Leiden, 1 maart 2007
Eten op aarde
Mini-symposium bij boekpresentatie van Eten op aarde
Zondag 1 april 2007
Museum Volkenkunde Leiden
Sprekers: Diny Schouten, Marleen Willebrands, Rick Dolphijn, Jojada Verrips,
Katarzyna Cwiertka en Gosewijn van Beek.
Op zondag 1 april 2007 vindt in Museum Volkenkunde te Leiden het mini-symposium Eten op aarde plaats naar aanleiding van het verschijnen van het gelijknamige boek van Linda Roodenburg (Uitgeverij Pereboom & stichting Madame Jeanet). Zij is gastconservator van de tentoonstelling ETEN-tradities, taboes en delicatessen en haar nieuwe boek komt voort uit het onderzoek voor deze tentoonstelling.
Het Mini-symposium begint om 14.00 uur met een inleiding van Linda Roodenburg. Zij introduceert de zes sprekers die allen vanuit hun eigen invalshoek het gegeven 'Eten op aarde' inhoud geven. Om 16.00 uur vindt de officiële presentatie van het boek plaats, waarna er de mogelijkheid is het glas te heffen in de hal van het museum. Om 17.00 uur is het programma afgelopen en sluit het museum zijn deuren. Iedereen is welkom. Aangezien er niet gereserveerd kan worden, is het raadzaam op tijd te zijn want vol is vol!
Diny Schouten, schrijfster van reportages over ambachtelijke voedselproductie zal in haar lezing "Vergeet de aardappel niet" spreken over de teloorgang van onze eigen puike en pittige, regionaal gebonden, historische aardappelrasjes. "Ik kan je wel opvreten" luidt de titel van de lezing van de aan de Universiteit van Amsterdam verbonden prof.dr. Jojada Verrips, waarin hij het kannibalisme in de westerse wereld behandelt. Dr. Kartarzyna Cwiertka is universitair docent bij Vakgroep Talen en Culturen van Japan en Korea aan de Universiteit Leiden. Zij gaat in op de vraag hoe het geïdealiseerde beeld van de Japanse keuken zich tot de werkelijkheid verhoudt. Dr. Gosewijn van Beek is antropoloog en vertelt over oorsprong en achtergronden van "De laatste maaltijd" .
Marleen Willebrands is auteur en gastspreker op het gebied van culinaire geschiedenis. In haar lezing "Het Koocboec van Antonius Magirus (1612), een Brabants kookboek uit de zeventiende eeuw met Italiaanse recepten", vertelt zij wat kenmerkend is voor West-Europese kookboeken uit de 17de eeuw. In welk opzicht is het kookboek van Magirus uniek te noemen in de geschiedenis van de West-Europese gastronomie?
Dr. Rick Dolphijn doceert Cultuur theorie en Media theorie aan de Universiteit Utrecht en aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In zijn bijdrage "De kunst van het leven: lichamelijkheid, gezondheid en eten in globaal perspectief", staat hij stil bij de wijze waarop in verschillende culturen wordt gedacht over eten en gezondheid. Er zal kort ingegaan worden op de Chinese, Ayurvedische en Westerse tradities. Met als doel een kritiek te formuleren op de huidige voedingswetenschappen en de wijze waarop zij anno 2007 niet alleen in de westerse wereld, maar ook ver daarbuiten de discussies over wat gezond eten is domineren.
Linda Roodenburg is naast haar gastconservatorschap aan Museum Volkenkunde tevens directeur van de Madame Jeanet Foundation, een onderzoeksinstituut voor culturele diversiteit. In 2004 publiceerde zij het Rotterdams Kookboek, waarmee zij in 2005 de Wina Born-prijs won. In haar nieuwe boek Eten op aarde schrijft zij vanuit verschillende invalshoeken over eettradities, producten en ingrediënten uit de hele wereld. De relatie tussen religie en voedselvoorschriften, de historische band tussen eetculturen en de verhalen achter bijzondere ingrediënten en kookgerei passeren de revue. Oude en nieuwe theorieën over voedsel en gezondheid komen aan de orde en laten zien dat sommige moderne inzichten te herleiden zijn tot oeroude principes.
Het mini-symposium is gratis; bezoekers betalen alleen de museumentree en de toeslag voor de tentoonstelling 'ETEN-tradities, taboes en delicatessen' . Het volledige activiteitenprogramma rondom de tentoonstelling is te vinden op: www.etententoonstelling.nl.
Museum Volkenkunde Steenstraat 1 Leiden www.volkenkunde.nl T 071 5168800
Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Gesloten op maandagen (behalve 19/2, 26/2, 9/4 en 28/5) en op 3/10, 25/12, 1/1 en 30/4.
Entree: E 7,50 / E 4,00 / MK geldig. Voor de tentoonstelling 'ETEN-tradities, taboes en delicatessen' geldt een toeslag van E 1,00. Elke woensdag is de entree tot de vaste tentoonstelling gratis!