Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht van het Wereld Natuur Fonds,

Onder embargo tot 29 maart 2007, 02.01 uur

Populatie in Middellandse Zee staat op instorten

WNF roept EU op quotum blauwvintonijn vrijwillig te halveren

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) roept de Europese Unie (EU) op om het vangstquotum voor blauwvintonijn in de Middellandse Zee vrijwillig met 50 procent te verminderen. De oproep komt een maand voor de start van het nieuwe tonijnvisserijseizoen begin mei. Frankrijk, Spanje en Italië zijn de grootste Europese spelers in deze visserij.

Volgens het WNF is de kans groot dat de blauwvintonijn definitief verdwijnt uit de Middellandse Zee, als nu niet wordt ingegrepen. Dat blijkt uit een nieuw WNF-rapport, De blauwvintonijn in de Middellandse Zee - de consequenties van een ineenstorting. Het vangstquotum is meer dan het dubbele van wat biologen adviseren. Bovendien worden de quota jaar in, jaar uit fors overschreden en is er veel illegale visserij.

"De EU kan er nog steeds voor kiezen niet een van de partijen te zijn die verantwoordelijk is voor het uitsterven van de blauwvintonijn," zegt Johan van de Gronden, algemeen directeur van het WNF. "Visserijbeheer in Europa moet de weg inslaan naar duurzaamheid. En dat kan ook. De blauwvintonijn wordt wel eens de 'Porsche van de oceanen' genoemd. Hij is voor de zeeën, wat de leeuw of tijger is op het land. Het zou toch dramatisch zijn, als dit prachtige dier zou verdwijnen".

Het vangstseizoen voor blauwvintonijn loopt van mei tot en met juli. Dan komen grote scholen vanaf de Atlantische Oceaan via de straat van Gibraltar naar de Middellandse Zee om zich voort te planten. Tot 10 jaar geleden vormde de visserij nog geen bedreiging, maar sinds de ontwikkeling van tonijnmesterijen, ook wel tunafarms genoemd, gaat het in snel tempo bergafwaarts met de soort. De tonijn wordt gevangen, in kooien op zee vetgemest en verdwijnt vervolgens in de sushi.

De neergang van de populatie wordt niet alleen veroorzaakt door overbevissing, maar ook doordat de tonijnen worden gevangen, voordat ze kuit hebben kunnen schieten. Ze zijn een gemakkelijk doelwit voor de industriële vissersboten, die met behulp van verkenningsvluchten per vliegtuig de scholen makkelijk kunnen opsporen.

Het WNF roept de Europese Visserijministers, die op 16 en 17 april vergaderen, op tot:
- Vrijwillige halvering van het aan de EU toegewezen quotum.
- Stopzetting van de visserij in juni, omdat in deze maand de meeste kuit wordt geschoten.

Verder roept het WNF de groothandel en winkeliers op de oproep richting de EU te ondersteunen en blauwvintonijn zo snel mogelijk uit het assortiment te halen.

////////////////
Bel voor meer informatie met:
Clarisse Buma, hoofd persvoorlichting Wereld Natuur Fonds, 030-6937374, 06-21548657, cbuma@wwf.nl

Foto's en rapport (met overzicht quota) op aanvraag beschikbaar.

Rapport is vanaf 29 maart ook te zien op http://www.panda.org/marine

ANP Video heeft dinsdag 27 maart om 18.11 uur een filmpje verspreid.

De organisatie die de quota voor tonijnvangst vaststelt is de ICCAT, de Internationale Commissie voor de instandhouding van tonijnachtigen in de Atlantische Oceaan, waarbij 43 landen zijn aangesloten. De ICCAT heeft in november 2006 voor totaal 32.000 ton aan tonijnquota uitgegeven voor 2007. De EU heeft hiervan 16.779 ton gekregen, maar moet zijn eigen quotum nog aan de verschillende landen toewijzen. Het grootste quotum binnen het EU-quotum is voor: Spanje, Frankrijk en Italie. Mogelijk gebeurt dit tijdens de Visserijraad op 16-17 april. Andere landen die op tonijn in de Middellandse Zee vissen, zijn onder meer: Tunesië en Japan.

Op de VISwijzer die het Wereld Natuur Fonds vorig jaar heeft uitgegeven staat de blauwvintonijn in de rode kolom, dus: 'liever niet' eten. Andere tonijnsoorten worden ook niet duurzaam gevangen en staan in de oranje kolom, dit betekent: '2e keus'. www.wnf.nl/viswijzer.

In het april-nummer van National Geographic staat een uitgebreide reportage over de teloorgang van de blauwvintonijn in de Middellandse Zee.
-
Wereld Natuur Fonds
unit persvoorlichting
Driebergseweg 10
3708 JB Zeist