Ingezonden persbericht
BLIJDORP BINNEN DRIE JAAR ENERGIE- EN CO2-NEUTRAAL
Blijdorp gaat proberen om in drie jaar tijd geheel over te gaan op groene energie. Doel is tevens om zelfvoorzienend te worden met als uitgangspunt CO2-neutrale opwekking. Een en ander is uiteraard afhankelijk van de beschikbare financiële middelen, maar de Diergaarde wil graag fungeren als proeftuin.
Blijdorp is in de loop der jaren uitgegroeid tot een groot bedrijf met 230 vaste medewerkers en zo'n anderhalf miljoen bezoekers per jaar. Natuurbehoud en educatie vormen speerpunten in het beleid. Uiteraard wordt bij de eigen bedrijfsvoering al rekening gehouden met milieubelastings- effecten, energieverbruik, etc. Dit gebeurt al door gescheiden afvalinzameling, zonnepanelen op het Oceanium, het gebruik van F.S.C.-hout en de verkoop van 'goede vis' in onze restaurants.
Met behulp van bestaande en mogelijk nieuwe innovatieve technieken wil Blijdorp op dit gebied een voortrekkersrol spelen, net zoals bij de fok met bedreigde diersoorten. Het een kan niet los worden gezien van het ander! Op basis van deze wens is een ambitieus, maar vanuit maatschappelijk oogpunt noodzakelijk, plan opgesteld met o.a. de volgende streefdoelen:
Te denken valt o.a. aan:
de plaatsing van een 2 à 3 Megawatt windmolen in de spoorwegdriehoek. Overleg over zo'n windmolen is reeds gaande met ProRail en de Gemeente Rotterdam.
het koppelen van de warmtepomp-installatie van het Oceanium aan een ondergrondse warmte-opslag.
waar mogelijk toepassen van warmtekrachtinstallaties.
toepassen van zonneboilers, al dan niet in combinatie met een warmte-opslag.
overschakeling van het interne transport van de Diergaarde op biobrandstof of elektriciteit.
het opnemen van allerlei bestaande technieken in nieuwbouwprojecten, zoals een houtsnipper-kachel in het nieuwe Savannehuis, een aquifer ten behoeve van de verwarming in het Oceanium, etc.
In aansluiting hierop kan nog gemeld worden, dat Blijdorp mee doet aan het project 'Klimaatbosjes voor de toekomst', een initiatief van De Landschappen en Landschapsbeheer Nederland. Zij roepen met het project de klimaatverandering een halt toe en stimuleren mensen om actie te ondernemen. Klimaatbosjes HIER staan symbool voor de veel grotere bossen die aanbieders van klimaatneutrale producten planten in de tropen DAAR. De klimaatbosjes in Nederland maken de compensatiebossen zichtbaar en brengen ze dichter bij de mensen. Blijdorp gaat zo'n klimaatbosje aanleggen op een wel heel toepasselijke plek: de grote parkeerplaats aan de Oceanium-zijde.
Meer informatie over het klimaatbosjes-project is te vinden op www.landschappen.nl
150 JAAR TUINIEREN IN DE DIERGAARDE
In dit jubileumjaar voert de Tijdreis-expositie de Blijdorp-bezoekers terug naar de tijden van weleer. De botanische afdeling van de Diergaarde heeft daaraan nu al een bijzondere bijdrage geleverd: op de locatie naast de Terraszaal staan vanaf april de Diergaarde-tuinen in bloei van
respectievelijk 1890, 1955 en heden. 150 Jaar geleden was het begin van
de Victoriaanse periode, de tijd waarin felgekleurde bloembedden populair
werden. In de eerste tuin staan dan ook tulpen die destijds populair waren.
De middelste tuin geeft een beeld van de Papegaaienlaan in de jaren'50
met veel strakkere lijnen. De derde tuin geeft weer hoe Blijdorp nu planten
in de diverse biotopen integreert.
De drie tuinen geven een leuk overzicht van de botanische ontwikkelingen in 150 jaar: alvast een voorproefje voor de Tijdreis, die het publiek vanaf 25 april zelf kan maken!
JONGE BOSRENDIEREN IN BLIJDORP
In Blijdorp zijn sinds kort twee jonge speelse bosrendierbokjes te zien. Ze zijn geruild tegen een volwassen fokman en moeten het voorlopig even zonder vrouwelijk gezelschap doen.
Drie jaar geleden ontving Blijdorp uit Burgers' Zoo in Arnhem een mannengroepje bosrendieren. Voor deze zeldzame rendieren bestaat een Europees fokprogramma (dat in Helsinki wordt gecoördineerd) en Blijdorp heeft de taak op zich genomen om een groepje 'overtollige' bokken van deze soort te huisvesten, zodat het fokprogramma daaruit kan putten. Zo'n situatie deed zich onlangs voor, toen Burgers' een nieuwe fokman nodig had en Blijdorp dat dier razendsnel kon leveren. In ruil daarvoor kreeg Blijdorp twee vorig jaar in Arnhem geboren bosrendier-bokjes.
Overigens hoopt Blijdorp dat er op termijn volwassen vrouwtjes beschikbaar komen, zodat er ook op de gebruikelijke manier jonge rendieren bij komen.
---
Voor persinformatie en het downloaden van persfoto's kunt u surfen naar: www.diergaardeblijdorp.nl/perskamer
Voor meer informatie kunt u ons bereiken op: 010 44 31 457 / 427