Gemeente Zevenaar


Week 14, 2 tot 9 april 2007

BESLUITEN

VERORDENING STIMULERING VERZAKKINGSHERSTEL 2007 VASTGESTELD

De gemeenteraad heeft in de vergadering van 28 februari 2007 de Verordening Stimulering Verzakkingsherstel 2007 vastgesteld. Deze verordening treedt in werking op 28 februari 2007 en vervalt met ingang van 1 januari 2008. Wie van deze regeling gebruikt wil maken, moet voor 31 december 2007 een aanvraag hebben ingediend. De tekst van de verordening ligt na telefonische afspraak ter inzage bij de balie Ruimte, afdeling Handhaving.

De verordening is vastgesteld om financiële ondersteuning te bieden aan gedupeerden door middel van een subsidie of lening aan eigenaren van verzakte woningen en/of bedrijfsruimten in onze gemeente. De financiële ondersteuning mag gebruikt worden voor het vast- en herstellen van door de verordening aangeduide schade aan woningen en/of bedrijfsruimten.

De gemeente biedt de betrokkenen deze hulp om te voorkomen dat er in of rond verzakte woningen en/of bedrijfsruimten gevaarlijke situaties ontstaan of dat verloedering ontstaat. Onder voorwaarden kunnen inwoners van onze gemeente aanspraak maken op deze financiële regeling.

Deze voorwaarden luiden o.a.:


1. Aan de hand van een schaderapport door een erkende schadedeskundige dient de noodzaak tot herstel te blijken;


2. Het herstel moet worden uitgevoerd volgens een plan van aanpak;


3. Eigenaren van meer dan één woning/bedrijfsruimte kunnen voor maximaal één woning/bedrijfsruimte aanspraak maken op deze verordening.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Handhaving van de sector Ruimte. Hier kunt u ook terecht voor een aanvraagformulier.

TIJDELIJKE BELEIDSREGEL ENERGIETOESLAG 2006

De "Tijdelijke beleidsregel Energietoeslag 2006" is in de vergadering van burgemeester en wethouders van 15 mei 2007 vastgesteld. De gemeente Zevenaar heeft besloten huishoudens met een minimuminkomen een eenmalige uitkering van EUR 75,00 te verstrekken ter compensatie van de in 2006 gestegen energielasten. Voor de uitvoering is het noodzakelijk dat er een beleidsregel wordt vastgesteld. Met de "Tijdelijke beleidsregel Energietoeslag 2006" wordt hierin voorzien.

Inzage

De beleidsregel ligt ter inzage bij het loket Maatschappelijke Ondersteuning van de sector Samenleving en kan daar door een ieder worden ingezien.

VERGADERING RAADSCOMMISSIES

De raadscommissies Samenleving en Ruimte vergaderen op dinsdag 10 april en woensdag 11 april. Klik hier voor inzicht in de agenda's.

VERKEERSVEILIGHEIDSBELEID LEIDT TOT MINDER VERKEERSONGEVALLEN

Blijkt uit onderzoek rekenkamercommissie Zevenaar

De gemeente Zevenaar heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in de aanleg van fysieke maatregelen zoals drempels, rotondes en wegversmallingen. Is Zevenaar met deze maatregelen ook daadwerkelijk verkeersveiliger geworden? En hoe beleven burgers de verkeersveiligheid? Hebben zij waardering voor de genomen maatregelen? Of staan inwoners en weggebruikers kritisch tegenover het verkeersveiligheidsbeleid? Deze vragen waren voor de Rekenkamercommissie aanleiding om opdracht te geven tot het uitvoeren van het onderzoek. De nadruk ligt op de "belevingseffecten" in de samenleving en de waardering daarvan door inwoners, weggebruikers en instellingen. Het onderzoek is bedoeld om waar mogelijk het beleid of de uitvoering van taken door de gemeente te verbeteren.

Het onderzoek

De Rekenkamercommissie van de Gemeente Zevenaar heeft het onderzoeksbureau Partners+Pröpper een onderzoek laten uitvoeren naar de effectiviteit van het verkeersveiligheidsbeleid. Er is een webenquête gehouden en er zijn bewonersavonden georganiseerd. Aan het onderzoek hebben 580 mensen meegewerkt.

Hotspots

Op verzoek van de rekenkamercommissie is speciale aandacht besteed aan de genomen verkeerveiligheidsmaatregelen op zes specifieke locaties. Deze locaties worden aangeduid als 'hotspots'. Het betreft de locaties Meentsestraat, Platanenlaan, 't Stegeslag, Schaapsdrift, Willem de Zwijgerlaan en de Oud Zevenaarseweg.

Conclusies

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat met betrekking tot de objectieve verkeersveiligheid, -oftewel het aantal verkeersongevallen-, een succesvol beleid is gevoerd. Dit blijkt uit het dalende aantal verkeersongevallen en het dalende aantal verkeersslachtoffers.

