Ingezonden persbericht


Maandoverzicht april 2007 theater de tobbe Voorburg

april 2007
zo 01 jeugdtheater: 'De gelukkige familie' door Intorno Ensemble (opera; 4+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 De gelukkige familie is een jeugdopera voor kinderen van 4 tot 90 jaar. Vijf zangers, een verteller en een pianist spelen twee verhalen van de sprookjesverteller Hans Christian Andersen. Een spannend verhaal over twee slakken die verlangen te worden opgediend op een zilveren dienblad en ook graag worden opgegeten. De fantasieën van een handschoen en stampende laars geven zoveel liefdesperikelen, dat vader Kwast helemaal van slag is. Een afwisselende voorstelling met zang en theater, die continu boeiend blijft. De voorstelling is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Kunst Voor Rotterdammers en speelt dit seizoen zowel in theaters als voor scholen.

Artistiek leider Marco Kalkman (1966) werkt als componist, dirigent en regisseur. Hij studeerde aan het Rotterdams Conservatorium en volgde daar de opleidingen Koordirectie en Zang. Sinds 1993 heeft Marco Kalkman de artistieke leiding over Stichting Intorno Ensemble. Hij werkte o.a. samen met Gerrit Timmers (OT). In 2005 ontstond een intensieve samenwerking met het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Er ontstonden drie producties waaronder twee muzikale verhalen (Het meisje dat op het brood ging staan en Repelsteeltje) en de toonzetting van het boekje Wij Hebben Een Orkest van, en voorgelezen door, Dick Bruna. Uitvoerenden: o.a. Annette Rogers, Ien Bouwmans, Monique Adelhart Toorop, Serena Jansen, Marijke Persijn, Michel Poels, Jeroen Manders, Douwe Klinkenberg piano: Andrew Clarc, Roderigo Robles de Medina

Muziek en regie: Marco Kalkman

Vormgeving: Gerwin Smit

Techniek: Nico Vellinga

Productie: Pacific Enterprices Unlimited

di 03 lunchconcert: Ensemble van het Rotterdams Conservatorium 12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief koffie/thee)
Concert door studenten van het Rotterdams Conservatorium. Evenals vorige jaren zijn wij verheugd dat wij ook dit jaar weer kunnen rekenen op de medewerking van het Rotterdams Conservatorium. Deze studenten worden gecoacht door professionele kamermusici. De beste ensembles worden in de gelegenheid gesteld te spelen in dit theater. Talentvolle studenten die vlak voor hun eindexamen staan krijgen de mogelijkheid hier een volwaardig concert te geven. De Tobbe is voor eindexamen kandidaten een uitstekend try-outpodium. Programma wordt nader bekend gemaakt.

vr 06 jazz: Scott Hamilton en het Rein de Graaff trio 21.00 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP & studenten E 12,50 Achteraf beschouwd werd tenorist Scott Hamillton aan het eind van de jaren zeventig, hij was toen pas 23 jaar, ingehaald door critici en zijn fans als een groot vertolker en een voorbode van de nieuwe klassieke jazzmuziek. In 1977 werd hij al eens gekozen als "International Jazz Musician of The Year". Hij vestigde zijn reputatie in de groepen van Benny Goodman. Anita O'Day, Hank Jones en Roy Eldridge. Scott Hamilton;tenorsax, Rein de Graaff;piano, Marius Beets; contrabas en Eric Ineke;drums.

za 07 cabaret: comedy Explosion:
stand-up comedy met Kristel Zweers, Samba Schutte (winnaar Leids Cabaret Festival 2006) en een verrassingsgast
20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 Stand-up comedy is niet meer weg te denken van de Nederlandse podia. Het heeft een nieuw publiek naar de theaters getrokken. En veel cabaretiers van de huidige generatie zijn als stand-upper begonnen. Ook de artiesten van deze avond in Theater de Tobbe. Samba Schutte won in maart 2006 met grote overtuiging de jury- en publieksprijs van het Leids Cabaret Festival. Hij is nu al een veelzijdig podiumkunstenaar met een ijzersterke theaterprésence. En Kristel Zweers kent eveneens de klappen van de comedyzweep. Als een van de weinige vrouwen overleefde zij met vlijmscherpe conferences het harde stand-up circuit. Samen met een derde gast, nu nog onbekend (want bedoeld als onverwachte verrassing) brengen zij een unieke comedy avond.

