Jan Pronk ondertekent oproep aan G8 over Schandelijke Schulden

28.03.2007 / 14:16 / Rubriek: Economie / Organisatie: Jubilee nederland

Jubilee nederland

Op 26 maart 2007 is een internationale VIP statement openbaar gemaakt, waarin de leiders van de G8-landen aandacht wordt gevraagd voor het illegitieme karakter van veel schulden van ontwikkelingslanden. De G-8 top vindt plaats van 6 tot 8 juni 2007 in Heiligendamm, Duitsland.

Naast de Nederlander Jan Pronk hebben 25 internationaal bekende personen en Nobelprijswinnaars de oproep ondertekend onder wie Noam Chomsky, Noreena Hertz, Harold Pinter en Desmond Tutu.

Deze petitie wordt binnen Europa verspreid in het Frans en in het Engels en wordt gepubliceerd in diverse Europese kranten, waaronder de Franse krant La Tribune.

Via dit persbericht bieden we u een Nederlandse vertaling van de oproep aan, die u kunt openen door deze link aan te klikken:
www.jubileenederland.nl/db/upload/documents/VIP%20statement%20odious%20debts%20NL.doc

Voor vragen of verdere informatie, kunt u contact opnemen met Jubilee Nederland of met Plate-forme Dette & Développement in Parijs, de initiatiefnemer van de internationale petitie.

Plate-forme Dette & Développement
Contactpersoon: Nayla Ajaltouni (tevens Engelssprekend) E-mail: n.ajaltouni@ccfd.asso.fr
4 rue Jean Lantier - 75001 Parijs
Tel. : +33 (0)1 44 82 81 96
Fax : +33 (0)1 44 82 81 42
www.dette2000.org

Jubilee Nederland
Contactpersoon: Henk van den Heuvel, coördinator
E-mail: coordinator@jubileenederland.nl
Tel. 020 422 7580 of 06 1548 2887
Tel. 030 2361500 (secretariaat)
Fax 030 2364903
www.jubileenederland.nl
P/a St. Oikos, postbus 19170, 3501 DD Utrecht

Internationale oproep aan de leiders van de G8-landen over Schandelijke Schulden

We vragen aandacht voor het schandelijke en illegitieme karakter van veel schulden van ontwikkelingslanden.

De hoge menselijke, ecologische en politieke kosten die het afbetalen van buitenlandse schulden voor ontwikkelingslanden met zich brengen, zijn voor velen van ons al geruime tijd een punt van zorg. Er heeft weliswaar een gedeeltelijke schuldkwijtschelding voor sommige arme landen met hoge schulden plaatsgevonden, zoals overeengekomen door de G8 in 1999 en 2005, maar veel ontwikkelingslanden vallen daar nog buiten en moeten een groot deel van hun nationale begroting besteden aan het betalen van rente en aflossing.

Daar komt nog bij dat huidige overeenkomsten voor schuldkwijtschelding geen rekening houden met het schandelijke en illegitieme karakter van veel schulden waarvan terugbetaling wordt geëist.
Crediteuren uit het Noorden blijven vasthouden aan claims die niet geïnd zouden mogen worden omdat ze niet op een eerlijke manier tot stand zijn gekomen; dat resulteert in het schenden van de rechten van de mens. De bevolking van Indonesië moet nog steeds schulden terugbetalen die gemaakt zijn door generaal Soeharto, de armen in de Democratische Republiek Congo betalen nog steeds voor schulden die aangegaan zijn door de kleptocraat Mobutu Sese Seko en de Zuid-Afrikanen betalen leningen die vroeger door het apartheidsregime zijn afgesloten. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden.

De overheden van kredietverlenende landen moeten inzien dat schulden niet louter oorzaak en symptoom van armoede zijn. Schulden zijn ook het resultaat van roekeloze, onzorgvuldige en politiek gemotiveerde leningen. Geld werd uitgeleend aan corrupte of dictatoriale overheden om politieke steun te kopen of om contracten voor het eigen bedrijfsleven veilig te stellen. In veel gevallen zijn grote bedragen gestolen door onderdrukkende regimes waarvan de crediteuren heel goed wisten dat ze corrupt waren, werden zinloze projecten gefinancierd of werden leningen verstrekt onder oneerlijke condities. We hebben ernstige bezwaren tegen deze dubbele straf die de bevolking van ontwikkelingslanden dwingt om ten koste van hun eigen ontwikkeling te betalen voor leningen waarvan ze niet geprofiteerd hebben.

Het optreden van de Noorse regering in oktober 2006 laat zien dat crediteuren oude fouten kunnen erkennen en herstellen. Noorwegen zette een streep door de schulden van vijf debiteurenlanden en gaf toe dat er sprake was van gedeelde verantwoordelijkheid voor de schadelijke gevolgen van deze leningen voor de schuldenlanden.

Ondanks de recente schuldkwijtscheldingsoperaties ontbreekt het ons nog steeds aan een instrument om een onderscheid te kunnen maken tussen legitieme en illegitieme claims op overheden. Het internationale financiële stelsel kent het verschijnsel van onverantwoordelijke leningen niet en stimuleert dit soort vormen van onverantwoord lenen in de toekomst omdat crediteuren de garantie krijgen dat ze terugbetaald worden. Zo wordt in feite wereldwijde instabiliteit bevorderd, en dat is één van de prioritaire aandachtspunten van de G8 in 2007. De Wereldbank en het IMF hebben ook gewaarschuwd voor de gevaren van een teveel aan nieuwe leningen voor landen die onlangs hebben geprofiteerd van schuldverlichting. Dat laat zien dat het dringend nodig is om te onderscheiden tussen verantwoord en onverantwoord lenen, en om een systeem te ontwikkelen waarmee zowel crediteuren als debiteuren beiden verantwoordelijk worden gesteld voor hun eigen beslissingen.

Daarom dringen we er voorafgaand aan de Top van de G8 in Heiligendamm (Duitsland) in 2007 bij de crediteurenlanden op aan om de kwestie van schandelijke en illegitieme schulden op hun politieke agenda te zetten en om de claims die ze hebben op ontwikkelingslanden aan een kritisch onderzoek te onderwerpen door middel van openbare parlementaire audits. Met een dergelijke stap zou recht gedaan worden aan de volken en landen die lijden onder schulden die zijn aangegaan in strijd met hun belangen en die ook haaks stonden op internationale waarden zoals de eerbiediging van mensenrechten.

Ondertekenaars zijn onder anderen:

Noam Chomsky, taalkundige
Dario Fo, winnaar Nobelprijs voor de literatuur
Susan George, schrijfster en voorzitter van het Transnational Institute (Amsterdam) Noreena Herz, econoom, universiteit van Cambridge
Adolfo Perez Esquivel, winnaar Nobelprijs voor de vrede Harold Pinter, winnaar Nobelprijs voor de literatuur
Jan Pronk, hoogleraar ISS
Desmond Tutu, winnaar Nobelprijs voor de vrede

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/28/E291-jan-pronk-ondertekent-oproep-aan-g8-over-schandeli.html" title="Jan Pronk ondertekent oproep aan G8 over Schandelijke Schulden"]