Ingezonden persbericht
Inter Access en IICD helpen West-Afrikaanse overheden bij ICT-innovatie
Hilversum, Den Haag, 29 maart 2007 - ICT-dienstverlener Inter Access en het International Institute for Communication and Development (IICD) hebben gezamenlijk een zesdaagse COBIT-workshop in Burkina Faso georganiseerd. De deelnemers waren overheidsbeleidsmakers in Burkina Faso, Bénin, Mali en Niger. Zij werden tijdens deze workshop geïnformeerd over het strategisch plannen en beheren van ICT-beleid met behulp van COBIT. De workshop past binnen het programma van Inter Access en het IICD om West-Afrikaanse overheden te helpen bij de ontwikkeling van hun ICT-beleid. De twee partijen sloten hiertoe in 2006 een overeenkomst.
COBIT biedt een raamwerk voor het verder uitwerken van de ICT-strategie op het gebied van planning en organisatie, verwerving en ingebruikneming, distributie, support en controle. COBIT is een instrument dat in het Westen vooral in het bedrijfsleven wordt toegepast. In West-Afrika wordt COBIT echter ook ingezet binnen de overheid. Zo is in Burkina Faso, het volgens de Human Development Index op één na 'armste' land van de wereld, een pilot opgezet voor beleidsmakers in Burkina Faso, Bénin, Mali en Niger over het systematisch ontwikkelen en plannen van ICT-beleidsprocessen met behulp van COBIT en de Balanced Scorecard. Bij de Balanced Scorecard gaat het om de vertaling van de missie en visie van een organisatie in meetbare indicatoren. Het ondersteunt bij de ontwikkeling van een consistente strategie en het hierop afstemmen van bedrijfsactiviteiten.
In vergelijking met landen op het Europese continent staat het gebruik van ICT en telecommunicatie in de meeste landen op het Afrikaanse continent nog in de kinderschoenen, maar er is wel volop belangstelling voor nieuwe informatie- en communicatietechnologie. In verschillende landen is het ontwikkelen van een nationale ICT-strategie zelfs een van de prioriteiten om de sociaaleconomische ontwikkeling en het bestuur te versterken. De activiteiten van Inter Access en het IICD sluiten hier direct op aan. De landen worden verder ook gesteund door de Economic Commission for Africa, UNECA en de International Telecom Union (ITU).
Het initiatief voor de workshop is afkomstig van de IICD, een Nederlandse non-profitorganisatie die ontwikkelingslanden helpt bij het toepassen van ICT op het gebied van bestuur, onderwijs, gezondheidszorg en landbouw. Naast Inter Access leverden ook de UNECA (de economische commissie van de VN voor Afrika) en het Canadese ondersteuningsorgaan voor beleidsontwikkeling, CePRC, steun aan de workshop.
François Laureys, verantwoordelijk voor het ICT-ontwikkelingsprogramma van IICD in Mali en Burkina Faso: "Al eind 2005 legde de minister van ICT in Burkina Faso bij ons de vraag neer of wij hem konden ondersteunen met het ontwikkelen van sectorale ICT-strategieën in zijn land. Omdat dat een klus is die wij als IICD niet alleen kunnen, zijn we op zoek gegaan naar mogelijke partners. Bij Inter Access vonden we de inhoudelijke expertise, en UNECA en CePRC bleken al plannen op de plank te hebben liggen om op subregionaal niveau in West-Afrika beleidsontwikkeling op het gebied van e-commerce en e-governance te ondersteunen. Het samenbrengen van de vijf partijen was vervolgens een logische stap. Gelukkig waren alle partijen niet alleen bereid om samenwerking te zoeken, maar ook heel pragmatisch in hun aanpak. En dat heeft het mogelijk gemaakt om toch nog relatief snel tot overeenstemming te komen over een opleidingstraject met de Balanced Scorecard en COBIT als uitgangspunten."
