Radboud Universiteit Nijmegen


Medische geschiedenis heeft de toekomst

Sinds de donkere middeleeuwen, toen ziektes werden gezien als een gevolg van een verstoorde balans in de lichaamssappen, is er een hoop gewonnen. Maar is er niet ook veel verloren? In een lezingenprogramma aan de Radboud Universiteit op 30 maart bespreken medisch historici en een kinderchirurg de geschiedenis van de geneeskunde - die verrassend actueel blijkt, mogelijk zelfs de toekomst heeft.

Medische geschiedenis is internationaal een omvangrijk, maar in Nederland niet zo'n groot onderzoeksterrein. En de mensen díe zich ermee bezighouden, zijn vaker historici dan geneeskundigen. Op zich niet zó verwonderlijk: geneeskunde trekt nu eenmaal vooral mensen die arts willen worden, geen archiefonderzoeker.

Publieke interesse is er voldoende, merkt Karine van 't Land, basisarts en historica en als junioronderzoeker geschiedenis aan de Radboud Universiteit (Institute for Historical, Literary and Cultural Studies) bezig met een onderzoek naar geneeskunde en mensbeeld in de Middeleeuwen. Dat merkt ze keer op keer als zij over haar onderzoek spreekt. "Ziekte, geboorte, dood, lichamelijkheid, seksualiteit: de zaken waarmee geneeskunde zich bezighoudt zijn algemeen-menselijk en van alle tijden. Medisch-historici kunnen daar twee soorten verhalen over vertellen: enerzijds is het fascinerend herkenbaar hoe mensen vroeger over zaken dachten. Anderzijds zijn de verschillen soms ook erg uitgesproken, en kun je daar om lachen of griezelen."


1. Erasistratus stelt de oorzaak van de ziekte van Antiochus vast, 1744, Jean-Louis David

Erasistratus stelt de oorzaak van de ziekte van Antiochus vast, 1744, Jean-Louis David
In een beroemde liefdesgeschiedenis uit de antieke wereld speelde de arts Erasistratus een cruciale rol. Hij zag de oorzaak van de liefde van Antiochus, de zoon van de koning: zijn wanhopige verliefdheid op zijn stiefmoeder. Nadat Erasistratus met angst en beven de koning over zijn bevindingen had verteld, liet deze zijn vrouw met zijn zoon trouwen.

Vooruitgangsdenken
Karine van 't Land is een van de initiatiefnemers voor de oprichting van de Medisch-Historische Club D. de Moulin, die dit voorjaar aan de Radboud Universiteit een aantal medisch-historische lezingen organiseert. De eerste daarvan, op donderdag 30 maart aanstaande, staat in het teken van reguliere en alternatieve geneeskunde nu en in het verleden.

Wat Van 't Land in de publieke interesse voor medische geschiedenis opvalt, is dat mensen het vooruitgangsdenken zo aantrekkelijk vinden. "Men wil graag van mij horen dat `we', de medici, het beter doen dan vroeger, dat de medische wetenschap lekker is opgeschoten. Maar ik geloof daar niet zo in. Natuurlijk is er op punten vooruitgang geboekt, maar geneeskunde heeft nog steeds problemen. Verschijnselen als vermoeidheid en pijn zijn soms niet te genezen en vaak slechts ten dele te verhelpen. In de middeleeuwen kreeg je als patiënt dan tenminste nog een mooie diagnose: uw lichaam is niet in balans. De behandeling kon dan variëren van aderlaten, tot kruiden verbranden, dieet houden, warme of juist koude baden nemen... En hielp dat nou? Vast niet voor honderd procent. Maar grote kans dat het, ondanks onbewezen werking, beter hielp dan patiënten met lege handen naar huis sturen omdat je niets kunt vinden en dús niets voor ze kunt doen."

6. Nagespeelde operatie met ether, Boston 1846

Nagespeelde operatie met ether, Boston 1846
In de geïndustrialiseerde wereld groeide bij een breed publiek het vertrouwen in medische vooruitgang, en de interesse in doorbraken. Men herkende de eerste succesvolle operatie waarbij etherverdoving werd gebruikt onmiddellijk als zo'n doorbraak. Kort na de operatie verzamelden de betrokken artsen zich weer rond een slapende patiënt, maar nu om te poseren voor een fotograaf.

