Gemeente Breda

Overeenkomsten terugdringen Voortijdig Schoolverlaten ondertekend met regionale partners

Woensdag 28 maart heeft wethouder Henk Snier (Onderwijs) overeenkomsten ondertekend met acht regiogemeenten -namens de 18 gemeenten in de regio- en twee ROCs ten behoeve van het terugdringen van Voortijdig Schoolverlaten.

Zowel rijksoverheid als gemeenten slaan hiervoor de handen ineen door uitvoering te geven aan de zogenoemde wet RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie) via het RMC West-Brabant. De gemeente Breda is namens de partijen contactgemeente voor de rijksoverheid, waarbij wethouder Snier voorzitter is.

Aanval op de uitval

De rijksoverheid heeft als doel dat in 2010 het aantal voortijdig schoolverlaters met 50% verminderd is ten opzichte van 2002. Om dit een extra impuls te geven, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het plan Aanval op de uitval opgesteld. Voor alle deelnemende pilotregios is een totaalbedrag van maximaal 15 miljoen beschikbaar om het aantal voortijdig schoolverlaters met 10% terug te dringen aan het eind van het huidige schooljaar in vergelijking tot schooljaar 2004-2005. Per succesvol begeleide leerling die teruggaat naar school, gaat werken of naar een opvangvoorziening wordt begeleid, keert het ministerie maximaal 2.000 uit. Voor de regio West-Brabant gaat het om 780 potentiële voortijdig schoolverlaters en dus om een maximaal uit te keren bedrag van 1.560.000. De gemeente Breda heeft hiervoor namens de gemeenten in de RMC regio in oktober 2006 een convenant ondertekend met het rijk.

Onder de noemer vsv-impuls participeren tien gemeenten en onderwijsinstellingen binnen de RMC-regio (regio West-Brabant) in deze Aanval op de uitval: ROC West-Brabant, ROC de Rooi Pannen en de gemeenten Aalburg, Bergen op Zoom, Breda, Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout en Rucphen. De gemeenten Aalburg, Bergen op Zoom, Oosterhout en Breda treden ook op namens negen andere regiogemeenten: Werkendam, Woudrichem, Steenbergen, Woensdrecht, Geertruidenberg, Drimmelen, Alphen-Chaam, Baarle Nassau en Zundert.

Prestatieafspraken

In de overeenkomsten zijn de activiteiten tegen voortijdig schoolverlaten opgenomen. Deze activiteiten zijn zowel preventief als probleemoplossend en variëren van verzuimaanpak en begeleiding bij de overstap naar een andere opleiding bij een verkeerde studie- of beroepskeuze tot trajectbegeleiding bij jongeren die het onderwijs hebben verlaten zonder startkwalificatie.

Voortgangsrapportage

De eerste voortgangsrapportage laat zien dat intensivering van de aanpak van voortijdig schoolverlaten heeft geleid tot betere samenwerking en korte lijnen tussen alle betrokken partijen, waardoor uitval beter wordt gesignaleerd en directe actie kan worden ondernomen. Van de totale doelstelling herplaatsingen is in het lopende schooljaar tot en met half februari ruim de helft gerealiseerd (53%). Dit betekent dat gemeenten op koers liggen.

Breda, 28 maart 2007