Productschap Margarine
10.01.2007
VWA publiceert naleving HACCP door slachthuizen vanaf 1 april
De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zal met ingang van 1 april a.s.
de gegevens openbaar maken van controles die in de slachthuizen zijn
uitgevoerd m.b.t. de naleving van de HACCP-voorschriften.
De VWA werkt de laatste maanden aan een proef met publicatie van
controlegegevens. Eerder waren de gegevens over residuen van
bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit en inzake het gebruik van
vloeibaar frituurvet in het kader van de campagne Verantwoord Frituren
aan de beurt.
Middels de Wijziging Besluit houdende beleidsregels omtrent
openbaarmaking van controlegegevens door de VWA is nu bepaald dat
controlegegevens die vanaf deze maand worden verzameld met ingang van
1 april 2007 op de VWA-site zullen worden geplaatst. Een slachterij
kan voor wat betreft de vraag in hoeverre zij het HACCP-systeem (zoals
gedefinieerd in hygiëneverordening (EG) Nr. 852/2004) beheersen een
van de volgende vier bevindingen achter haar naam krijgen:
1: voldoet;
2: voldoet met opmerkingen;
3: voldoet niet;
4. niet beoordeeld.
Nieuwe termijn
Van de wijziging is tevens gebruik gemaakt om de periode gedurende
welke controlegegevens openbaar blijven aan te passen. Voorheen gold
een periode van drie jaar. Nu hebben de voor openbaarmaking in
aanmerking komende gegevens betrekking op de laatste drie controles en
blijven maximaal twee jaar op de site staan. Een controle is één
bezoekmoment op één locatie. Dit betekent dat bij een vierde bezoek
aan een bedrijf de gegevens van de eerste controle van de site worden
gehaald en dat voor bedrijven die niet zo vaak worden bezocht de
gegevens automatisch na twee jaar vervallen.
De nieuwe termijn geldt ook voor de controlegegevens over residuen van
bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit en inzake het gebruik van
vloeibaar frituurvet in het kader van de campagne Verantwoord
Frituren.