Ingezonden persbericht


Persbericht - 21 maart 2007

Opening tentoonstelling "Een Bonte Avond" in Nieuw Land Erfgoedcentrum

Lelystad- "Dames en Heren, Hooggeëerd publiek", zo klonken vijftig jaar geleden de aankondigingen tijdens de ontspanningsavonden in de kantines van de arbeiderskampen in de polder. Het staat vast dat het een bijzondere sfeer moet zijn geweest in de, ver van de bewoonde wereld gelegen, kampen.

Op 29 maart opent het Nieuw Land Erfgoedcentrum de tentoonstelling "Een Bonte Avond, een impressie van het culturele leven in een arbeiderskamp". Aanleiding voor de presentatie is het feit dat zeventig jaar geleden - om precies te zijn op 25 maart 1937 - de Culturele Commissie werd ingesteld. De Commissie voor Cultureel Werk in Arbeiderskampen in Noord-Oost Nederland organiseerde filmavonden, revues en muziekoptredens en bood de arbeiders gelegenheid om aan huisvlijt te doen. 'De Bonte Avond' geeft aan de hand van beeld en geluidmateriaal een impressie van het culturele leven in een arbeiderskamp in de Noordoostpolder in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw. U waant zich terug in de filmzaal en schuift aan bij de kok.

De Noordoostpolder viel midden in de oorlog droog. Het kampleven was er betrekkelijk saai. De arbeiders verlieten rond zes uur 's morgens het kamp, met de schop op de nek, en keerden pas 's avonds rond een uur of zes uitgehongerd weer terug. Omdat de polder moeilijk toegankelijk was, gingen de polderwerkers zelf allerlei dingen organiseren, zoals onderlinge wedstrijden voor dammen, schaken, sjoelen en biljarten. De Culturele Commissie stelde kleine bedragen beschikbaar voor de aankoop van prijzen en de bestrijding van kleine onkosten. In de kampen ontstonden ook dilettantengezelschappen die voor amusement zorgden. Zo kwam in de kantine van Ramspol De Grote Revue tot stand, geïnspireerd door de bekende Snip en Snap.

Na de oorlog haalde de Culturele Commissie - die vanaf 1950 Regionale Commissie voor Noord-Oost Nederland heette - talloze toneel- en cabaretgezelschappen, muziekgroepen, goochelaars en andere artiestengroepen naar de polder om op te treden in de kantines van de arbeiderskampen. Fameus waren de optredens van Jan van Ostade en zijn Cabaret Ensemble, Jan Lemaire en André Carrell.Het was overigens bij een optreden onder auspiciën van de Culturele Commissie dat André Carrell zijn zoon Rudi liet debuteren, weliswaar niet in de Noordoostpolder, maar in de Giethoornse Polder.

In Nieuw Land wordt een overzicht getoond van de vele activiteiten die in de kantines van de arbeiderskampen werden georganiseerd. Opnames van het VARA radioprogramma'Een morgen kent geen grenzen" uit 1963 en andere unieke beeld en geluidsmaterialen brengen u als bezoeker terug in de tijd. De inrichting van de tentoonstelling is geïnspireerd op de kantines van de arbeiderskampen. Op het 'toneel' zijn fragmenten te zien en te horen van muziek die in de jaren veertig en vijftig populair was. Een authentieke instructiefilm geeft aan hoe de polderarbeiders zich in de arbeiderskampen hadden te gedragen.

De tentoonstelling "De Bonte Avond, een impressie van het culturele leven in een arbeiderskamp" is tot 19 augustus te zien in het Nieuw Land Erfgoedcentrum aan de Oostvaardersdijk 01-13 te Lelystad. Openingstijden: Dinsdag t/m vrijdag: 10.00 - 17.00 uur. Zaterdag en zondag: 11.30 - 17.00 uur. Maandag: gesloten (behalve in de maanden juli en augustus)


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Matthias van Olst tel: 0320-225904 of per e-mail: m.vanolst@nieuwlanderfgoedcentrum.nl

Nieuw Land Erfgoedcentrum
Oostvaardersdijk 01-13
Postbus 73, 8200 AB Lelystad

---- --

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/29/E036-opening-tentoonstelling-een-bonte-avond-in-nieuw-l.html" title="Opening tentoonstelling 'Een Bonte Avond' in Nieuw Land Erfgoedcentrum"]