Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 071
datum: 28 maart 2007
Ruimte voor planten en dieren in de Ecologische Verbindingszone Valleikanaal
Het ontwerp voor de Ecologische Verbindingszone Valleikanaal 2e fase staat vast. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten dat het Valleikanaal in Amersfoort wordt heringericht om deze verder geschikt te maken als ecologische verbindingszone. Er komen poelen, plas-draszones en loopplanken onder de bruggen voor kleine zoogdieren. Het is de volgende stap in het meerjarenproject om de natuurgebieden tussen de Gelderse Vallei en de Eem en randmeren via het Valleikanaal met elkaar te verbinden. Dankzij de aanleg van de zone kunnen naast planten en dieren ook mensen profiteren van nieuwe natuur dwars door de stad. De uitvoering van de plannen start begin oktober 2007.
In oktober 2006 is de inspraakprocedure gestart en is het plan getoetst bij bewoners en gebruikers. Er zijn overwegend positieve reacties ingediend. Dit draagvlak is belangrijk want de natuurzone loopt langs woonwijken, scholen en verzorgingshuizen. De gemeente heeft waar mogelijk adviezen naar aanleiding van de inspraak overgenomen. Met een bewonersgroep rond de Falstaffhof is discussie geweest over de aanleg van een poel in hun woonomgeving. De gemeente is in overleg getreden met de bewoners en heeft alternatieve locaties voor de poel onderzocht, maar onvoldoende geschikt bevonden. Omdat de poel bij Falstaffhof een essentiële schakel is voor het slagen van de zone, zal deze poel wel worden aangelegd met een aangepaste vormgeving en inrichting.
Ecologische Verbindingszone Valleikanaal
De aanleg van de Ecologische Verbindingszone langs het Valleikanaal in Amersfoort is een project dat al een aantal jaren loopt. Het is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Amersfoort, provincie Utrecht, Waterschap Vallei & Eem en het Utrechts Landschap. Alle partners leveren een financiële bijdrage. Het Utrechts Landschap heeft hiervoor geld ontvangen van de Nationale Postcode Loterij. Een ecologische verbindingszone is een lint natuur dat grotere natuurgebieden met elkaar verbindt. Door deze verbinding wordt het leefgebied van dieren vergroot en ook plantenzaad verspreidt zich langs dit lint. Er zijn natte en droge verbindingszones. Het Valleikanaal is een natte zone. De inrichting van de oevers is daarbij belangrijk voor dieren en planten. Vooral oevers waarvan het land geleidelijk overgaat in water, zijn voor veel planten en dieren aantrekkelijk. Dit project staat niet op zichzelf. Op veel locaties in Nederland wordt momenteel gewerkt aan het verbinden van natuurgebieden. Dit grote netwerk, de Ecologische Hoofdstructuur, moet in 2018 klaar zijn.
Wat is er gebeurd tijdens de eerste fase?
De eerste fase is in 2005 gestart met als doel de route geschikt te maken voor insecten en vissen. De oevers zijn inmiddels natuurvriendelijk ingericht waarbij steile plekken worden afgewisseld met oevers waarvan de grond geleidelijk overgaat in water. Daardoor is het Valleikanaal nu geschikt als babykamer voor jonge vissen en insecten. Gele lis, riet en grote egelskop kunnen hier groeien en vissen verplaatsen zich van de Heiligerbergbeek via de nieuwe vistrap in de Vosheuvelbeek naar het Valleikanaal.
Wat gebeurt er tijdens de tweede fase?
Tijdens de tweede fase wordt het Valleikanaal nu ook geschikt gemaakt voor zoogdieren als de dwergmuis, bunzing en wezel, amfibieën en reptielen. Door de aanleg van poelen, plas-draszones en loopplanken kunnen de diersoorten die in natte gebieden leven zich weer van de Eem naar de Gelderse Vallei en vice versa verplaatsen. Onder bruggen liggen vaak geen oevers. Dankzij de aanleg van smalle loopplanken kunnen dieren voortaan toch onder de bruggen door kruipen en vormen wegen niet langer een obstakel.
In het stilstaande, open water van de poelen kunnen kikkers en padden leven. Langs de waterkant zullen plantensoorten zoals moerasspirea, watermunt en engelwortel groeien en bloeien. Sommige poelen liggen aan de wijkzijde, andere aan de centrumzijde van het kanaal. Voor de aanleg is het op sommige plaatsen nodig een aantal bomen te kappen om voldoende zonlicht en warmte in de poel te krijgen. Ter compensatie worden elders nieuwe bomen geplant.
In de plas-dras zones, een nat stuk oever op de overgang tussen ondiep water en drogere grond, groeit straks de dotterbloem, de oeverzegge en riet. Deze zones komen tussen de Holkerweg en Balladelaan te liggen aan de wijkkant (Schothorst) van het kanaal.
Derde fase
Tijdens de planuitwerking is gebleken dat niet alles binnen het tijdsbestek van de tweede fase kan worden opgelost. Met name de stuw Balladelaan en de daar ten westen van gelegen kades blijven een serieus aandachtspunt omdat de zone moet doorlopen. Om het project niet te vertragen is besloten dit in een derde fase aan te pakken. Het wordt ondergebracht in Plan Maatweg, Kop van Schothorst dat naar verwachting in 2010 wordt ingericht.
De bedoeling is dat de Ecologische Verbindingszone Valleikanaal fase 2 medio 2008 gereed is.
Informatie:
. Gemeente Amersfoort, Caroline Hillen, telefoon 033 469 42 69 of e-mail cpf.hillen@amersfoort.nl
. Waterschap Vallei & Eem, Kim Slaats, telefoon 033 434 63 28 of e-mail kslaats@wve.nl
. Provincie Utrecht, Peter Leonhart, telefoon 030 25 833 25 of e-mail peter.leonhart@provincie-utrecht.nl
. Het Utrechts Landschap, Sascha van Breukelen, telefoon 030 221 99 98 of e-mail vbreukelen@utrechtslandschap.nl
---- --
Gemeente Amersfoort