Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Zorgzwaartebekostiging: de gebruik van zorg centraal

Lees de gehele pagina voor of selecteer een gedeelte van de tekst om t e laten voorlezen

Wie langdurig (veel) zorg nodig heeft, kan binnenkort zelf uitmaken en aansturen hoe en door wie de zorg geregeld en geleverd wordt. Kortom: de klant voert de regie over de zorg.

Dit kan geconcludeerd worden uit de resultaten van het overleg over Zorgzwaartebekostiging, dat op 27 maart in de Tweede Kamer plaatsvond. Dit gebeurde op initiatief van het VVD-Kamerlid Anouschka van Miltenburg. Een voorname aanleiding vormden de signalen van zes cliëntenorganisaties waaronder de CG-Raad over vertraging en knelpunten bij invoering van de zorgzwaartebekostiging. Zij schreven hierover een brief aan staatssecretaris Bussemaker.

De staatssecretaris blijkt een goed beeld te hebben van de behoeften van mensen die gebruik maken van langdurige (AWBZ) zorg. De Tweede Kamer steunt haar plannen grotendeels. Een positieve ontwikkeling.

Wat betekenen de besluiten van de Tweede Kamer op 27 maart (zie verslag hoofdpunten AO Zorgzwaartebekostiging) voor mensen die zorg gebruiken? De voordelen op een rijtje:


* Mensen die zorg gebruiken of ze nu in een woonvorm, een verpleeghuis of thuis wonen kunnen vanaf 2008 kiezen: kant en klare zorg (in natura) of zorg via een persoonsgebonden budget (pgb, een bedrag om zelf zorg te regelen en in te kopen).
* Iedereen krijgt via het indicatieorgaan CIZ een zorgpakket, waaraan een vast bedrag is gekoppeld, dat toereikend is voor voldoende, kwalitatief goede zorg.

* De zorggebruiker kan zelf kiezen hoe en waar hij de zorg regelt. Dus: thuis, in een verpleeghuis of woonvorm al dan niet via een pgb.

* Afspraken tussen gebruiker en zorgaanbieder worden vastgelegd in een zorgverleningsovereenkomst. Hierin wordt omschreven hoeveel en welke concrete zorg wordt geleverd. In de praktijk van sommige zorginstellingen is deze overeenkomst al ingevoerd. De uitvoering ervan krijgt over enkele jaren een wettelijke verankering.
* In een wettelijk verplicht zorgplan (waarin de concrete uitvoering) worden doelen en afspraken vastgelegd. Het zorgplan wordt jaarlijks opnieuw bekeken (geëvalueerd) in nauw overleg met de cliënt.

* De cliënt die met de zorgaanbieder onderhandelt over de zorgovereenkomst en het zorgplan kan hier ondersteuning bij krijgen van een onafhankelijke persoon.

* Wie niet tevreden is over de geleverde zorg, heeft de vrijheid om et veranderen van zorgaanbieder. Het vastgestelde budget krijgt hij dan mee.

(Geplaatst: 29 maart 2007)

---