals gebrek aan inkomen, huisvesting of de juiste zorg. De coördinator van het nazorgpunt zal nauw samenwerken met de gemeente en partners zoals het CWI en zorginstellingen.

Uit onderzoek is gebleken dat nu nog zeventig procent van de ex-gedetineerden binnen zes jaar terugvalt in crimineel gedrag. Dit jaar wordt aan maximaal veertig personen een nazorgtraject aangeboden. Het gaat dan vooral om zwaardere gevallen of veelplegers. Ook wordt gekeken naar de persoonlijke situatie en motivatie. Het project start
1 april 2007 en duurt bijna een jaar.