Gemeente Wageningen

Van afval tot compost in één dag

Spectaculaire proef met mobiele composteerinstallatie

Kom op zaterdag 31 maart a.s. naar de Markt in Wageningen. Daar start een proef met een mobiele composteerinstallatie. De installatie maakt het mogelijk ter plekke compost te maken van groente- fruit- en tuinafval (GFT). Bezoekers kunnen de compost direct mee naar huis nemen. Ook staat er op de Markt een informatiekraam van de gemeente. Hier kunt u informatie krijgen over het gescheiden inzamelen van GFT en over de compostvatenactie.

Het composteringsproces kost normaal een aantal weken, maar dat duurt eigenlijk te lang. Als het groente- fruit en tuinafval eenmaal in de groene container zit, raken bewoners het zicht er op kwijt. Om het proces van composteren voor bewoners meer inzichtelijk te maken is deze mobiele installatie ontwikkeld. Dan kunnen bewoners met eigen ogen zien en zelfs voelen hoe het werkt. Het geeft bewoners zonder composthoop ook de mogelijkheid hun eigen afval te composteren.

Test en win!
De composteringsinstallatie is op zaterdag 31 maart van 10.00 tot 16.00 uur in de binnenstad te zien. De proef wordt feestelijk ondersteund door een theateract. De acteurs testen ook nog eens de kennis van de Wageningers over het hoe en waarom van afvalscheiding. Mensen die 3 vragen goed beantwoorden winnen een handig GFT-bakje voor op het aanrecht en kinderen winnen een afvalkwartet.

Hoge service en grote milieuwinst
Zowel met de proef als de compostvatenactie wil de gemeente laten zien dat het scheiden van afval zeer de moeite waard is. Hiervoor staat er ook een informatiekraam van de gemeente op de Markt. Composteren van GFT levert niet alleen direct schone compost op, het bespaart ook kosten. En dat is waar het de gemeente allemaal om draait: Hoge service tegen lage kosten met een zo groot mogelijke milieuwinst.

'Afval scheiden, goed bezig!'
Beide acties maken onderdeel uit van het project 'Afval scheiden, goed bezig!' waarmee de gemeente Wageningen haar inwoners wil stimuleren hun huishoudelijk afval nog beter te scheiden. Dat levert geld op en is bovendien goed voor het milieu.