Persbericht van de Universiteit Utrecht, NIOK en ACTS
29 maart 2007
Duurzame chemie ontwikkelen voor een duurzame samenleving
Positief advies Smart Mix voor CATCHBIO
De Smart Mix-beoordelingscommissie geeft een positief advies over het nieuwe onderzoeksprogramma CATCHBIO. CATCHBIO staat voor CATalysis for sustainable CHemicals from BIOmass en heeft als doel om op een schone manier brandstoffen, chemicaliën en materialen uit biomassa te maken. De KNAW-erkende Nationale Onderzoeksschool voor Katalyse (NIOK) is initiatiefnemer van CATCHBIO met de Utrechtse hoogleraar Bert Weckhuysen als trekker. Maar liefst 23 partners vanuit universiteiten, instituten, industrie en MKB werken hierin samen. De Universiteit Utrecht is als penvoerder van NIOK ook penvoerder van het CATCHBIO-consortium.
Het totale programmabudget in de aanvraag bedraagt ruim 28 miljoen euro. Het positieve advies gaat nu naar de minister van Economische Zaken en het algemeen bestuur van NWO. Die zullen spoedig met een definitief besluit komen.
Milieuvriendelijke producten
De komende acht jaar zet CATCHBIO stevig in op het ontwikkelen van nieuwe milieuvriendelijke producten en productieprocessen. Met behulp van het onderzoek in CATCHBIO worden schonere processen ontwikkeld om biomassa om te zetten in bruikbare en duurzame eindproducten. Katalyse is hierbij essentieel gereedschap om deze processen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het gebruik van biomassa speelt een belangrijke rol in de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame brandstoffen.
Duurzame chemie
ACTS, het platform voor publiek-private samenwerking in de chemie, voert het programmasecretariaat van CATCHBIO. De bestaande ACTS-onderzoeksprogramma's sluiten goed aan bij de focus van CATCHBIO op het ontwikkelen van duurzame chemie voor een duurzame samenleving. CATCHBIO levert tevens een unieke bijdrage aan de ambitie van de Regiegroep Chemie om het gebruik van fossiele brandstoffen de komende 25 jaar te halveren. De Universiteit Utrecht speelt een belangrijke rol in CATCHBIO. De thema's Katalyse en Sustainable Energy and Processes behoren tot de focusgebieden van het onderzoek van de faculteit Bètawetenschappen.
Subsidieprogramma Smart Mix
Smart Mix is een nieuw subsidieprogramma van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, bedoeld om economische, sociaal-maatschappelijke en culturele innovatie te stimuleren. Dit jaar wordt voor het eerst 100 miljoen verdeeld onder zeven consortia van kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties. De Smart Mix-subsidie geeft ruimte voor meerjarig en diepgaand onderzoek, dat moet zorgen voor doorbraken waarmee Nederland zijn internationale positie kan versterken. De hele kennisketen wordt benut, van fundamenteel en toegepast onderzoek tot en met preconcurrentiële ontwikkeling (prototypes).
Dit is een gezamenlijk persbericht van de Universiteit Utrecht, NIOK (Nederlands Instituut voor Onderzoek in de Katalyse) en ACTS (Advanced Chemical Technologies for Sustainability).
Meer informatie
Perscommunicatie Universiteit Utrecht, perscommunicatie@uu.nl, (030) 253 9300.
Afdeling Voorlichting ACTS, (070) 344 0535.
Universiteit Utrecht