SARA


SARA zet IBM POWER System in als nieuwe Nationale Supercomputer voor wetenschappelijk onderzoek

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN SARA EN IBM

Amsterdam, 29 maart 2007 - SARA en IBM maakten vandaag bekend dat IBM het contract is gegund voor het bouwen van de Nationale Supercomputer. Het nieuwe systeem is bestemd voor grensverleggend wetenschappelijk onderzoek en wordt gehuisvest bij SARA Reken- en Netwerkdiensten, het Nationale Supercomputing Center en een van de meest geavanceerde ICT-servicecenters in Europa.

IBM is geselecteerd via een Europese aanbestedingsprocedure van de stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF). De subsidie is toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

De nieuwe IBM System p-supercomputer is in staat tot een theoretische piekprestatie van meer dan 60.000 miljard berekeningen per seconde (60 Teraflop/s) en beschikt over 15 terabytes main memory (15.000 keer meer geheugen dan een moderne pc).

Het systeem zal onderzoekers in sectoren waar omvangrijke berekeningen essentieel zijn in staat stellen om baanbrekend onderzoek te verrichten. Supersnelle bandbreedte van en naar de machine en een online opslagcapaciteit van 800 terabytes maken het mogelijk om zeer complexe applicaties te draaien. Het systeem dat in het tweede kwartaal bij SARA wordt geïnstalleerd, is zodanig ontworpen dat het volledig schaalbaar is en geschikt is voor toekomstige eisen.

Om de periode tot half 2008 te overbruggen, wordt bij SARA in het tweede kwartaal van 2007 een IBM-supercomputer geplaatst die gebaseerd is op POWER5+ technologie. Dit tijdelijke systeem heeft een theoretische piekprestatie van 14 Teraflop/s, wat vier keer meer capaciteit betekent in vergelijking met de capaciteit van de huidige Nationale Supercomputer (TERAS/ASTER). Medio 2007 komt de rekenkracht van dit nieuwe POWER5+ systeem beschikbaar voor de Nederlandse wetenschappers.

e-Science
In Nederland maken honderden wetenschappers gebruik van geavanceerde computersystemen zoals supercomputers bij onder andere bio-moleculair, astronomisch en medisch onderzoek en onderzoek naar klimaat en materie. Kenmerkend voor deze onderzoeken is de complexiteit van het onderzoeksobject dat heel omvangrijk en onbereikbaar (sterrenstelsels), moeilijk waarneembaar (celbiologie) of ontoegankelijk (simulatie van de hartslag of botgroei) kan zijn. De nieuwe Nationale Supercomputer is bedoeld voor wetenschappelijk gebruik en onderzoeksprogramma's. Het systeem wordt genoemd naar de bekende Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens.

Prof. dr. P. Nijkamp, bestuursvoorzitter NWO: "Met dit nieuwe systeem kunnen Nederlandse wetenschappers op het hoogst concurrerende niveau verder met hun onderzoek; het geeft Nederland in Europees perspectief een toppositie op het gebied van Computational Research."

"Dit is een belangrijke stap in de samenwerking tussen SARA, IBM en NWO bij het consolideren van de positie van Amsterdam als Supernode op Petaflop-niveau in het Europese e-Science Grid", zegt dr. ir. Anwar Osseyran, directeur van SARA Reken- en Netwerkdiensten, waar de supercomputer wordt gehuisvest.

Het systeem zal bestaan uit meer dan 3.000 "next-generation" POWER-processors. SARA, NCF en IBM zijn overeengekomen hun inspanningen te bundelen om een verdere uitbreiding van het systeem, mogelijk met een rekencapaciteit van 120 Teraflop/s, te bewerkstelligen indien wetenschappelijk onderzoek dit vereist.

"SARA bevindt zich in de voorhoede van de supercomputercenters in Europa", zegt Dave Turek, vice-president van Deep Computing bij IBM. "SARA draagt eraan bij dat Europa zich positioneert voor een toekomst waarin supercomputers in toenemende mate een essentiële rol zullen vervullen voor talrijke wetenschapsgebieden. De keuze voor System p-technologie zal SARA en NWO in staat stellen om te voorzien in de toenemende behoefte aan rekenkracht op supercomputers in Nederland."


- - - -

Meer informatie

Over SARA
SARA Reken- en Netwerkdiensten levert als Nationaal e-Science support en grid service center en geavanceerd ICT-service center een compleet pakket aan diensten op het gebied van high performance computing & visualisatie, high performance networking en IT-infrastructuur. In opdracht van de stichting Nationale Computerfaciliteiten (NCF) is SARA sinds 1985 verantwoordelijk voor de Nationale Supercomputerdienstverlening. De meest in het oogspringende activiteiten en faciliteiten van SARA zijn de Nationale Supercomputer, het Nationaal Rekencluster, het Network Operations Center van het academisch supersnelle SURFnet6-netwerk, het optische knooppunt NetherLight dat verbonden is met veel National Research and Education Networks (NREN's), en een CAVE(TM) virtual reallity-faciliteit. SARA is een van de locaties van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), een van de grootste internetknooppunten ter wereld. SARA is een partner in DEISA, een consortium van de toonaangevende nationale supercomputercenters in Europa die zorgen voor een duurzame productieomgeving met supercomputers en ondersteuning voor wetenschappelijke gebruikers. SARA is een onafhankelijke organisatie met computercenters in Amsterdam en Almere, en samenwerkingsverbanden met vele partners. SARA beschikt over unieke expertise en levert state-of-the-art oplossingen met betrekking tot advisering, voorzieningen en management. Onder de klanten van SARA bevinden zich wetenschappelijke en educatieve instellingen, overheidsinstellingen en zakelijke bedrijven.

Over IBM
Voor meer informatie, bezoek IBM op www.ibm.com

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Voor SARA Reken- en Netwerkdiensten, Amsterdam, dr. Axel Berg, telefoon (020) 592 3000, e-mail: axel@sara.nl, of Marina den Hartog, telefoon (020) 592 8009, e-mail: m.den.hartog@sara.nl.

Voor IBM, Amsterdam, Gerjan Vasse, Corporate Communications, telefoon 06 - 2022 6356, e-mail: gerjan_vasse@nl.ibm.com.