Nederlander erg ongerust over toekomst zorg

29.03.2007 / 06:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Gezondnu

Gezondnu

Nederlander erg ongerust over toekomst zorg

Rollators die niet meer worden vergoed. Zorgverzekeraars die eenzijdig de polisvoorwaarden aanpassen. Marktwerking speelt een steeds grotere rol in de zorg. Bijna zestig procent van de Nederlanders vindt dit een negatieve ontwikkeling. 'Nog even en alleen de rijken krijgen goede zorg,' is de heersende gedachte. Dat blijkt uit een opinieonderzoek van het tijdschrift gezondNU.

Vindt u marktwerking in de zorg een positieve ontwikkeling, vroeg gezondNU een representatieve groep Nederlanders. Twintig procent beantwoordt deze vraag met 'ja' en 56 procent met 'nee'.
Van de nee-stemmers is de helft bang dat in de toekomst alleen de rijken nog verzekerd zijn van goede zorg. Eveneens vijftig procent onderschrijft de stelling dat de macht van de zorgverzekeraar veel te groot wordt ('het is belachelijk dat zij bepalen of en wie mij opereert'). Ook de stelling 'Zorgverzekeraars concurreren op prijs en niet op kwaliteit' krijgt veel bijval (47%). En veertig procent noemt het mensonwaardig dat alles om geld lijkt te draaien.
De ja-stemmers zien marktwerking als een zelfregulerend systeem, concurrentie leidt volgens hen tot een goede prijs-/kwaliteitverhouding. Daarnaast is een groot deel van de ja-stemmers van mening dat de zorg anders onbetaalbaar wordt.

Solidariteit verdwijnt
Moet de Nederlander vanaf volgend jaar rollators, krukken en looprekken zelf aanschaffen? Als het aan het College voor Zorgverzekeringen ligt wel. Volgens het adviesorgaan van de rijksoverheid is de maatregel nodig om de zorg betaalbaar te houden en zijn loophulpmiddelen breed verkrijgbaar en horen ze bij het dagelijks leven in een bepaalde levensfase.
'Het is schandalig zoals we in Nederland met ouderen en/of hulpbehoevende mensen omgaan,' zegt 54 procent van de Nederlanders in een reactie op het voorstel. Opvallend is dat twintigers en zeventigers even hoog scoren. Solidariteit lijkt duidelijk aanwezig in de samenleving. Tegelijkertijd maakt bijna een derde deel van alle Nederlanders zich zorgen over het verdwijnen van solidariteit door maatregelen als deze. De helft van de deelnemers aan het gezondNU-onderzoek spreekt over kortzichtig beleid. 'Je bespaart op de korte termijn, maar op lange termijn is het duurder (de mensen vallen eerder, breken hun heup, worden depressief vanwege een sociaal isolement).'

'Afspraak is afspraak'
Eenzijdig aanpassen van de polisvoorwaarden omdat er te veel gedeclareerd zou worden, zoals verzekeraar ONVZ doet? 'Slechte zaak,' zegt 53 procent, 'hoe kun je nu een bewuste keuze maken als alles zomaar aangepast kan worden.' Nog eens 38 procent zegt: 'Schande, afspraak is afspraak'. En dertig procent onderschrijft de stelling 'Jammer dat de goeden onder de kwaden moeten lijden'. Nederland is eensgezind in de reactie op het voornemen van de zorgverzekeraar, blijkt uit het onderzoek van gezondNU. De uitkomsten verschillen nauwelijks naar geslacht, regio of leeftijd.

/////