Gemeente Winterswijk


Pakketovereenkomst gemeente en De Woonplaats: Winterswijk als uitdaging

28 maart 2007

Winterswijk - Op maandag 26 maart presenteerden woningcorporatie De Woonplaats en de gemeente Winterswijk de pakketovereenkomst 'Winterswijk als uitdaging'. In deze overeenkomst worden tien locaties in Winterswijk benoemd die beide organisaties voor 2015 aan willen pakken. De ambitie is om van Winterswijk een bijzondere woonstad te maken voor zowel ouderen als gezinnen met kinderen. De totale investering van het project bedraagt ongeveer ¤ 30 tot ¤ 35 miljoen euro. De overeenkomst is nog niet definitief en wordt in de komende maanden verder uitgewerkt. Belanghebbenden worden hier zoveel mogelijk bij betrokken. Het streven is om de overeenkomst nog voor de zomervakantie voor te leggen aan de gemeenteraad en de raad van bestuur van De Woonplaats.

Aanleiding
De aanleiding voor de samenwerking heeft te maken met een aantal maatschappelijke ontwikkelingen. Zoals de vergrijzing en ontgroening. Een teruglopende bevolkingsgroei kan gevolgen hebben voor voorzieningen zoals het ziekenhuis, de schouwburg, het winkelcentrum, enzovoort. Maar de verwachting is ook dat de vraag naar zorg toe neemt, waarbij langer zelfstandig wonen centraal staat. Ook de vraag van bewoners op de woningmarkt verandert. Het bezit van een eigen woning wordt gestimuleerd en het aanbod moet afgestemd worden op de vraag. Belangrijk aandachtspunt hierbij is het betrekken van de consument bij het ontwikkelen van nieuwe woningen en wijken. Bijvoorbeeld particulier opdrachtgeverschap, maar ook vormen van opdrachtgeverschap voor huurders of groepen huurders.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Wonen is slechts een klein onderdeel van het totale pakket. Leren, werken en zorgen zijn ook van groot belang om te komen tot een plaats met wijken en buurten, die kansrijk, schoon, heel en veilig zijn. Door gezamenlijk te investeren in maatschappelijk vastgoed kan de kwaliteit van het onderwijs, het bedrijfsleven, de zorgvoorzieningen en de welzijnsinstellingen gewaarborgd worden voor de toekomst. De overeenkomst wordt gezien als een aanvulling op de projecten die opgepakt worden in de Publiek Private Samenwerking (PPS Impuls).

Locaties en wijkverbetering
In het pakket zijn tien locaties opgenomen. In totaal worden op deze locaties ongeveer honderd woningen gerealiseerd. De totale kosten voor het project bedragen zo'n ¤ 30 tot ¤ 35 miljoen. De volgende locaties maken deel uit van de overeenkomst:
1. Locatie Sporthal de Pelkwijk"
Het betreft de sporthal en de vrijkomende percelen van De Willem Alexanderschool en de Kohnstamschool. Hier worden waarschijnlijk (sociale) huur en koopwoningen gerealiseerd.


2. Ribesschool
Het betreft plannen om het gebouw en de omgeving te herontwikkelen tot 16-20 huurwoningen en eventueel een dagcentrum voor Estinea of (deel) locatie voor Slaaborg in Aalten.


3. Jeugdkerkstraat en omgeving
Het is de bedoeling het jeugdcentrum te laten staan op de locatie Eucalypta, het postkantoor herontwikkelen als multifunctioneel informatiecentrum/bibliotheek of museum Freriks hierin vestigen. Gymlokaal slopen, Jozefschool handhaven en extra lokaal bouwen.


4. Graafschap college (voorheen MAS)
Schoolgebouw hergebruiken voor maatschappelijke of commerciële diensten of woningen.


5. Voormalige Mavo locatie
Voorlopig inrichten als parkeerplein. Een deel van de Inslagstraat kan direct ontwikkeld worden.


6. Meddosestraat (tegen Scholtenbrug aan)
Herontwikkelen van een aantal panden die gedeeltelijk in het bezit zijn van De Woonplaats. Verkeerscirculatie aanpassen, achterkant niet bebouwen, kleinschalige bedrijvigheid/winkels.


7. Dienstwoning en tuin bij algemene begraafplaats. Deze locatie kan op meerdere manieren ontwikkeld worden.


8. Nieuwbouw Brede School


9.Pand Kreilstraat (Sociale Zaken)
In beheer geven bij De Woonplaats, blijft in eigendom van de gemeente tot dat er duidelijkheid is over de nieuwe verbindingsweg Dingstraat-Wooldstraat.


10. WintersWIJKen
Een aantal wijken moet op korte termijn meer kwaliteit krijgen. Meer en beter groen, minder rommel in de straat en in de tuinen, meer speelgelegenheid, meer eenheid in de uitstraling van de huizen. Hierbij worden wijkbewoners zoveel mogelijk betrokken. De wijken Europalaan, Alma, Oostervoort en Pelkwijk moeten als eerste aangepakt worden. Daarna de Abeelstraat en omgeving, Scholtenenk, Beuzenes/Hakkelerkampstraat, Batavier/Wheme en de Helderkampstraat en omgeving.

Wijkverbetering
Het wijkverbeteringsprogramma is de grootste opgave uit de pakketovereenkomst en speelt op korte termijn. In de openbare ruimte van deze wijken wordt onder andere een glasvezelkabel aangelegd waardoor breedband voor iedereen beschikbaar wordt. Ook de isolatiewaarde van woningen speelt een belangrijke rol tijdens de wijkverbetering. Door deze aanpak van wijkverbetering kan Winterswijk wel eens één van de eerste steden zijn die de beleidsvoornemens van het nieuwe kabinet in daden omzet. Ook past het in de toekomstvisie die de gemeente op dit moment opstelt en in de overeenkomst die de minister landelijk heeft afgesloten met de woningbouwcorporaties over het opknappen van wijken.

Hoe verder?
De pakketovereenkomst moet verder uitgewerkt worden. Dit gebeurt zo veel mogelijk in samenspraak met belanghebbenden. Op korte termijn wordt al wel gekeken welke projecten direct uitgevoerd kunnen worden. Naar verwachting wordt de definitieve overeenkomst nog voor de zomer voorgelegd aan de gemeenteraad en de raad van bestuur van de Woonplaats.

Meer informatie?
De pakketovereenkomst is te vinden op de websites van de gemeente: www.winterswijk.nl en De Woonplaats: www.dewoonplaats.nl.


[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/28/E411-gemeente-winterswijk-.html" title="Gemeente Winterswijk "]