29 maart 2007
Onderzoek naar ongewenste omgangsvormen
AMBTELIJKE ORGANISATIE WEERT AAN DE SLAG MET RESULTATEN ONDERZOEK OMGANGSCULTUUR
De ambtelijke organisatie en het college van burgemeester en wethouders van Weert gaan uiterst serieus aan de slag met de aanbevelingen die een extern bureau doet naar aanleiding van een door dat bureau gedaan onderzoek naar de omgangscultuur binnen de ambtelijke organisatie van de gemeente Weert.
Dat onderzoek bracht aan het licht, dat 27 procent van de ambtelijke medewerk(st)ers last heeft van ongewenste omgangsvormen. Leidinggevenden worden daarbij vaak als veroorzakers genoemd.
'Niet serieus genomen worden', 'negeren/buitensluiten' en 'tegenwerking vanwege kritische houding' scoren met name hoog bij 'last van afdelingshoofden/directeuren'. 'Roddelen' scoort vooral hoog 'door collega's van de eigen afdeling'. Niemand van de ondervraagden geeft aan dat hij/zij last heeft gehad van fysieke agressie, van discriminatie op grond van sekse of op grond van homoseksualiteit.
Het feit dat gedragingen als ongewenst worden ervaren, is voor burgemeester en wethouders samen met de ambtelijke organisatie reden zonder enig voorbehoud de problematiek aan te pakken.
Aanleiding
Aanleiding voor het onderzoek - dat is verricht door het Bureau Bezemer & Kuiper uit Rotterdam - is een in 2006 gehouden Medewerkers-Tevredenheidsonderzoek onder het personeel van de gemeente Weert. De rapportage daarvan leverde signalen op voor een nader onderzoek naar de omgangsvormen onder het personeel. Die signalen bleken ook uit de verslaglegging van de vertrouwenspersonen voor ongewenste omgangsvormen.
Aanpak
In het rapport staan behalve de onderzoeksresultaten de aanbevelingen vermeld voor het vervolg. Met inachtneming van deze aanbevelingen zal het college van burgemeester en wethouders een plan van aanpak opstellen. Dit zal worden voorgelegd aan de Ondernemingsraad. Op hoofdlijnen komt het erop neer, dat het leidinggevend personeel de uitingsvormen van ongewenst gedrag beter leert herkennen. Leidinggevenden kunnen zich dan beter verplaatsen in de positie van werkn(e)mers/sters. En dat is belangrijk om het probleem te kunnen aanpakken.
Verder wordt eraan gewerkt dat werkne(e)mers/sters inzicht krijgen in het effect van ongewenst gedrag en handvatten krijgen hoe te handelen in voorkomende situaties.
Voorts zullen de vacatures voor vertrouwenspersonen worden ingevuld en zal hoog in de organisatie een aanspreekpunt/contactpersoon worden benoemd.
Het gemeentepersoneel is over de resultaten van het onderzoek naar de omgangscultuur op de hoogte gebracht tijdens een tweetal bijeenkomsten: een op woensdag 28 en op donderdag 29 maart jl.
2007.076 JN
---- --
Gemeente Weert