Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Veelvuldige malaria-infectie remt verspreiding parasiet

23 februari 2007

Mensen die vaak in contact komen met malaria kunnen afweer ontwikkelen tegen de gametocyt, het besmettelijke stadium van de malaria parasiet. Door deze immuniteit wordt de verspreiding van de parasiet geremd. Dat heeft NWO-onderzoeker Mike van der Kolk gevonden in zijn studie naar malaria overdracht onder de bevolking in Kameroen, Senegal en Indonesië. Mensen kunnen al na enkele infecties immuniteit ontwikkelen die de overdracht van malaria remt. NWO-onderzoeker Mike van der Kolk promoveert 30 maart aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Malaria wordt niet veroorzaakt door een mug, maar door een parasiet in de mug. De malariaparasiet heeft de mug nodig om zich voort te planten en te verspreiden. De gametocyt is het levensstadium van de parasiet, dat kan worden overgedragen van mens naar mug. In de muggenmaag komen de volgende stadia, de gameten, vrij en vindt bevruchting plaats. De parasiet ontwikkelt zich verder tot het eindstadium (de sporozoiet) in de speekselklier. De sporozoiet kan met het speeksel op de volgende mens worden overgedragen als die wordt gebeten door dezelfde mug. Daar vermenigvuldigt de parasiet zich sterk en de gastheer wordt ziek.

Immuniteit

Mensen die leven in gebieden waar veel malaria voorkomt, kunnen een natuurlijke immuniteit ontwikkelen die de ontwikkeling van de parasiet in de mug stopt. Hierdoor kan de parasiet zich dus niet verder verspreiden. Bepaling van de aanwezigheid van deze immuniteit, de zogeheten transmissie reducerende activiteit (TRA), gebeurt met een laboratoriumtest. Onderzoeker Van der Kolk vond dat mensen die vaak met malaria besmet raken deze immuniteit snel kunnen opbouwen. Ook vond hij dat personen met hoge aantallen gametocyten vaker immuun zijn.

Besmettelijke beten

Jaarlijks krijgen meer dan tweehonderd miljoen mensen malaria. Aan malaria sterven per jaar meer dan een miljoen mensen. De onderzoekers inventariseerden in Kameroen hoe vaak mensen gestoken worden door een mug die malaria met zich meedraagt. Ook keken ze naar aantallen overdraagbare parasieten in het bloed van besmette personen. In een wijk van de hoofdstad Yaoundé bleken 34 besmettelijke beten per mens per jaar voor te komen. Het aantal gametocyten per persoon was seizoensgebonden en leeftijdsafhankelijk. Kinderen bleken verreweg de belangrijkste bron van malariaoverdracht in dit gebied te zijn. In het dorp Koundou was het aantal besmettelijke beten ongeveer vijf keer hoger dan in de hoofdstad. Daar werden in een eerder onderzoek 177 besmettelijke beten gemeten.

Test

De bestaande laboratoriumtest voor malaria-immuniteit werkte nog niet optimaal. Daarom hebben de onderzoekers deze methode eerst aangepast, voor ze met het onderzoek naar immuniteit aan de slag konden. Met de verbeterde test bestudeerden de onderzoekers hoe mensen die niet eerder zijn blootgesteld aan malaria besmet of immuun worden. Migranten in de provincie Papoea in Indonesië, die nog niet eerder aan malaria waren blootgesteld, werden hiervoor onderzocht. In Papoea komt veel malaria voor. Al na één tot vier malaria infecties nam de afweer tegen de besmettelijke gametocyten toe. Immuniteit wordt dus snel verkregen na blootstelling aan infectie. De onderzoekers verwachten dat met de aangepaste methodes meer gedetailleerde studies naar de ontwikkeling en het onderhouden van immuniteit onder de bevolking mogelijk zullen zijn.

..............................

Meer informatie:

* drs. Mike van der Kolk (Universitair Medisch Centrum Nijmegen)
* t: +31 (0)24 361 43 06, mikevanderkolk@tele2.nl
* promotie 30 maart

* promotor prof. dr. R.W. Sauerwein en copromotor dr. S.J. de Vlas (EUR)