Verleden met toekomst
René Severijnen, kinderchirurg in het UMC St Radboud, is het helemaal met Van 't Land eens. Hij is op 30 maart de vertegenwoordiger van de actuele geneeskunde die in de De Moulin-lezingen de brug tussen verleden en heden mag slaan. Als kinderchirurg met bijna veertig jaar ervaring zal hij niet ontkennen dat de medische wetenschap in die periode vooruitgang heeft geboekt. "We hebben in de loop der eeuwen veel gewonnen, zeker. Maar we hebben ook veel verloren door de mens steeds minder als geheel te zien."

Over reguliere en alternatieve geneeskunde nu en in het verleden zal Severijnen spreken. En hij neemt daarbij alvast een voorschot op de toekomst. Want wat hij wil, is dat er - "liefst dit jaar nog"- een afdeling integratieve geneeskunde komt binnen het UMC St Radboud. "Dat betekent: reguliere geneeskunde plus aandacht voor zaken als zelfzorg, zelfmedicatie, voeding, beweging, leefstijl en mindfulness based meditatietechnieken. Die worden hier al gebruikt worden door Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie, voor de behandeling van depressies en door Kris Vissers, hoogleraar palliatieve zorg voor de pijnbestrijding."

4. Een gewonde wordt onderzocht, late 14e eeuw, Biblioteca Apostolica Vaticana, Lat. 4805, fol. 72v.

Een gewonde wordt onderzocht, late 14^e eeuw, Biblioteca Apostolica Vaticana, Lat. 4805, fol. 72v.
Middeleeuwse chirurgie stond op een hoog peil. Deze miniatuur toont de aandachtige zorg van de chirurg en zijn assistent voor de deerniswekkende gewonde, met zijn gescheurde en smerige kleren. Het gezicht van de patiënt drukt duidelijk pijn uit.

Integratieve geneeskunde is in de Verenigde Staten in opkomst. In Nederland is alleen het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam bezig met het opzetten van een afdeling. Severijnen: "Maar ik zou het er ook zo graag in een academisch ziekenhuis van zien komen. Want alleen met chirurgie en farmacologie kom je er niet. Daarmee schieten we als arts tekort. En we kunnen er mijns inziens ook niet omheen dat driekwart van de patiënten naar de osteopaat en de orthomoleculair therapeut gaat en zelf nog wat aandoktert. Volgens mij moeten we ons daarin verdiepen, onderzoeken wat wel en niet werkt en wat je over wilt nemen in de praktijk. En we zullen er in het onderwijs aandacht aan moeten besteden."

Naast chirurgie en farmacologie heeft de psychologie de afgelopen decennia al steeds meer terrein veroverd in de reguliere geneeskunde, signaleert Severijnen. "Bijvoorbeeld bij het chronisch vermoeidheidsonderzoek. Zelf opereer ik al dertig jaar kinderen met anusatresie, een aandoening waarbij de anus niet of niet goed is aangelegd. Laat je het bij opereren, dan blijven kinderen vaak incontinent. Maar door ze samen met een fysiotherapeut en een psycholoog te behandelen, is incontinentie voor een groot deel op te lossen, is mijn jarenlange ervaring. Aandacht voor de hele mens maakt dat we onze patiënten veel beter kunnen helpen dan door de operatie alleen, we kunnen, wat dat betreft, leren van het mensbeeld van onze voorgangers in de medische geschiedenis."

Kinderafdeling

De eerste bijeenkomst van de Medisch-Historische Club D. de Moulin vindt plaats op donderdag 30 maart 2007, van 14.30 tot plm 17.30 uur in het Studiecentrum UMC St Radboud, Geert Grooteplein 21, Nijmegen. De bijeenkomsten zijn gratis toegankelijk; wel graag aanmelden per e-mail bij Karine van 't Land: k.vantland@let.ru.nl Op donderdag 25 mei vindt het tweede programma, over hermafroditisme of intersex, plaats.
>>Zie het volledige programma
>>Medisch-historische prijs voor Karine van 't Land (december 2006)

Daniël de Moulin (19919-2002) was chirurg en hoogleraar Geschiedenis van de geneeskunde (1971-1989) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. De Club D. de Moulin streeft er onder andere via dit lezingenprogramma naar om fondsen te werven voor de uitbreiding van de uitbreiding van de - fraaie en omvangrijke, maar al tien jaar niet meer uitgebreide - wetenschapshistorische collectie De Moulin.

Bronvermelding afbeeldingen: Irvine Loudon (ed.), Western Medicine: An Illustrated History, Oxford University Press, Oxford, New York 1997.