Ingezonden persbericht
Persbericht
30 maart 2007
zinvolle woorden en daden
SamenSpraak van start in Nunspeet, Ermelo en Harderwijk
Na twee jaar regelen, organiseren en voorbereiden kan het echte werk beginnen: praten! Gilde SamenSpraak, een landelijk initiatief dat autochtonen en anderstaligen met elkaar in gesprek brengt, breidt uit naar Nunspeet, Harderwijk en Ermelo. Donderdag 29 maart was de feestelijke opening in Ermelo, en nu kan het project echt van start. De eerste vrijwilligers staan al klaar om aan de slag te gaan.
De perfecte match tussen Ineke Bakkenes en Adile Gültekin.
Gerard Veen is zo'n vrijwilliger. Voor Gilde SamenSpraak in Amersfoort had hij een jaar lang wekelijks een uurtje contact met een migrant uit Eritrea. Dat beviel zo goed dat hij al zat te wachten tot het project ook in zijn nieuwe woonplaats Ermelo van start ging. "Het was enorm leuk en je steekt er echt wat van op. Je leert iets over een ander land en een andere cultuur. Maar het is niet altijd gemakkelijk, je komt er achter hoe moeilijk onze taal eigenlijk is." Een tip heeft Veen ook voor nieuwe vrijwilligers: "Hou je aan je rol. Je bent geen docent, geen maatschappelijk werker, maar gewoon een goed contact. Je maakt iedere week een gezellig praatje en dat is ook genoeg."
Trots
De voorzitter van Gilde Nederland, Leo Michels, sprak de aanwezigen zichtbaar trots toe. "SamenSpraak is al actief in 53 gemeentes, maar voor het eerst gaan we nu in drie plaatsen in één keer aan de slag. En voor het eerst slaan drie instanties - Stichting Pinel uit Ermelo, het Servicepunt Vrijwilligers Nunspeet en VluchtelingenWerk Midden Gelderland - de handen ineen om SamenSpraak mogelijk te maken", benadrukte de voorzitter het unieke karakter van de middag.
Subsidie provincie
De steun van de provincie Gelderland, ruim 50.000 euro subsidie, is ook een unicum. "Meestal staat de provincie wat ver weg om aan zulke initiatieven mee te werken", verklaart Steven Kroon, die als projectleider grote steden namens de provincie aanwezig is. "Maar hier hoefden we niet lang over na te denken: Gilde SamenSpraak verdient onze steun!" Wethouder Eijsenga van de gemeente Harderwijk is blij met de onverwachte provinciale steun, al kan hij een kleine aansporing niet onderdrukken: "Provincie, bedankt voor wat u heeft gedaan... ga vooral zo door!”
Perfecte match
Dan is het woord aan Els Hoyng. "Vandaag vieren we de perfecte match", roept de roodharige presentatrice als ze op geheel eigen wijze gemeenteraadslid Ineke Bakkenes aan Adile Gültekin koppelt. Hoyng overlaadt het duo met symbolische cadeaus: een sleutelring, theemokken en - als toppunt van de Hollandse cultuur - een boekje om zegeltjes te sparen voor korting op diverse producten. "Ik ga echt een jaar als vrijwilliger aan de slag, het is niet alleen voor de mooie plaatjes", benadrukt het gemeenteraadslid van Stadspartij Harderwijk. "Ik vind het ontzettend belangrijk, maar het lijkt me ook leuk. We hebben al plannen gemaakt om samen te gaan winkelen en we willen gaan sporten. Is het nog goed voor de gezondheid ook!"
Het Alomtonenkoor Zeist sloot de feestelijke aftrap op gepaste wijze af. Het kleurrijke gezelschap, dat bestaat uit vrouwen van buitenlandse origine, zingt liederen uit onder andere Iran, Indonesië en Japan. Hun aanstekelijke optreden gaf genoeg stof om over na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Want na al het harde werk, is het tijd voor een goed gesprek!
Spreek mee in SamenSpraak!
Wilt u niet aan de kant blijven zitten, maar iets voor een ander doen met uw kennis en ervaring? Durft u over de horizon heen te kijken en kennis te maken met een andere cultuur? Doe dan mee met SamenSpraak! Als vrijwilliger spreek je eens per week een uurtje af met iemand uit een andere cultuur. Om van elkaar te leren en om de Nederlandse taal te oefenen.
Meer informatie:
Stichting Pinel, Mireille Heemskerk: 0341-560168
Servicepunt VrijwilligersNunspeet, Henriëtte van Gils: 0341-259911
VluchtelingenWerk Midden Gelderland, Anneke Boontje: 0341-424806