Gemeente Utrecht
2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
50
Vragen van de dames G.A. Oskam, N.A.M.E. Wigny, drs. S.A. Willemsen,
mr. M. Schuring, M.H. Bikker en de heer T.W. Schipper
(ingekomen op 28 maart 2007)
Al vanaf de instelling van de WijkRaad Vleuten-de Meern in 2001 zijn er dringende adviezen over de noodzaak voor een nieuwe begraafplaats in het gebied van de voormalige gemeente Vleuten-de Meern. Vanaf 2003 werd het duidelijk dat de lokatie daarvoor bij de Hamlaan zou moeten worden gezocht. Sindsdien zijn er wederom regelmatig hierover adviezen binnengekomen en is hierover gesproken met diverse wethouders. Ook in verschillende commissies in de gemeenteraad is regelmatig door diverse partijen over de dringende noodzaak voor een begraafplaats gesproken.
Al in 2005 is er door een begraafplaatsexploitant uit De Meern een plan ingediend, waarbij een algemene begraafplaats exploitabel zou kunnen zijn via een grafheuvelconstructie. Na dringende adviezen van bewonersorganisaties, zoals De Kern Vleuten, over de negatieve milieueffecten van een crematorium, was in dit plan van deze begraafplaatsexploitant geen crematorium opgenomen. In de Kadernota Vleuten en Programma van Uitgangspunten Hamlaangebied is er geen sprake meer van een crematorium, maar wel van een begraafplaats. Net voor de jaarwisseling, op 29 december 2006, ontvingen deelnemers van het overleg voor de komst van een begraafplaats een brief, waarin werd meegedeeld dat de komst van de begraafplaats in het Hamlaangebied vertraging had opgelopen, omdat wethouder Bosch prioriteit geeft aan de verplaatsing van de Voornruiters en andere manéges alsmede vanwege het feit dat er nog geen besluit is genomen over een crematorium in Utrecht-Oost.
In maart, tijdens de commissie Stedelijke Ontwikkeling, antwoordde wethouder Bosch op vragen van D66, dat hij begrip had voor de gevoeligheden en wens tot een begraafplaats in Vleuten-de Meern en zou trachten e.e.a. te versnellen. Hetzelfde was al eerder beloofd door zijn voorganger als wethouder Leidsche Rijn, dhr. Lenting en de voormalige wijkwethouders Jansen en Verhulst. Een planning voor de vestiging van een begraafplaats kon dhr. Bosch niet geven.
Dit alles leidt tot de volgende vragen:
1. Bent u het met ons en de WijkRaad Vleuten-de Meern eens dat een algemene begraafplaats voor alle gezindten in Vleuten-de Meern een dringende noodzaak is?
2. Welke prioriteit geeft u de komst van deze begraafplaats?
3. Waaruit blijkt deze prioriteit?
4. Eén exploitabel plan van een begrafenisexploitant is ingediend. Hoe beoordeelt u dit plan? Hoe is dit onderzocht?
5. Waarom, indien er geen sprake meer is van een crematorium, moet er gewacht worden op een besluit over een crematorium in Utrecht-Oost?
6. Indien u het met ons eens bent dat een begraafplaats dringend noodzakelijk is en wetend dat er nog enige jaren nodig is tot er daadwerkelijk begrafenissen kunnen plaatsvinden op deze begraafplaats, waarom kunt u hierbij geen planning geven?
7. D66, CDA, Leefbaar Utrecht, GroenLinks, SP en de Christen Unie willen een begraafplaats zo snel mogelijk realiseren. Dat betekent dat dit jaar het besluit daartoe moet worden genomen. Bent u van plan om dit te doen?
8. Heeft u budget voor een begraafplaats? Zo ja, wat is daarvoor de reservering?
Wethouder Bosch heeft aangegeven de ontwikkeling van een begraafplaats bij de Hamlaan los te koppelen van de verplaatsing van een maneges in Vleuten, Haarzuilens en Leidsche Rijn. Het gaat hierbij om de maneges van de Voornruiters, de Mariahoeve en de Castellumruiters.
9. Waarom duren besluiten over de verplaatsing van deze maneges zo lang?
10. Vanuit bewonersorganisaties in Vleuten en De Meern èn vanuit de maneges zelf zijn voorstellen gedaan voor lokaties. Het gaat hierbij om het voorstel om de Voornruiters te verplaatsen naar de Enghwetering naar de nu gekozen lokatie voor de Mariahoeve, vanwege de noodzakelijke bereikbaarheid van het soort maneges dat de Voornruiters is. De Mariahoeve zou dan verplaatst kunnen worden naar een lokatie vlakbij de oude lokatie, in de Woerd - in welke omgeving het merendeel van de leden vandaan komt. Vervolgens zijn er verschillende mogelijke lokaties voor de Castellumruiters voorgesteld in het groengebied Haarzuilens, met name aan de Rijndijk. Hoe bent u met dit voorstel omgegaan?
11. Indien u het met ons bent dat er spoedig een besluit moet vallen over de verplaatsing van de maneges, mede vanwege de exploitabilteit van deze maneges, welke planning heeft u voor de verplaatsing van de maneges?
---- --