za 14 cabaret: Mylou Frencken met 'Alles nog prachtig' 20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50 Mylou Frencken schotelt in haar muzikale theaterprogramma 'Alles nog prachtig' haar publiek tal van verrassingen voor. Zowel het gedrag van mannen als dat van vrouwen wordt door haar op haar eigen bijzondere wijze onder het vergrootglas gelegd. Niet vaak schreef iemand eerder zo herkenbaar over bijvoorbeeld mannen met griep en de ouders van de ouderraad. Scherpzinnigheid, hartverscheurende teksten, meeslepende muziek en een eigen stemgeluid zijn kenmerkend voor deze opmerkelijke theaterpersoonlijkheid. Als liedschrijver heeft Mylou Frencken inmiddels een indrukwekkend aantal prachtige nummers geschreven. In vakkringen wordt zij gezien als een van de beste singer-songwriters die ons land rijk is. Zij werkt voor radio (Andermans veren, Spijkers met koppen) en televisie (Sesamstraat, Met het mes op tafel), maar voelt zich het meeste thuis in het theater, achter de piano.

zo 15 jeugdtheater: 'Op tijd' door Peter van Dijk & Danny ten Hag (toneel; 4+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Opa en kleinzoon Wipstaart beleven spannende avonturen in grootmoeders klok. Wipstaart is een dromer, krijg die maar eens op tijd naar school. Opa doet zijn best. Maar Wipstaart wil maar één ding van opa, samen vliegen. Want opa was vroeger piloot. Maar dat was vroeger en wat geweest is, is geweest... totdat Wipstaart de pilotenjas van opa vindt...

Opa: Dromen doe je 's nachts. Overdag moet je naar school.

Wipstaart: Ik wil niet naar school. Op school moet ik stilzitten en mijn mond houden. School is op één plek. Vliegen is overal. Hoog over de oceaan. Ik ruik het zout van de zee. Vlak over de top van een berg.

Opa: Hou daarmee op.

Wipstaart: Naar het licht van de maan.

Opa: Afgelopen! Aankleden en voortmaken.

Wipstaart: Voortmaken. Bah.

'Een luchtige voorstelling voor dromers en hoogvliegers'

'Op tijd' is artistiek gezien een vervolg op de voorstelling BOOT. Hetzelfde professionele team staat garant voor een toegankelijke gemakkelijk plaatsbare muzikale voorstelling. BOOT speelde ruim 300 keer voor scholen en theaters.

di. 17 lunchconcert: Sharon Niessen, pianorecital
12.30 uur; toegang E 1,50 (inclusief koffie/thee)
Sharon Niessen (1986) is geboren in Eindho-ven. Op haar 9e is zij begonnen met pianolessen. In 2004 heeft Sharon de 1e prijs behaald tijdens de landelijke finale van het Prinses Christina Concours en bereikte de halve finales van het YPF Pianoconcours. Met een aantal medefinalisten gaf zij een concert in Carnegie Hall in New York. Ze speelde in Vredenburg in Utrecht en de Oosterpoort in Groningen. Masterclasses volgde zij o.a. bij Rian de Waal, Igor Roma en Ronald Brautigam, Menahem Pressler en Jirí Holena. Bij de laatstgenoemde pianist heeft ze een masterclass gevolgd in Tsjechië.Ze timmert hard aan de weg als soliste, maar ook als duo met de 16-jarige violiste Josine Jansen.

do 19 schrijvers op het podium: Tommy Wieringa
20.30 uur; toegang E 10,00 / 65+ & uitpas E 8,50 / CJP E 7,50 Tommy Wieringa studeerde geschiedenis in Groningen en journalistiek in Utrecht. Hij schrijft columns voor dag- en weekbladen, korte verhalen en gedichten. Wieringa is een veelgevraagd podiumspreker. In 2005 verscheen 'Joe Speedboot', een roman over liefde en rivaliteit. De roman toont het lot van nieuwkomers in een Nederlands dorp waar de last van het onverwerkte verleden op de inwoners drukt. De tragikomische maalstroom van gebeurtenissen geeft het dorp een onverwachte dynamiek. De roman wordt verfilmd door IJswater Films. De bundel reisverhalen 'Ik was nooit in Isfahan' verscheen in 2006. Tommy Wieringa komt lezen en signeren.

vr 20 jazz: Peter Beets trio met "Chopin meets the blues" 21.00 uur. Toegang E 10,00/65+,uitpas E 8,50/CJP en studenten E 7,50 Pianist Peter Beets laat zich inspireren door enkele prachtige muziekstukken van Chopin. Peter Beets zal stevig swingend en op boeiende wijze het e.e.a ten gehore brengen. De combinatie van bluesy improvisaties, Afrikaanse jazz-ritmes en het muzikaal raamwerk van de Poolse grootmeester staan garant voor een avond puur genieten. Uiteraard verrast Peter Beets u ook met een aantal swingende eigen composities. Peter Beets;piano, Frans van Geest;contrabas, Gijs Dijkhuizen;drums

