Gemeente Arnhem

Arnhem bestemt Kleefse Waard voor energie, milieu en inovatie (30-03-07)
Het college van burgemeester en wethouders van Arnhem wil het 100 hectare grote gebied van Kleefse Waard en Koningspleij-noord ontwikkelen tot een hoogwaardig terrein voor innovatieve bedrijven op het gebied van energie- en milieutechnologie en industriële productie. Het bedrijvenpark krijgt een nieuwe naam: Koningspleijn.

Adviesbureau Ecorys heeft onderzoek gedaan naar het gewenste economische profiel van het gebied tussen de Pleijroute, Westervoortsedijk en Malburgerhaven. Samen met Habiforum, een kennisplatform dat innovatief ruimtegebruik stimuleert, heeft de gemeente de mogelijkheden verkend van een duurzame en innovatieve ontwikkeling en inrichting van het gebied.

Profiel
Begin 2005 is het Masterplan Kleefse Waard - Koningspleij-noord vastgesteld. Halverwege 2006 zijn Ecorys en Habiforum gestart met de uitwerking. Het resultaat is het volgende marktprofiel met deze segmentering:

* toegepaste (dat wil zeggen: beproefde en gerealiseerde) energie- en milieutechnologie (EMT) en hoogwaardige innovatieve industrie
* voortbouwen op bestaande industriële bedrijvigheid: product- en procesindustrie en research & development

* clustering van EMT-bedrijven en gedeeltelijke opvang van andere, met name lokale bedrijvigheid.

Op die basis heeft de gemeente samen met Habiforum het proeftuinproject verder uitgewerkt tot een concept voor een innovatief en duurzaam bedrijventerrein, goed ontsloten via weg, water en spoor, met meervoudig en ondergronds ruimtegebruik, met de focus op energie- en milieutechnologie, kennisontwikkeling en werkgelegenheid, en dat alles met een passende uitstraling.
In de loop van de maand april vindt de presentatie van de uitkomsten plaats voor raad en B&W. De mogelijke inrichting van het gebied is dan zichtbaar gemaakt in de vorm van getekende impressies. De inpassing van asfaltcentrale Bruil wordt onder strikte voorwaarden, waaronder een innovatieve uitvoering, in het ontwerp opgenomen.

Ook (inter)nationaal
Rita Weeda, wethouder Economische Zaken, verklaart hoe de keuze voor energie- en mileutechnologie en industriële bedrijvigheid tot stand is gekomen: Dit gebied is een historische industriële locatie. Bovendien zijn energie en milieu in Arnhem van oudsher sterk vertegenwoordigd en in ontwikkeling. Met het bedrijvenpark Koningspleijn behouden we werkgelegenheid voor Arnhem en geven we onze stad een steviger nationaal en internationaal economisch profiel. De kwaliteiten van het terrein sluiten uitstekend aan op de eisen, die het energie- en milieutechnologisch en industrieel bedrijfsleven stellen. Bovendien gaan hier gunstige effecten vanuit op andere sectoren, zoals de dienstverlening.