Ingezonden persbericht
MEESTE SUPERGROEI BEDRIJVEN IN VS, NEDERLAND ZAKT TWEE PLAATSEN
Alphen aan den Rijn, 28 maart 2007 - Nederland is opnieuw gezakt op de wereldwijde ranglijst van niet-beursgenoteerde 'supergroei'-bedrijven, van plaats 20 naar 22. De Verenigde Staten staan voor het derde achtereenvolgende jaar bovenaan de ranglijst. Uit de Grant Thornton International Super Growth Index (Supergroei Index) blijkt verder dat voormalig koploper India ver terugvalt, Armenië vanuit het niets op de tweede plaats opduikt en dat de ranglijst ten opzichte van vorig jaar flink door elkaar is gehusseld. Het onderzoek wijst ook uit dat globalisering vooral supergroei-bedrijven in de kaart speelt.
De VS hebben het grootste aantal supergroeiende bedrijven: 44 procent van de Amerikaanse ondernemingen die voor de Supergroei Index zijn onderzocht, verdienen dit stempel. Dat is vijf procent meer dan in 2006. Nieuwkomer Armenië komt met 38 procent spectaculair binnen op de tweede plaats en vervangt daarmee India, dat een dramatische val doormaakte en nu met 15 procent op de veertiende plaats staat. Ierland (29%), het Verenigd Koninkrijk (26%) en Zuid Afrika (25%) completeren de top-5.
Stijgers en dalers
Andere opvallende stijgers zijn Rusland (van 29 naar 18), de Filippijnen (van 23 naar 8), Argentinië (van 27 naar 15) en Italië (van 30 naar 21). Hongkong valt dit jaar, net als India, ver uit de top weg (van 3 naar 11). Ook Maleisië (van 8 naar 26) en Nieuw Zeeland (van 15 naar 28) maakten een vrije val.
Supergroei
Een 'supergroei'-bedrijf is een bedrijf dat aanzienlijk meer dan gemiddeld is gegroeid, gemeten aan de hand van een aantal indicatoren zoals omzet en personeelsaantallen. De Supergroei Index, die nu voor het derde jaar wordt bepaald, is een onderzoeksproject dat deel uitmaakt van een internationaal onderzoek onder meer dan 7.200 bedrijfseigenaren in 30 landen, dat jaarlijks wordt uitgevoerd in opdracht van Arenthals Grant Thornton.
Volgens Gerard Mulder, bestuursvoorzitter van Arenthals Grant Thornton, is het wegvallen van India en Hongkong uit de top van de Supergroei Index wel het meest opvallende gegeven. "We hadden juist eerder gerekend op een verdere verbetering van hun positie, met voor één van beide zelfs een koppositie. Verder is het interessant om te zien hoe landen als Rusland en de Filippijnen grote sprongen maken."
De krimp van het aantal supergroei-bedrijven betekent volgens Mulder overigens niet per se slecht nieuws voor de economie van individuele landen. "Er is een limiet aan de periode dat je als bedrijf supersnel kan groeien in omzet en personeelsaantallen. Verantwoordelijke bedrijven maken daarna een pas op de plaats om hun groeistrategie te evalueren. Mogelijk is er in India en Hongkong sprake van een zekere consolidatie onder de supergroei-bedrijven die zich nu misschien meer richten op verbetering van de winstgevendheid, dan absolute groei." Bedrijven in de Filippijnen en Rusland bevinden zich volgens Mulder in een andere fase van hun ontwikkeling, waarbij de supergroei de globalisering van die bedrijven kenmerkt.
Trends
Bedrijven met groter dan gemiddelde groei geloven vaker (63%) dat globalisering kansen biedt aan hun onderneming dan minder snel groeiende bedrijven (55%). Tegelijkertijd zien supergroeiers de beschikbaarheid van goed geschoold personeel als een grotere bedreiging dan de overige bedrijven (44 tegen 36%). Daarnaast blijken supergroei-bedrijven minder moeite te hebben de uitbreiding van hun bedrijf te financieren. Slechts 13 procent van deze bedrijven noemt dit als een mogelijk probleem, terwijl dit gemiddeld genomen voor 21 procent van alle onderzochte bedrijven geldt. Eén op de drie supergroeiers maakt zich zorgen over bureaucratie en regelgeving.
Supergroei-bedrijven zijn positief over de vooruitzichten van hun bedrijf: 87 procent voorspelt een omzetverhoging, 67 procent verwacht banengroei en 66 procent voorziet een winstgroei (tegenover respectievelijk 70, 45 en 52 procent bij alle bedrijven gemiddeld).
Over Arenthals Grant Thornton
Arenthals Grant Thornton is een accountants- en adviesorganisatie met acht vestigingen in de Randstad. Met 450 specialisten en ondersteunende medewerkers bedient Arenthals Grant Thornton middelgrote en grote ondernemingen, dga's en familiebedrijven. De activiteiten liggen op het gebied van accountancy, belastingadvies, bedrijfsjuridische zaken en specialistische diensten. Arenthals Grant Thornton is lid van Grant Thornton International, een wereldwijd netwerk van zelfstandig opererende onafhankelijke accountants- en advieskantoren. Grant Thornton is met 22.000 professionals actief in 113 landen en beschikt over een netwerk van 521 kantoren. Arenthals Grant Thornton combineert grenzenloze expertise met een lokale kennis en betrokkenheid - het verschil tussen groot en beter.
- EINDE PERSBERICHT -
Noot voor de redactie,