Aedes

aedesnet.nl

Persberichten

Samenwerking uitkomst Aedes-debat brede school

28 maart 2007

In Het Vlechtwerk in Almere vond gisteravond een levendig Aedes-debat plaats over de brede school. Met als thema: Handen uit de mouwen! De VNG, de MOgroep, (branche Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening en branche kinderopvang), en KBVO/kbo willen op initiatief van Aedes graag verder praten over het bieden van ondersteuning op maat aan brede scholen. Sharon A.M. Dijksma staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes, uitgenodigd om samen te bekijken hoe zij de handen in een kunnen slaan om de kansen voor kinderen te verbeteren.

In circa zeshonderd wijken is de laatste jaren een brede school ontwikkeld. Onderwijs vormt de basis, kinderopvang, welzijn, de peuterspeelzaal en bibliotheek zijn de veel voorkomende partners. Een brede school betekent veel voor de leefbaarheid in de buurt. De deuren staan immers voor elke buurtbewoner open. In veel wijken is de brede school een succes, maar het kan natuurlijk beter. Waar lokale initiatieven moeizaam van de grond komen of vastlopen, willen de organisaties gezamenlijk de handen uit de mouwen steken om de brede school tot een succes te maken.

Sharon A.M. Dijksma, staatssecretaris van OCW, is positief over het concept van de brede school. Vanwege verplichtingen in de Tweede Kamer kon zij gisteravond niet aanwezig zijn bij het Aedes-debat. In een gesprek met Willem van Leeuwen liet zij weten open te staan voor nadere samenwerking. De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen die tot doel stelt om binnen vier jaar duizend extra brede scholen te realiseren.

Deze ambitie werd door de aanwezigen van het debat als pittig ervaren. Maar niet als onmogelijk als je ervan uit gaat dat een brede school een samenwerkingsverband tussen verschillende organisaties is. Het concept van de brede school is allereerst een samenwerkingsverband tussen organisaties. Het al of niet maken van een gebouw daarvoor is een middel. Als er sprake is van een gebouw, zei Netty Tiermersma (voorzitter College van Bestuur Openbaar Onderwijs in Almere) kunnen corporaties een belangrijke rol spelen binnen brede scholen. Niet alleen bij de realisatiefase, maar ook bij het beheer, onderhoud en het op peil houden van het energielevel van de betrokken partners.

Willem van Leeuwen sloot het debat af met de constatering dat het verder stimuleren van de brede school een maatpakaanpak vergt. Het gaat om lokale partners, die samen met de bewoners een goede voorziening realiseren voor de wijk. Vertrouwen in de kracht van samenwerking is hierbij essentieel. Hij riep de aanwezige brancheorganisaties op om samen met Aedes het brede school concept te ondersteunen door in oplossingen te gaan denken. Om zo tot een brede school op maat voor de wijk te komen. En met succes. Inmiddels hebben de organisaties MOgroep, de VNG en brancheorganisaties uit het onderwijs, de VOS/ABB en de KBVO/kbo laten weten zich samen met Aedes sterk te willen maken voor de stimulering van de brede school in elke wijk.


Noot voor de redactie