Gemeente Utrecht
2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
49 Vragen van de heer drs. E. Smid en mevrouw N.A.M.E. Wigny
(ingekomen op 27 maart 2007)
De CDA fractie heeft zorgen over de veiligheid in de wijken van Utrecht. Als de politie binnen de stad Utrecht in 2007 gereorganiseerd gaat worden, staat voor het CDA vast dat de politiezorg in de wijken in elk geval goed op niveau moet blijven , wij zijn geen voorstander van het verminderen van het aantal wijkagenten. In de commissievergadering Bestuur en Veiligheid van dinsdag 20 maart is geen volle duidelijkheid gekomen over de consequenties van de reorganisatie binnen de politie-organisatie voor de politiezorg in de wijken.
De wijkagent doet goed werk, wordt gekend in de wijk, en is een belangrijke schakel in het voorkomen en oplossen van problemen in de wijk. Hij of zij moet echter wél de middelen krijgen om zijn werk goed te kunnen doen. De politiek heeft in het dagelijkse werk met allerlei samenwerkingspartners te maken die niet altijd even doortastend hun taak oppakken. Zo vallen er gaten en blijft het probleem toch vaak op het bordje van de politie liggen.
Het kabinet (minister Vogelaar) heeft besloten dat de Utrechtse wijken Overvecht, Kanaleneiland, Ondiep en Zuilen Oost extra middelen krijgen van het Rijk. Hiermee wordt invulling gegeven aan het speerpunt uit het regeerakkoord 'Van probleemwijk naar prachtwijk'. De landelijke overheid erkent hiermee dat het aanpakken van de problemen en achterstanden in deze wijken een gezamenlijke inspanning vraagt van rijk, gemeente, corporaties en andere partijen. Het college geeft aan met de extra rijkssteun zowel meer kwaliteit als meer snelheid te kunnen leveren.
Bij het verbeteren van achterstandswijken is een brede aanpak nodig: zowel sociaal-economisch als fysiek. Het gemeentebestuur is in deze -en in andere wijken- al bezig de problemen aan te pakken.
Het CDA is van mening dat veiligheid en veiligheidsbeleving in achterstandswijken topprioriteit moet hebben,
Wat betreft de, zoals in het college akkoord afgesproken, te verruimen Leefbaarheidsbudgetten per wijk vinden wij dat daarbinnen per wijk blijvend een gedeelte voor wijkveiligheid moet worden gereserveerd.
Al deze ontwikkelingen in aanmerking nemend, heeft de CDA fractie de volgende vragen:
1. Hoeveel wijkagenten zijn er op dit moment in de gemeente, en hoeveel zullen dat er na de aangekondigde reorganisatie van de politie zijn ? Hoe zal de politiezorg per wijk er kwantitatief uitzien, na de reorganisatie in verhouding tot de eerder gestelde normen ?
2. Welke kwantitatieve norm bestaat er voor de politiezorg in achterstandswijken?
3. Bij welk inwonertal van de gemeente zal de totale politie capaciteit wél, in aantallen, gaan toenemen ?
4. Hoe wil het College de extra (rijks-)gelden voor achterstandswijken gaan inzetten, en bent u het met de CDA fractie eens dat deze extra gelden ook moeten kunnen worden ingezet voor de veiligheid in de wijken. Bent u bereid zich bij het kabinet ervoor in te spannen dat eventuele extra politiezorg dus ook uit dit extra geld kan worden gefinancierd.
5. Bent u bereid om de wijkveiligheidsbudgetten, als onderdeel van de nieuwe (opgehoogde) leefbaarheidsbudgetten per wijk te verhogen?
---- --