Tweede-Kamerfractie
31-3-2007
Toespraak Mark Rutte VVD-Bestuurdersvereniging
Op zaterdag 31 maart sprak Mark Rutte bij de VVD-Bestuurdersvereniging. Hieronder vindt u de volledige tekst van deze speech.
* In november vierden we in Lunteren het diamanten jubileum van de Bestuurdersvereniging (60-jarig bestaan). Toen stonden we aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen.
* De uitslag in november was niet waar we op hoopten. Maar nu zijn we vijf maanden verder - en hebben we de Provinciale Statenverkiezingen alweer achter de rug.
* Vandaag wil ik vooral ingaan op de vraag hoe we onze partij kunnen versterken. Daar is nu tijd voor - en die tijd moeten we goed gebruiken.
VVD OP DE WEG TERUG
* De uitslag van de PS-verkiezingen is het beste bewijs dat de VVD op de weg terug is. Dat merkte ik in de campagne al tijdens mijn bezoeken aan de twaalf provincies.
* We behouden onze 15 Eerste Kamerzetels. De VVD is in de Eerste Kamer, onder leiding van Uri Rosenthal, de grootste oppositiepartij.
* In de provincies Noord-Holland en Flevoland is de VVD de grootste partij geworden. Ook de formaties verlopen daar voorspoedig. Complimenten voor Ton Hooijmaijers en Harry Dijksma.
* En ook in veel andere provincies - maar helaas niet in alle - heeft de VVD een stevige stem bij de vorming van de nieuwe colleges.
VVD IN OPPOSITIE
* In de Tweede Kamer zit de VVD nu in de oppositie. Dat is voor velen van ons een nieuwe ervaring. Het vereist een andere manier van werken: nog alerter; nog kritischer.
* Maar vooral vanuit onze eigen kracht. Wij zullen het kabinet altijd op zijn fouten wijzen; maar wij zijn niet de partij van "stem tegen, stem VVD". Wij hebben eigen ideeën, eigen plannen, eigen alternatieven.
* Daar hebben we een goede fractie voor. Tweeëntwintig mannen en vrouwen die hun stem luid en duidelijk laten horen. Het is onze ambitie om leidend te zijn in het publieke debat - juist vanuit de oppositie.
ONTSLAGRECHT
* Dat is nodig - zeker nu het nieuwe kabinet in bussen kriskras door het land trekt om aan de samenleving te vragen wat er moet gebeuren.
* De tekst op het oranje T-shirt van André Rouvoet was treffend: "Wat wil jij met Nederland?" Je mag toch verwachten dat de 27 nieuwe bewindslieden daar zelf ook ideeën over hebben.
* Het pièce de résistance van dit gesprek met de samenleving moet de Participatietop worden. Tijdens die Participatietop gaan kabinet, werkgevers en werknemers met elkaar praten over de vraag hoe ze meer mensen aan de slag kunnen helpen.
* Een belangrijk onderwerp, want de krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Het regeerakkoord vergroot die krapte, omdat het kabinet grote groepen mensen bij voorbaat afschrijft. Denk aan WAO-ers boven de 45 jaar en aan bijstandsmoeders.
* Maar voor die Participatietop is nog geen datum en nog geen agenda. Er is zelfs discussie of een onderwerp als het ontslagrecht uberhaupt wel op de agenda moet staan. De vakbeweging wil er niet over praten.
* Terwijl vereenvoudiging van het ontslagrecht juist van groot belang is; vooral voor de mensen die tijdens de Participatietop niet vertegenwoordigd worden. De mensen zonder baan, die langs de kant staan en graag aan de slag willen. Wie komt er op voor hun belangen?
* Vorig jaar was er al bijna een akkoord tussen werknemers en werkgevers. Zeker niet ideaal, maar toch: het ontslagrecht zou worden vereenvoudigd. Dat "bijna-akkoord" was sociaal, het was duidelijk en het zou veel geld besparen.
* Ik kan me dan ook niet voorstellen, dat het kabinet straks terugkomt naar de Kamer met een akkoord waarin zoiets belangrijks als het ontslagrecht niet geregeld is. Ook als CDA en PvdA het over dit onderwerp misschien niet eens zijn.
* Daarom roep ik het kabinet op leiderschap te tonen. Zet ook het ontslagrecht prominent op de agenda van de Participatietop. Laat je niet de wet voorschrijven door de vakbeweging. En help zoveel mogelijk mensen aan een baan.
