PERSBERICHT,
----------
Verkenningen Donderdag 29 maart 2007 TUSSEN 22.00 EN 23.00 OP Radio 5 (747 AM)
Lofdicht op de profeet Mohammed
Het Lied van de Mantel is het meest verspreide religieuze lofdicht op profeet Mohammed onder moslims over de hele wereld. Het lofdicht, geschreven door de 13de eeuwse dichter Ibn M. Saïd al-Busiri, wordt vaak gereciteerd op Mawlid an-Nabi, de Geboortedag van Profeet Mohammed, dit jaar 31 maart. Onlangs is er een Nederlandse uitgave van Het Lied van de Mantel verschenen, vertaalt uit het Arabisch door Sjoerd van Koningsveld, hoogleraar Godsdienstgeschiedenis van de Islam in West-Europa aan de Universiteit van Leiden. In Verkenningen een gesprek met de vertaler over wat dit gedicht vertolkt aan gevoelens en geloofswereld van vele moslims.
De profeet in verbeelding
Het beeldverbod vindt zijn oorsprong in de Hadith, de overgeleverde uitspraken van profeet Mohammed. In zijn meest uitgebreide vorm omvat het afbeeldingverbod alle mensen. Maar al eeuwen trokken kunstenaars in met name Turkije, Iran en India zich weinig aan van het verbod. Ze schroomden zelfs niet om profeet Mohammed in beeld te brengen. Verkenningen gaat op reis met Charlotte Huygens (conservator islamitisch cultuurgoed in het Museum voor Oudheden Leiden) door de islamitische cultuurgeschiedenis van het beeldverbod op profeet Mohammed.
Op zoek naar de profeet.
Profeet Mohammed is hét grote voorbeeld hoe een moslim zijn leven dient in te richten. De oudste biografie van Mohammed van een zekere Ibn Ishaq vormt voor veel moslims een leidraad. Maar wie was Mohammed? Die vraag staat centraal in De historische Mohammed. De verhalen uit Medina, het tweede deel van een tweeluik van de Arabist Hans Jansen. Wat is het beeld van profeet Mohammed dat naar voren komt? En hoe moet dat beeld naar waarde geschat worden? In Verkenningen verklaart Hans Jansen het beeld van De historische Mohammed nader.
Nederlandse Moslim Omroep