D66

Groen licht voor groen gas

28 maart 2007, 17:06

Zo'n 10 procent van het huidige aardgasverbruik in Nederland zou vervangen kunnen worden door gas uit biomassa ofwel groen gas. Dat groene gas zou deels kunnen komen uit co-vergisting, een techniek die al voorhanden is, en door vergassing van biomassa, een techniek die op zijn vroegst over vijf jaar kan worden toegepast.

Dit staat in een rapport van het agentschap SenterNovem, dat minister Van der Hoeven van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. D66-Kamerlid Boris van der Ham gaf hiervoor de aanzet door hierover een voorstel in te dienen.

Van der Hoeven schrijft 'enthousiast' te zijn over het rapport. De productie van groen gas lijkt kansen te bieden voor het verminderen van de uitstoot van het broeikasgas koolstofdioxide. Volgens Van der Hoeven moet nog veel onderzoek worden verricht naar groen gas, bijvoorbeeld naar manieren om het bij te mengen met het huidige aardgas. Van der Ham zegt verheugd te zijn dat nu serieus wordt bekeken of groen gas een bijdrage kan leveren aan een beter milieu.

Van der Ham: Nederland heeft veel expertise op het gebied van gas, dus er ligt een unieke kans om deze nieuwe technologie verder te onderzoeken. Ik ben blij dat daar nu de eerste stappen voor zijn gezet.

---