VERSTERKEN PARTIJ
* Terug naar de VVD en de oppositie. Laten we ook eerlijk zijn over de uitdagingen waar we voor staan. Eén van onze belangrijkste taken - misschien wel dé belangrijkste taak - is het versterken van onze partij.
* En misschien mag ik één keer, bij wijze van hoge uitzondering, het regeerakkoord aanhalen: dat moeten we samen doen.
* Daarbij moeten we ons niet te goed voelen om te leren van andere partijen. Laat me daar twee voorbeelden van geven; één van de PvdA en één van het CDA.
WETHOUDERSLIBERALISME
* De PvdA heeft de afgelopen jaren vanuit de oppositie met veel succes een aantal wethouders tot spreekbuis gemaakt van het lokale ongenoegen over het kabinetsbeleid.
* Mensen als Aboutaleb in Amsterdam en Spekman in Utrecht lieten keer op keer weten waarom het kabinetsbeleid niet deugde.
* Die gecoördineerde acties waren mogelijk door effectief samenspel tussen PvdA-wethouders enerzijds en landelijke PvdA-politici anderzijds. Het deed zelfs denken aan het "wethouderssocialisme" uit de jaren dertig.
* In het meest recente nummer van Provincie & Gemeente pleitte Mark Verheijen (wethouder in Venlo) terecht voor een liberale variant daarvan: het "wethoudersliberalisme". Ik ben daar een groot voorstander van.
* Dat vereist een open houding van de Tweede Kamerfractie. En het vereist, in de woorden van Mark Verheijen, "herkenbare wethouders met duidelijke thema's, praktische voorbeelden en een goed netwerk".
INTERNE COMMUNICATIE
* Dan een tweede voorbeeld - nu van het CDA. Die partij is er de afgelopen tien jaar in geslaagd een efficiënt systeem van interne communicatie op te bouwen.
* Veel mensen kennen dat systeem als "de Blackberries van het CDA" - maar er zit veel meer achter. Wederzijds commitment, een goede infrastructuur en heldere spelregels voor het gebruik.
* Wij hebben daar als partij een inhaalslag te maken. Een goed voorbeeld is ons Rapid Information Team, dat in de afgelopen campagnes informatie over de politieke actualiteit verspreidde. Die service werd gewaardeerd.
* Mede daarom is het "R.I.T." inmiddels permanent geworden. Zodat we ook buiten campagnetijd onze sleutelfiguren op de hoogte kunnen houden van actuele politieke ontwikkelingen.
* Natuurlijk buigt ook de commissie-Dekker zich over dit soort onderwerpen. Maar we kunnen nu al aan de slag. Pak de telefoon, stuur die mailtjes en praat met elkaar. Daar worden we allemaal beter van.
PROVINCIES BEZOEKEN
* De campagnetournee langs alle provincies is mij uitstekend bevallen. Je zag overal het elan en het enthousiasme terugkomen in de partij.
* Daarom heb ik mij voorgenomen voortaan ieder jaar tenminste alle provincies en de grote steden te bezoeken. Om te horen wat er speelt, wat er leeft en waar we elkaar kunnen helpen.
* Want één van de redenen voor het succes van de PS-campagne, is dat we er als partij in slaagden dat belangrijke beeld van eenheid neer te zetten. Dat beeld moeten we vasthouden en versterken.
TOT SLOT
* Tenslotte roep ik iedereen op die hier vandaag aanwezig is - en ook iedereen die hier niet aanwezig kon zijn - om zoveel mogelijk tijd en energie te steken in het versterken van onze partij.
* Dat betekent leden werven en vrijwilligers enhousiasmeren. Contacten leggen en de telefoon pakken. Dat moet komen van mensen zoals u en ik; van de mensen die in deze partij verantwoordelijkheid dragen.
* En alle kleine beetjes helpen. Juist in de afgelopen campagne heb ik gezien dat er vaak maar één of twee enthousiaste mensen nodig zijn om een afdeling, een commissie of een ander initiatief vlot te trekken.
* Op die manier investeren we in de toekomst van onze partij; in de toekomst van het liberalisme; in de toekomst van de vrijheid. In een land waar Balkenende, Bos en Rouvoet regeren, is dat keihard nodig.
Dank u wel.
31 maart 2007
Mark Rutte
VVD