Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Leidschendam, 30 maart 2007
Nieuws spaarlampen ruzie fabrikanten detailhandel
Bezwaar fabrikanten tegen eigen inzameling detailhandel ongegrond verklaard
De minister van VROM heeft het bezwaar van fabrikanten tegen de eigen inzameling en verwerking van afgedankte spaarlampen door de detailhandel ongegrond verklaard.
Daarmee kan de Stichting Spaarlicht volop verder met het inzamelen en verwerken van afgedankte spaarlampen van winkelbedrijven. De kosten van de eigen inzameling en verwerking door de detailhandel zijn nog geen 10% van de kosten die fabrikanten met een ecotax doorberekenen. De Stichting Spaarlicht blijft bereid om afspraken te maken met fabrikanten over de inzameling en verwerking, maar de fabrikanten weigeren dit en kiezen voor juridische procedures om tijd te rekken.
Spectaculaire stijging verkoop spaarlampen
Winkeliers spelen in op de sterk groeiende vraag van consumenten naar spaarlampen. Door de introductie van een verplichte milieuheffing willen de lampenproducenten het prijsverschil tussen de eigen merk lampen van winkeliers en de A-merk lampen verkleinen. Met allerlei juridische procedures proberen de grote lampenfabrikanten de steeds interessanter wordende spaarlampenmarkt af te schermen.
Spaarlampenkartel?
De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) laten weten dat er geen onderzoek naar het misbruik van de economische machtspositie van Philips zal plaatsvinden. Dit is het gevolg van de prioriteitsstelling van de NMa.
De RND is blij met de aandacht van de NMa voor deze zaak en vindt de conclusie van de kartelwaakhond begrijpelijk, ook omdat de situatie betreffende spaarlampen is gewijzigd. Onder druk van de RND en de NMa heeft fabrikantenclub stichting Lightrec Nederland de ecotax op 1 januari 2007 gehalveerd. Uit deze stap van de stichting Lightrec Nederland maakt de RND op dat de ecotax op spaarlampen het afgelopen jaar onnodig hoog is geweest. Door de veel te hoge verwijderingsbijdrage is in één jaar tijd een fonds van ¤ 5 miljoen opgebouwd.
De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) is een overkoepelende werkgeversorganisatie. De bij de RND - via de 12 brancheverenigingen - aangesloten detailhandelsondernemingen vertegenwoordigen ruim 14.000 vestigingen, 250.000 werknemers en een jaarlijkse omzet van 36 miljard euro. De RND behartigt de gemeenschappelijke economische en sociale belangen van zijn leden.