Milieudienst Rijnmond

Vernieuwde samenwerking bij milieu-incidenten

30.03.2007

Op vrijdag 30 maart tekenen de DCMR Milieudienst Rijnmond, het Openbaar Ministerie en de politie Rotterdam-Rijnmond (Zeehavenpolitie) een intentieverklaring om de samenwerking op het gebied van milieuhandhaving te structureren en te verbeteren.

Op 30 maart starten de drie partijen tevens met het project `incidenten'. In dit project stellen de partijen een vernieuwde manier van samenwerken vast om het strafrechtelijke en het bestuurlijke vervolg op overtredingen bij incidenten bij grote industriële bedrijven in het Rijnmondgebied te stroomlijnen. Deze meldingen komen binnen via het Centraal Incidenten Nummer, het alarmnummer dat circa 200 industriële bedrijven verplicht moeten gebruiken als zich op hun terrein een onvoorzien bijzonder incident voordoet.

De geïntensiveerde samenwerking houdt het volgende in:

Onderscheid bestrijding/onderzoek van het incident

Er komt een duidelijk onderscheid tussen de bestrijding van het incident en het daarop volgende onderzoek van het incident. In de oude situatie werden de bestrijding van het incident en het onderzoek soms tegelijkertijd uitgevoerd. In de nieuwe situatie verricht de geüniformeerde dienst (brandweer, politie etc.) de incidentbestrijding. Pas als dit volledig is afgerond start de meldkamer van de DCMR het feitenonderzoek naar de oorzaak van het incident. Bij grote incidenten is ook de milieuspecialist van de politie aanwezig die in overleg met de officier van justitie aangeeft of een strafrechtelijk onderzoek te rechtvaardigen is. De partijen beschrijven de feiten voorafgaand aan het voorval en direct na het voorval. Ook wordt beschreven welke gevolgen het incident heeft en heeft gehad. In het tweedelijnsonderzoek is het bedrijf verplicht de oorzaak vast te stellen en maatregelen te nemen om de gevolgen te beperken. Vervolgens bepalen de DCMR, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie hoe er verder op het incident gereageerd zal worden.

Afstemming in een vroeg stadium

De partijen informeren elkaar over en weer volgens de daarbij horende regelgeving over ontwikkelingen, trends, bestuurlijke en strafrechtelijk onderzoeken en eventuele criminele activiteiten. De afstemming vindt in een zeer vroeg stadium plaats. Hierdoor worden de onderzoeken op elkaar afgestemd en informatie over het betreffende incident/het bedrijf uitgewisseld. De DCMR, de politie en het OM kunnen hierdoor eenduidig optreden naar het bedrijf in kwestie.

De winst van deze -vroegtijdige- samenwerking is dat er meer eenduidigheid ontstaat in de samenwerking tussen én het optreden van de DCMR, het Openbaar Ministerie en de politie. De partijen streven een professionele afhandeling van milieu-incidenten na. Doel van het project is om de milieuwetgeving eenduidig te handhaven ten behoeve van een veilig en schoon milieu in het haven- en industriegebied en rond Rotterdam-Rijnmond.