4951

30.03.07

Niet meer verschuilen achter identiteit van een ander

Het gebruik van foto's en vingerafdrukken om de identiteit van verdachten en veroordeelden vast te stellen, wordt verruimd. Daarvoor is een nieuwe werkwijze nodig die investeringen vergt in apparatuur, software, infrastructuur en organisatie. Het gaat om een bedrag van 40 miljoen euro. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd.

De bewindsman wil dat verdachten en veroordeelden hun identiteit niet meer achter kunnen houden en dat zij zich niet langer achter de identiteit van een ander kunnen verschuilen. Uit onderzoeken van het ministerie van Justitie is gebleken dat er onduidelijkheid kan bestaan over de identiteit van verdachten en veroordeelden. Oorzaken zijn onder meer administratieve fouten en het gebruik van aliassen. Door een juiste, betrouwbare en zorgvuldige vaststelling van de identiteit kan dit worden voorkomen.

Zo worden direct bij de aanhouding van een verdachte digitaal vingerafdrukken en foto's vastgelegd. Het gaat dan om personen die worden verdacht van een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis mogelijk is. Maar ook als bij een verdachte voorlopige hechtenis niet aan de orde is, mogen van hem foto's en vingerafdrukken worden genomen als er twijfels zijn over zijn identiteit. Tevens moet het identiteitsdocument met behulp van technische apparatuur worden gecontroleerd.

Er komt een identificatieplicht voor een verdachte ten opzichte van een rechterlijke ambtenaar en voor een gedetineerde verdachte of veroordeelde bij de directeur of hoofd van een inrichting of psychiatrisch ziekenhuis waar hij of zij de straf of maatregel ondergaat. Als de identiteit aan het begin van de strafrechtsketen zorgvuldig is uitgevoerd kan persoonsverwisseling later nagenoeg worden uitgesloten. Extra controle van de identiteit op belangrijke momenten in de strafrechtelijke procedure of de tenuitvoerlegging van de straf of maatregel is daarbij van belang. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verhoor door een rechter, het onderzoek op de zitting en de uitvoering van een taakstraf.

Bij alle instanties (politie, openbaar ministerie, rechterlijke macht, reclassering, justitiële inrichtingen) komt apparatuur om vingerafdrukken digitaal te controleren. Aan de hand van de foto en de vingerafdrukken kunnen zij controleren of de juiste persoon zich heeft gemeld.

Verder komt er een zogeheten strafrechtsketennummer (SKN) als persoonsnummer voor de gehele strafrechtsketen, en het verplicht gebruik daarvan door alle partijen uit de strafrechtsketen. Het SKN zorgt er voor dat gegevens van een verdachte of veroordeelde eenvoudiger en trefzekerder kunnen worden opgezocht en uitgewisseld tussen partijen die deel uitmaken van de strafrechtsketen. Ieder SKN wordt maar één keer toegekend en behoort bij één persoon.