D66

Stimuleer internationalisering MBO-ers

28 maart 2007, 15:37

D66 heeft woensdag een voorstel ingediend om MBO-ers gemakkelijker een gedeelte van hun studie in het buitenland te kunnen laten volgen. D66 vindt dat het naast voor WO- en HBO-studenten ook voor MBO-studenten een meerwaarde heeft een studie of een gedeelte van een studie in het buitenland te volgen, aldus fractievoorzitter Alexander Pechtold.

De Kamer debatteerde woensdag over de mogelijkheid van het meenemen van de studiefinanciering naar het buitenland. Het kabinet wil dit alleen voor hoger opgeleiden mogelijk maken. D66 wil hier de groep MBO-ers aan toe voegen. Pechtold: Het kabinet doet het voorkomen alsof internationale oriëntatie minder relevant zou zijn voor MBO-studenten. Maar denk eens aan het belang van internationale ervaring voor studenten die een administratieve opleiding volgen en daarna terecht komen bij een internationale onderneming. Denk aan studenten in de meer creatieve sector, bijvoorbeeld mode, waarvan we allemaal weten dat het in Milaan gebeurt. En denk aan de student in de agrarische sector die later in een bollenkwekerij terecht komt die negentig procent van zijn handel afzet in Japan.

Pechtold bepleitte dat D66 er als pro-Europese partij voor wil waken dat Europa niet een soort feestje voor de hoger opgeleiden wordt: Europa is van ons allemaal. Internationalisering is van ons allemaal. En ook MBO-ers moeten kunnen genieten van de voordelen die de internationalisering van het onderwijs ons brengt.
---