Een andere conclusie luidt dat de genomen
verkeersveiligheidsmaatregelen grotendeels conform 'Duurzaam Veilig' (richtlijnen op landelijk niveau voor een veilige inrichting van wegen) zijn uitgevoerd. Een uitzondering hierop vormt de Schaapsdrift. De uitritconstructies op de Schaapsdrift zorgen ervoor dat deze straat niet conform Duurzaam Veilig is ingericht.

De gemeente Zevenaar heeft met betrekking tot de door inwoners beleefde, gevoelsmatige verkeersveiligheid een minder succesvol beleid gevoerd. De beleving van de verkeersveiligheid door burgers blijft ver achter bij de objectieve verkeersveiligheid. Burgers beleven de verkeersveiligheid op sommige plekken als onveilig.

Aanbevelingen

De kern van de aanbevelingen is het fysieke verkeersveiligheidsbeleid oftewel de infrastructurele maatregelen voort te zetten. Meer aandacht dient te worden besteed aan het beïnvloeden van het gedrag en het verkrijgen van begrip voor de genomen maatregelen. Het gevoel van verkeersveiligheid kan verbeterd worden door meer energie te steken in communicatie, interactief beleid en gedragsmaatregelen. Anders gezegd: Er dient meer evenwicht te komen tussen de fysieke maatregelen en de gedragsmaatregelen.

In de raadsvergadering van 28 maart heeft de Rekenkamercommissie het onderzoeksrapport aan de gemeenteraad aangeboden. De raad heeft conform advies van de rekenkamercommissie de aanbevelingen overgenomen. Het doel van de Rekenkamercommissie is tenslotte om de raad te ondersteunen door beleid uit het verleden te laten onderzoeken met als uitgangspunt te leren voor de toekomst.

GRATIS COMPOST BIJ DE GEMEENTE

Zaterdag 14 april wordt de landelijke compostdag gehouden. De gemeente Zevenaar neemt deel aan die dag door gratis compost uit te delen. De gemeente wil daarmee zijn waardering uitspreken voor de inwoners van Zevenaar die in 2006 hebben bijgedragen aan een prima resultaat wat betreft gescheiden inzameling.

Meer dan 60% gescheiden afval in de gemeente Zevenaar

In de gemeente Zevenaar wordt meer dan 60% van het afval gescheiden ingezameld. Een van de grootste bijdrages wordt daarbij geleverd door het groente-, fruit- en tuinafval (GFT). En dat is de basis van de compost die nu uitgedeeld gaat worden. De kringloop in optima forma, omdat u in feite zelf de grondstof voor uw eigen compost heeft aangeleverd!

Dit gebeurt binnen de gemeente op twee plaatsen: bij het gemeentelijk opslagterrein aan de Methen in Zevenaar kunt u van 9.00 tot 15.00 uur terecht. Per persoon kunt u maximaal 1 m3 meenemen. Voor mensen die geen vervoermiddel of emmer hebben om de compost los mee te nemen zijn er ook losse zakken compost verkrijgbaar. Hiervoor geldt dat er per persoon maximaal twee zakken meegenomen mogen worden.

Op het Dorpsplein in Giesbeek kan men in dezelfde periode ook terecht. Hier wordt alleen compost in zakken verstrekt en geldt eveneens dat per persoon maximaal twee zakken mogen worden meegenomen. Voor beide locaties geldt, dat er compost gehaald kan worden zolang de voorraad strekt. Het terrein aan de Methen vindt u aan de rechterzijde van de weg als u vanaf de spoorwegovergang in de Methen richting Pannerden rijdt.

Compost wordt gemaakt van GFT-afval: het groente-, fruit en tuinafval dat u zelf aanbiedt. Het is niet alleen prima geschikt als bodemverbeteraar, maar heeft meer (milieu)voordelen. Door compost te gebruiken is er minder kunstmest en/of veen nodig dat in potgrond wordt toegepast. Ook zorgt het maken van compost voor minder CO2 belasting dan alternatieven, zodat het ook een bijdrage levert bij de verminderde opwarming van de aarde. En niet te vergeten is composteren van GFT veel goedkoper dan verbranden, hetgeen een gunstige invloed op de afvalstoffenheffing heeft.

OUD PAPIER

In de gemeente Zevenaar wordt maandelijks huis-aan-huis papier ingezameld. Hieronder leest u wanneer er in uw wijk wordt ingezameld. De inzameling is overdag, tenzij anders is vermeld. Papier gebundeld aanbieden op de aanbiedplaatsen. Wilt u svp plastic folies verwijderen. Papier van bedrijven wordt niet meegenomen. Klik hier voor het ophaalschema.

FIETSEN KIJKEN BIJ POLITIEDISTRICT RIVIERENLAND

Elke 1e donderdag van de maand kunnen mensen op het politiebureau van Zevenaar komen kijken of de fiets die ze zijn kwijtgeraakt soms ergens in de Liemers is aangetroffen en mogelijk bij deze gevonden fietsen staat. De fietsen zijn afkomstig uit de gehele Liemers, te weten de gemeenten Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar. De eerstkomende fietskijkavond is op donderdag 5 april 2007 van 18:00 tot 19:30 uur. Het politiebureau is gevestigd aan de Zonegge 24-04 te Zevenaar.