Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Driebergen/Sliedrecht, 29 maart 2007
Chloor blijft noodzakelijk om zwembadwater schoon te houden
Chloor blijft noodzakelijk om zwembadwater te desinfecteren. Dit is een van de belangrijkste conclusies van het symposium 'Veilig en Schoon Zwembadwater' dat op donderdag 29 maart plaatsvindt in zwem- en congrescentrum de Lockhorst in Sliedrecht. Doel van het symposium is om een aanzet te geven tot innovatieve en praktische maatregelen om de risico's van het gebruik van chloor als desinfectiemiddel in zwembaden te verminderen. Overheden, werkgevers- en werknemersorganisaties willen inzicht krijgen in de risico's voor zwembadgasten en zij willen het aantal luchtwegklachten van zwembadpersoneel verminderen. In opdracht van het Ministerie van VROM onderzocht Kiwa Industrie & Water de mogelijke alternatieven voor chloor. De eerste resultaten van dit onderzoek zijn gepresenteerd tijdens het symposium. Het blijkt dat een combinatie van chloor met verschillende technieken betere desinfectie geeft dan de huidige techniek op basis van alleen chloor. Er is echter nog geen alternatief voor desinfectie met chloor.
Chloorlucht komt niet door chloor
In de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz) staan de minimumwaarden vermeld voor onder andere de toegediende hoeveelheid chloor als desinfectiemiddel in zwembadwater. De bekende 'chloorlucht' en prikkende ogen in zwembaden worden in feite niet veroorzaakt door het chloor zelf, maar door de verbindingen die het chloor aangaat met onder andere organische vervuiling door zwemmers. Door de verbindingen die chloor aangaat, ontstaan desinfectiebijproducten, welke irritaties kunnen veroorzaken aan ogen en luchtwegen.
Douchen voor het zwemmen noodzaak
Het Ministerie van VROM gaf in haar inleiding aan dat bezoekers van zwembaden zorgen voor onder andere bacteriën, virussen en andere micro-organismen in het water. Als die hoeveelheid organismen te hoog wordt, loopt de gezondheid van met name de zwemmers gevaar. Maar, de bezoekers kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren aan het verhogen van de hygiëne van het zwemwater, het verminderen van het gebruik van desinfectiemiddel en het ontstaan van chloorverbindingen. Goed douchen voor het zwemmen, waarbij haargel, cosmetica en crèmes afgespoeld zouden worden, leidt tot een aanzienlijke vermindering van de belasting van het water met organische stoffen.
Onderzoeken
De minimum- en maximumconcentratie voor de hoeveelheid vrij beschikbaar chloor in zwembadwater is gebaseerd op een advies van de Gezondheidsraad uit 1989. De Gezondheidsraad stelde destijds ook dat alleen verbindingen op basis van chloor in aanmerking komen als desinfectiemiddel voor zwembadwater. In opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is een onderzoek naar luchtwegklachten bij zwembadpersoneel verricht door IRAS/NKAL. Mede naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten heeft het Ministerie van VROM twee onderzoeken laten uitvoeren. Het ene onderzoek, van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM), is recent naar de Tweede Kamer gestuurd. Daaruit bleek dat uit een Belgisch onderzoek uit 2006 niet geconcludeerd kan worden dat het zwemmen in chloorbaden astma bij kinderen veroorzaakt. Hoewel er geen verband gevonden wordt, is een relatie niet uitgesloten. Daarnaast heeft Kiwa Industrie & Water opdracht gekregen onderzoek te doen naar de mogelijke alternatieven voor chloor als desinfectiemethode in zwem- en badwater. In dit onderzoek zijn acht desinfectietechnieken op basis van chloor en drie alternatieve technieken geïnventariseerd. Gekeken is hoe deze technieken scoren op onder andere microbiologische effectiviteit, neveneffecten, kosten en realiseerbaarheid.
Arboplusconvenant Recreatie
Het symposium vloeide voort uit het Arboplusconvenant Recreatie. Op 9 december 2004 is een Arboplusconvenant ondertekend door de sociale partners in de recreatiebranche (RECRON, ABVAKABO FNV, CNV BedrijvenBond en FNV Horecabond) en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel van dit convenant is het terugdringen van de fysieke belasting, fysische belasting en agressie en geweld alsmede het ziekteverzuim in de branche. Het symposium wordt georganiseerd door het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ, het branche-instituut voor de zwembaden, in samenwerking met InfoMil van Senter Novem.
----------