Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Ambassadrices voor Feijenoord positief ontvangen

De ambassadrices komen eraan: vrouwen die in de wijken van de deelgemeente Feijenoord contacten gaan leggen met de eigen doelgroep (vrouwen), via organisaties en instellingen.

Feijenoord fungeert als pilot
Ze maken deel uit van het RAN-project (Rotterdams Ambassadrices Netwerk), dat donderdag 22 maart officieel van start ging in 7 deelgemeenten. Feijenoord fungeert hierbij als pilot. Het initiatief komt van adviesbureau Sezer Consult.

Breed netwerk
Sezer Consult beschikt over een breed netwerk van hoog opgeleide vrouwen en stuurt en begeleidt projecten in opdracht van diverse overheden. De ambassadrices, bij dit bureau opgeleid, moeten via hun contacten in de wijken, vrouwen vinden en motiveren om deel te nemen aan inburgeringscursussen. Rotterdam biedt in deze collegeperiode aan 20.000 inwoners een inburgeringscursus.

Goede ervaringen
Portefeuillehouder René Kronenberg van de deelgemeente Feijenoord: We hebben begin dit jaar een gesprek gehad met Cemile Sezer, oprichtster van het bureau, en hebben het RAN-project doorgenomen. Onze reactie was positief en we waren er binnen de kortste keren uit.

Cursus aan de Maashaven
Het deelgemeentekantoor aan de Maashaven O.z. wordt gebruikt om de RAN-cursus te geven. Kronenberg: We willen de wijk naar binnen halen, de deuren open zetten.

Rolmodel
De deelgemeente Feijenoord is blij met RAN. Het project geeft vrijwilligers in hun rol als ambassadrices de kans zich te ontwikkelen en verder te komen in de samenleving. Verder kunnen de ambassadrices als rolmodel fungeren voor mensen die uit eigen beweging moeilijk de stap kunnen maken naar een inburgeringscursus en dus een zetje in de rug nodig hebben. Kronenberg: Het is geweldig om te zien hoe deze vrouwen zich zo sterk ontwikkelen.

Doorverwijsfunctie
De ambassadrices maken in de deelgemeente kennis met maatschappelijke dienstverlening (zorg, welzijn), zodat ze eventuele problemen die ze tegenkomen goed kunnen doorverwijzen. Er worden contacten gelegd met het sociaal cultureel werk, het opbouwwerk, scholen, bewonersorganisaties en zelforganisaties.

Vragen en onduidelijkheden
Kronenberg: Op die manier wil men de vrouwen waar het om gaat, vinden, én worden de mogelijkheden van Meedoen door Taal (inburgering) bekend bij grote groepen bewoners. Dat vinden wij belangrijk, want er zijn nog legio vragen en onduidelijkheden over de nieuwe Wet op de inburgering.

Bezoek minister van Integratie
Afgelopen maandag bracht de nieuwe minister van Integratie, Ella Vogelaar, een bezoek aan de deelgemeente Feijenoord. Op de agenda stond inburgering en natuurlijk werden daarbij de ambassadrices betrokken. In die zin dat ze de minister meteen konden voorzien van enkele bruikbare adviezen en tips. Dit gebeurde tijdens een ontmoeting op het deelgemeentekantoor.