GGZ Nederland

Amersfoort, 28 maart 2007
Governance-commissie gaat van start
Vanaf 1 april 2007 kunnen belanghebbende instellingen bij de Governancecommissie terecht, als zij van mening zijn dat een instelling, die is aangesloten bij de brancheorganisaties NVZ, GGZ Nederland, ActiZ of de VGN, de code van behoorlijk bestuur, oftewel de Zorgbrede Governancecode, niet correct naleeft.

In 2006 hebben de genoemde brancheorganisaties de Zorgbrede Governancecode als lidmaatschapverplichting in hun statuten vastgelegd. Hiermee is bepaald dat de bij deze brancheverenigingen aangesloten leden verplicht zijn de door de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) opgestelde Governancecode na te leven. Expliciet is er niet voor gekozen om als brancheorganisatie te controleren of iedere aangesloten instelling wel aan de Zorgbrede Governancecode voldoet. Gekozen is voor een lichte vorm van handhaving via een Governancecommissie.

Groeimodel
De Governancecommissie is ondergebracht bij de Stichting Scheidsgerecht Gezondheidszorg.
(www.scheidsgerechtgezondheidszorg.nl). De kring van de mogelijke klachtgerechtigde partijen is voorlopig begrensd omdat sprake is van een groeimodel. Interne belanghebbenden (zoals een cliëntenraad of een OR) en externe belanghebbenden die een contractuele relatie met een zorginstelling hebben (zoals zorgverzekeraars, banken en leveranciers), zijn bijvoorbeeld uitgezonderd. De reden is dat zij, indien nodig, al over eigen wegen beschikken om instellingen ter verantwoording te roepen. Verder moet het gaan om belanghebbenden zoals die in het reglement nader gedefinieerd worden. Indien blijkt dat het wenselijk is dat de kring van de klachtgerechtigde partijen verruimd wordt, dan zal dit door de Brancheorganisaties Zorg (BoZ) en het Scheidsgerecht worden besproken.

Gezaghebbende uitspraken
De Governancecommissie doet gezaghebbende, maar niet bindende, juridische uitspraken. Deze onafhankelijke commissie stelt vast of de Zorgbrede Governancecode wel of niet geschonden is en zo ja in welke mate. Sancties wegens schending van de Zorgbrede Governancecode kunnen echter alleen door de betrokken branchevereniging opgelegd worden. Voor eventuele vragen neemt u contact op met Alphons Rommelse, hoofd communicatie a.i., e-mail: arommelse@ggznederland.nl, tel. 06 1282 0376