KPMG


Nijpend tekort aan gekwalificeerd personeel in bouw voorzien

29 maart 2007

De internationale bouwwereld voorziet de komende jaren een ernstig tekort aan gekwalificeerde aannemers.

Tegelijkertijd zal de vraag naar bouwcapaciteit volgens de ondernemingen de komende vijf jaar aanzienlijk toenemen, waardoor de realisatie van nieuwbouw in gevaar komt en projecten niet volgens planning en begroting worden opgeleverd. Uit internationaal onderzoek van KPMG onder opdrachtgevers van bouwondernemingen blijkt dat ruim 40% van de bedrijven zich zorgen maakt om de beschikbaarheid van gekwalificeerde aannemers en de stijgende kosten in de bouw. Volgens de bedrijven vormen ze een groot risico voor het succes van toekomstige projecten. Van de onderzochte bedrijven verwacht 75% dat de vraag naar capaciteit de komende vijf jaar aanzienlijk zal toenemen en bijna 40% voorziet een aanzienlijke stijging in uitgaven aan bouwprojecten.

Uit het onderzoek van KPMG blijkt voorts dat reputatie in de bouw een zeer belangrijke rol speelt. Bijna 60% van de opdrachtgevers geeft aan dat deskundigheid en geloofwaardigheid doorslaggevend zijn bij de keuze van de aannemer. Slechts 12% van de ondernemingen geeft aan dat de prijs medebepalend is bij de selectie, constateert Jack Van Rooijen, partner bij KPMG. Van Rooijen: Er wordt vaak gezegd dat een goede reputatie waardevoller is dan geld. Zeker in de bouw geldt dat op dit moment. Met de groeiende vraag naar bouwcapaciteit wordt het hebben van een goede reputatie en een goed staat van dienst voor de aannemers dan ook van doorslaggevende betekenis. Van belang is echter wel dat aannemers zichzelf een spiegel voorhouden en zich met enige regelmaat afvragen of ze de kwalitatief de juiste mensen in dienst hebben. Een punt van kritiek van de opdrachtgevers is dat sommige aannemers zich bij het binnenhalen van opdrachten met het beste personeel presenteren en vervolgens bij de uitvoering een team inzetten met veel minder ervaring.

De onderzochte opdrachtgevers blijken in het algemeen veel vertrouwen te hebben in de aannemers waarmee zij samenwerken. Van de ondernemingen geeft 80% aan bij een volgend project met dezelfde aannemer te zullen samenwerken als bij het laatste project. De bedrijven blijken zeer tevreden over het feit dat projecten steeds vaker volgens planning worden opgeleverd. In ruim 80% van de gevallen wordt de planning gehaald en 65% van de opdrachtgevers geeft aan dat het project binnen het afgesproken budget blijft. Hoewel de vooraf afgesproken aanneemsom nog altijd het meest in zwang is, wint de gegarandeerde maximum prijs aan populariteit. Op dit moment wordt bij 35% van de bouwprojecten een vaste aanneemsom gehanteerd en wordt bij bijna 30% een gegarandeerde maximum prijs afgesproken. Volgens de opdrachtgevers levert 40% van de bouwprojecten de aannemer de verwachte winst op, terwijl hij er bij een kwart van de projecten meer aan verdient dan verwacht. Bij ruim 20% van de bouwprojecten schiet de aannemer er bij in.

De goed relatie die veel opdrachtgevers met hun aannemers hebben, blijkt volgens Van Rooijen ook uit het geringe aantal geschillen dat de bedrijven onderling hebben. Van Rooijen: Ruim 70% van de opdrachtgevers geeft aan dat minder dan 10% van de bouwprojecten uiteindelijk uitmondt in een geschil of claim waaraan een onafhankelijke derde, zoals een mediator of advocaat, aan te pas komt. En als er al sprake is van een geschil, gaat dat in de meeste gevallen over een verschil van inzicht in de reikwijdte van de opdracht, gevolgd door vertraging en schade.

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039

© 2007 KPMG Holding N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857 and a Dutch limited liability company and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved.


[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/29/E250-kpmg-.html" title="KPMG "]