De workshops worden inhoudelijk verzorgd door Veerle Sas, die als consultant werkzaam is bij Inter Access. "Oorspronkelijk was de vraag om te assisteren bij de ontwikkeling van een ICT-strategie voor verschillende sectoren", zegt Sas. "Dit bleek echter lastig, niet alleen omdat iedere sector en ieder land anders in elkaar zit, maar ook omdat voor het ontwikkelen van een strategie eerst aan randvoorwaarden, zoals beschikbaarheid van energie, alfabetisering en budgetten, moet zijn voldaan. Dat was niet haalbaar. In plaats daarvan heb ik mij geconcentreerd op het helpen ontwikkelen van een plan van aanpak voor het opzetten van een strategie voor e-commerce, e-governance en e-education. In de workshop zijn verschillende methodologieën aan bod gekomen, die door de deelnemers vervolgens zijn bekeken op hun praktische toepasbaarheid."
Aan de eerste workshop hebben in totaal 21 deelnemers uit Burkina Faso, Mali, Niger en Bénin deelgenomen. Uit een eerste evaluatie is gebleken dat, ook al waren sommige landen al vrij ver met de uitwerking van hun ICT-strategie, de meeste deelnemers de verschillende concepten erg bruikbaar vonden voor de uitwerking en implementatie van de operationele plannen. Wel is er nog extra aandacht nodig voor het ontwikkelen van een haalbare en flexibele manier om het geheel te automatiseren. Alle deelnemers aan de workshop worden verder op afstand begeleid met behulp van een e-mail- en webplatform, waarna het traject over enkele maanden wordt afgerond met een terugkeerworkshop.
###
Over IICD: ICT en duurzame ontwikkeling
Het inzetten van Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) voor het bestrijden van armoede en duurzame ontwikkeling lijkt een ongewone combinatie, maar is niet nieuw. De afgelopen tien jaar hebben verschillende westerse landen ICT tot onderdeel van het beleid voor ontwikkelingssamenwerking gemaakt. De gedachte achter het inzetten van ICT voor ontwikkelingssamenwerking is te voorkomen dat er een 'digitale Noord-Zuid- kloof' ontstaat, die de ontwikkelingslanden alleen maar verder op een achterstand brengt. Daarnaast heeft de praktijk uitgewezen dat een vrije en toegankelijke informatievoorziening een positief effect heeft op het verbeteren van de leefomstandigheden en op de kwaliteit en beschikbaarheid van basisvoorzieningen, zoals onderwijs, gezondheidszorg en overheidsdiensten. Binnen Nederland heeft het International Institute for Communication and Development (www.iicd.org) zich gespecialiseerd in het inzetten van ICT voor ontwikkelingssamenwerking. In samenwerking met partners als Hivos en Cordaid ondersteunt het lokale organisaties in Afrika, Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied met training, pilotprojecten, beleidsadvies, evaluatie en kennisontwikkeling op het gebied van ICT en onderwijs, gezondheidszorg, bestuur en landbouw.
Over Inter Access
Inter Access is een zelfstandige Nederlandse ICT-dienstverlener met ruim 1.100 medewerkers onder contract, van wie bijna 800 in vaste dienst, en richt zich op organisaties van middelgrote omvang in de publieke sector, finance en handel en industrie. Vanuit de divisies Consulting & Technology, Outsourcing en Vertical Solutions bieden we onze klanten integrale ICT-oplossingen op basis van standaardcomponenten dan wel op basis van maatwerk, of door de inzet van mensen met hoogwaardige kennis en ervaring. Inter Access kiest bewust voor het toepassen van op standaarden gebaseerde technologie van de toonaangevende leveranciers IBM, Microsoft, Oracle, SAP en HP. Daardoor zijn krachtige partnerships gegroeid en ontvangt Inter Access jaar na jaar prestigieuze innovatieprijzen.
[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/29/S066-inter-access-en-iicd-helpen-west-afrikaanse-overhe.html" title="Inter Access en IICD helpen West-Afrikaanse overheden bij ICT-innova.."]