Ingezonden persbericht
Persbericht
30 maart 2007
Kennislink start groot maatschappelijk veiligheidsonderzoek
Ogen verraden meer dan iedereen denkt. Volgens Zweeds onderzoek is er een duidelijke samenhang tussen iemands persoonlijkheid en bepaalde kenmerkten van de iris - het gekleurde deel van het oog. Eén foto van het oog zou genoeg zijn om een persoonlijkheidsschets te maken. Kennislink start daarom een groot onderzoek, dat de maatschappelijke veiligheid kan bevorderen.
Een toekomst met overal aanwezige scans van de ogen is dichterbij dan we denken. Zo biedt Schiphol haar vaste klanten sinds 2002 een snellere grenscontrole aan door middel van een irisscan. Deze technologie zoekt naar specifieke, bij iedere persoon verschillende kenmerken van de iris: het cirkelvormige en gekleurde deel rondom de pupil. Die unieke irisdetails van beide ogen worden opgeslagen op een speciale chipkaart. Bij de grenspassage vergelijkt een computer de gegevens in de chip met het oog van de reiziger.
Psychologen zien aan irisscans ook wie een opvliegende vechtersbaas is of juist de vrolijkheid zelve. De genen die het persoonlijkheidsdeel van de hersenen aanleggen, bouwen ook de ogen. Hoort bij elke persoonlijkheid een speciaal irispatroon? De Zweedse psycholoog Matt Larsson vond in de ogen van 428 proefpersonen een verband tussen de vorm van cryptes (zwarte vlekjes in de iris) en de persoonlijkheid. Hij trainde daarna een computer in het herkennen van die patronen.
Risicobezoekers in de gaten houden
De komende maanden wordt Larsson's systeem getest in Nederlandse winkelcentra en horeca om 'risicobezoekers' op te sporen voor ze een probleem vormen. Herrieschoppers en winkeldieven kosten die sectoren een paar miljoen euro per jaar. Een systeem dat risicobezoekers preventief uit de menigte pikt, kan wel eens met open armen worden ontvangen. De deelnemende winkelcentra besparen op beveiligingskosten en aangesloten winkels verliezen minder inkomsten door winkeldiefstal. Het winkelende publiek is in de tussentijd onzichtbaar beveiligd tegen herrieschoppers. De populair-wetenschappelijke website Kennislink (www.kennislink.nl) helpt de detailhandel Larsson's systeem te testen.
"In de openbare ruimten van Londen en New York hangen al camera's die misdadigers en herrieschoppers op de gevoelige plaat zetten. De systemen gebruiken geavanceerde gezichtsherkenning om misdadigers en andere lastpakken op te sporen," zegt drs. Ilja van Dam, bioloog en eindredacteur van Kennislink en verantwoordelijk voor het nieuwe publieksonderzoek. "Met de irisscanner van Larsson kan het camerasysteem potentiële 'herrieschoppers' al op basis van hun iriskenmerken herkennen vóór ze een misdrijf begaan!
"Vergeleken met andere vormen van biometrische identificatie, zoals herkenning van de vingertop of de handpalm, is de irisscan de meest betrouwbare en snelle vorm. Ook voor banken is de irisscan-technologie een interessante ontwikkeling. Bij een pinautomaat is geen pasje of pincode meer nodig: een simpele irisscan garandeert dat degene die bij het pinautomaat staat ook daadwerkelijk de rekeninghouder is. Een extra camera kan nagaan of iemand vrijwillig voor de scanner staat of dat zijn oog er onder dwang voor moet worden gehouden."
In een proefproject onderzoekt Kennislink de Larsson-methode in samenwerking met een grote retail-vastgoedbelegger. Kan de nieuwe methode werken als surveillancesysteem dat de winkelende menigte preventief scant op zoek naar risicobezoekers? Aan het onderzoek is ook een wedstrijd verbonden. Gehoopt wordt dat evenals bij eerdere publiekmetingen waaraan Kennislink deelnam, zoals de Grote Griepmeting, een representatieve steekproef ontstaat van tienduizenden vrijwillige 'irismeters'. Meer informatie over het onderzoek is te vinden op www.kennislink.nl/irisscan.
Iriswedstrijd - win winkeltijd met je oog!
Gratis winkeltijd winnen? Meedoen is gemakkelijk, want een irisscan is niets anders dan een close-up van het oog. Fotografeer het rechteroog met een digitale camera, webcam of fotomobieltje en e-mail of MMS de foto vanaf april naar info@kennislink.nl.
Uit alle binnengekomen inzendingen kiest Kennislink willekeurig een aantal proefpersonen voor deelname aan een vervolgonderzoek. Vijf van de eerste 100 inzenders maken kans op tien minuten gratis winkelen*)!
Veilig verklaarde personen komen in de toekomst ook in aanmerking voor winkelkortingen die kunnen oplopen tot 15%.
*) Alleen van toepassing op winkelcentra die onderdeel zijn van de betrokken retail-vastgoedbeheerder.
Einde persbericht
---
Kennislink heeft in de loop der jaren een flinke hoeveelheid ervaring opgedaan in samenwerking met grote online publieksmetingen. De Grote Griepmeting (www.degrotegriepmeting.nl) vindt inmiddels voor het vierde jaar plaats, en volgt de verspreiding van griep tot ver buiten Nederland. Aan de Grote Griepmeting doen ruim dertigduizend vrijwillige 'griepmeters' mee in Nederland, België en Portugal. In 2006 ging de wiskundige website www.rekenmeemetabc.nl online. Daar kunnen internetters meewerken aan een groot rekenproject om het nog onbewezen ABC-vermoeden uit de getaltheorie te doorgronden. Vanaf komende maand draait Kennislinks derde publieksmeting dat uit de vorm van iemands iris de persoonlijkheid afleest. Zie voor meer informatie: www.kennislink.nl/irisscan.
Het idee dat het uiterlijk iets zegt over het innerlijk is niet nieuw. In de 18e eeuw dacht men aan de vorm van de schedel talenten en eigenschappen te kunnen afleiden. In de 19e eeuw deden wetenschappers onderzoek naar de gelaatstrekken van criminelen, in de hoop een set kenmerken te ontdekken waaraan misdadigers herkend konden worden. Een uitgebreid artikel hierover, van Kennislinks redacteur gedragswetenschappen Asha van den Broeke, MSc., is vrij van rechten in uw publicatie over te nemen:
"Ik zie, ik zie, wie jij niet bent" (http://www.kennislink.nl/web/show?id=165820)
Kennislink wordt in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap uitgevoerd door Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en Technologie (www.e-nemo.nl).
---