za 21 cabaret: Arno van der Heijden en band met 'Zinkt (geen zeemansliedjes)' 20.30 uur; toegang E 15,00 / 65+ & uitpas E 13,50 / CJP E 12,50 'Zinkt' (geen zeemansliedjes) gaat over het leven vanaf het moment dat je er geen problemen meer mee hebt om ouder te worden. Rozen verwelken, schepen vergaan. Precies. Zo is het. Maar verval heeft ook zijn mooie kanten. Wat zinkt kan met hernieuwde schoonheid weer boven komen drijven. 'Zinkt' (geen zeemansliedjes) wordt door Arno van der Heyden grotendeels gezongen en met korte conferences aan elkaar geïmproviseerd. Tussenteksten, die met het moment te maken hebben, met het hier en nu. De actualiteit, de plaats van optreden, de reacties van het publiek, maar ook Arno's eigen humeur. Hij zinkt zoals hij gebekt is. Bepalend voor de sfeer zijn de muziek, de liedteksten en de interactie met de zaal. Arno wordt omringd en ondersteund door het alle-hens-aan-dek-orkest onder leiding van pianist Bas Mulder. Behalve eigen nummers zingt Arno liedjes van onder anderen Jan Veldman, Ede Staal, Ramses Shaffy, Johan Sebastiaan Brel en de weduwe Joustra.

zo 22 jeugdtheater: 'Midas' door Struif (muziek/toneel; 6+) 14.00 uur; toegang kinderen E 5,00 / volwassenen E 6,00 Er was eens een koning en die mocht een wens doen. Hij koos voor 'gouden handjes'. Alles wat hij aanraakte, veranderde in goud. Daarmee werd hij de rijkste koning van de wereld. Fantastisch natuurlijk! Tot hij ontdekte dat je goud niet kunt strelen of eten. Struif waagt zich aan een muzikale bewerking van een oude Griekse mythe. Eigenlijk gaat het om een voor kinderen heel toegankelijk sprookje. Koning Midas in zijn felgekleurde hippe pak is wat 'gevoelsleeftijd' betreft namelijk niet veel ouder dan een jaar of acht. Muzikaal gezien bevat Midas een scala aan uiteenlopende muziekstijlen; Van sierlijke barokke klanken tot strakke funk en van een populaire discodreun om mee te zingen tot oude volksmuziek uit Griekenland, het land van Koning Midas zelf. Om dit alles te bereiken wordt het vertrouwde saxofoongeluid dat we kennen uit eerdere voorstellingen van Struif aangevuld met toetsen, elektronisch slagwerk en samples. Het verhaal wordt grotendeels gezongen. Midas is daarmee opnieuw een vrolijk muzikaal feestje geworden met - voor wie daar behoefte aan heeft - een lichte moraal. Ronald Stout/ Midas: spel, zang
Caspar Becx/ Pan: saxofoons, fluit, althoorn, zang

Maurits de Lange/ Apollo: toetsen, samples, trombone, zang

Jaap Pluijgers/ Bacchus: slagwerk, zang
Muziek: Caspar Becx

vr 27 wereldmuziek: Yatiyaña (Bolivia)
20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50 De muziekgroep Yatiyaña bestaat uit een zevental Boliviaanse muzikanten die de culturele identiteit van de Andesvolken hoog in hun muzikale vaandel dragen. Zij spelen op traditionele instrumenten en gaan daarbij gekleed in de schitterende, kleurrijke, typisch Boliviaanse kleding. Zij brengen autochtone muziek uit de Aymara en Quechua culturen en spelen daarbij op pre-Colombiaanse instrumenten (instrumenten van vóór de komst van de Spanjaarden) zoals tarq'as, surisikuris, quinaquinas en moseños. Ook post-koloniale ritmes komen aan bod met typisch Boliviaanse instrumenten als charango, kena en siku. Yatiyaña trad op in Zuid- en Midden-Amerika, Tsjechië, Oostenrijk en Nederland.

za 28 cabaret: Sander van Opzeeland met '1 h en 27 min' 20.30 uur; toegang E 13,00 / 65+ & uitpas E 11,50 / CJP E 10,50 Moet ik nou me zelf gaan lopen promoten? Een hele homp lauwe clichés over de mensen uitstorten in de hoop dat ik overkom als een vrolijke, spontane jongen? Neen, beste mensen, neen. Dan begin ik al met een leugen. En het enige waar ik me nog aan vasthoud in dit leven, is geveinsde eerlijkheid. Ik heb de grappen, ik heb de muziek, ik heb de bescheidenheid. Over vijftig jaar ben ik dood, dus zoals Loeki Knol zou zeggen: What the fuck. Laat ik er maar een keer mijn best voor doen. Er is al veel tijd verspeeld, maar langzaam is het me allemaal duidelijk aan het worden: er zijn aanwijzingen. Als schrijver en uitvoerder werkt(e) Sander van Opzeeland voor de tv-programma's: Dit was het nieuws, Kopspijkers, Koefnoen en Spijkers met koppen.

Theater de Tobbe vindt men op het Burgemeester Feithplein 95 in Voorburg.

nadere informatie en foto's:
www.detobbe.nl of ab smit: Abaadje@hetnet.nl

---- --