Productschap Margarine


10.01.2007

VWA publiceert naleving HACCP door slachthuizen vanaf 1 april

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zal met ingang van 1 april a.s. de gegevens openbaar maken van controles die in de slachthuizen zijn uitgevoerd m.b.t. de naleving van de HACCP-voorschriften.

De VWA werkt de laatste maanden aan een proef met publicatie van controlegegevens. Eerder waren de gegevens over residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit en inzake het gebruik van vloeibaar frituurvet in het kader van de campagne Verantwoord Frituren aan de beurt.

Middels de Wijziging Besluit houdende beleidsregels omtrent openbaarmaking van controlegegevens door de VWA is nu bepaald dat controlegegevens die vanaf deze maand worden verzameld met ingang van
1 april 2007 op de VWA-site zullen worden geplaatst. Een slachterij kan voor wat betreft de vraag in hoeverre zij het HACCP-systeem (zoals gedefinieerd in hygiëneverordening (EG) Nr. 852/2004) beheersen een van de volgende vier bevindingen achter haar naam krijgen:


1: voldoet;

2: voldoet met opmerkingen;
3: voldoet niet;
4. niet beoordeeld.

Nieuwe termijn
Van de wijziging is tevens gebruik gemaakt om de periode gedurende welke controlegegevens openbaar blijven aan te passen. Voorheen gold een periode van drie jaar. Nu hebben de voor openbaarmaking in aanmerking komende gegevens betrekking op de laatste drie controles en blijven maximaal twee jaar op de site staan. Een controle is één bezoekmoment op één locatie. Dit betekent dat bij een vierde bezoek aan een bedrijf de gegevens van de eerste controle van de site worden gehaald en dat voor bedrijven die niet zo vaak worden bezocht de gegevens automatisch na twee jaar vervallen. De nieuwe termijn geldt ook voor de controlegegevens over residuen van bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit en inzake het gebruik van vloeibaar frituurvet in het kader van de campagne Verantwoord Frituren.