Gemeente Dongen


Groenonderhoud in Dongen voortaan op andere wijze

Vanaf maart 2007 werkt de gemeente op het gebied van groenonderhoud met beeldbestekken. Het officiële startsein van deze nieuwe manier van werken geeft wethouder Ad Stoop op woensdagochtend 5 april aanstaande om 10.00 uur, in de Ruijterstraat in de wijk West II. Over een tijdje wordt het groenonderhoud ook in de rest van de gemeente op deze manier aangepakt.

In de nieuwe onderhoudsmethode is het onderhoud niet meer gebaseerd op een vast aantal keren maaien of schoffelen per maand. Gras en struiken groeien nu eenmaal niet altijd even hard. Regen, wind, zon en droogte zijn daarop van invloed. Daarom gaan we werken met fotos van situaties waarop onderhoud nodig is: de zogeheten beeldbestekken. Staat er een bepaalde hoeveelheid onkruid, dan gaat de wijkploeg schoffelen. Het groenbeeld in de gemeente verandert daardoor. Op bepaalde plaatsen, bij entrees en centra van wijken, zal het groen er altijd representatief uitzien. Daarnaast kunnen we bij het uitbesteden van bepaalde onderhoudsopdrachten duidelijk aantonen welke kwaliteit wij verwachten.

Hoe werkt een beeldbestek?
Hoe vaak de wijkploeg straks langskomt voor onderhoud, hangt onder andere af van de ligging en de functie van het groen. We kijken waar het groen ligt: in het centrum, in een woonwijk, het buitengebied of op een industrieterrein. Het is logisch dat we het groen in het centrum vaker onderhouden dan in het buitengebied. Daarnaast kan het groen een bepaalde functie hebben. Bijvoorbeeld een representatieve functie in een winkelcentrum of een decoratieve functie in de openbare ruimte.

Wat merkt u er van?
In de huidige werkwijze komt de wijkploeg gemiddeld één keer per maand langs om het groenstrookje voor uw woning onkruidvrij te maken. In een ongunstig jaar kan het zijn dat het groenstrookje er slordig bijligt, ondanks het onderhoud. Dat verandert als we werken met beeldbestekken. De wijkploeg die het groen onderhoudt gaat dan uit van een beeld gekoppeld aan werkomschrijvingen en voorwaarden. Zo weet u dus wat u aan onderhoud kunt verwachten.

Meer informatie
Voor meer informatie over groenonderhoud in Dongen kunt u terecht bij medewerkers van de dienst Beheer Openbare Ruimte, tel (0162) 38 32 00.

Laatst gewijzigd: 27-3-2007