Gemeente Buren


Gemeente Buren moet meewerken aan opslag baggerspecie

Het bedrijf Ingensche Waarden B.V. is van plan om na de beëindiging van de zandwinning in de Ingensche Waarden deze locatie te vullen met verontreinigde (baggers)pecie uit vaarwegen, watergangen en uiterwaarden. De gemeente Buren wordt wettelijk verplicht om mee te werken aan bestemmingsplanwijziging die het mogelijk maakt om dit te realiseren. Het verzet van de gemeente hiertegen speelt al meerdere jaren. De plannen van dit bedrijf leidden ook tot veel lokale protesten. Niet meewerken levert Buren een schadeclaim op met als gevolg een financiële ramp.

Milieubeschikking
Eind 2005 diende Ingensche Waarden B.V. de vergunningenaanvragen in voor de Wet milieubeheer (Wm), de Wet verontreiniging oppervlaktewateren (Wvo) en de Wet beheer rijkswaterstaatswerken (Wbr). De provincie Gelderland heeft inmiddels de milieuvergunning voor onbepaalde tijd verleend. Om te waarborgen dat de eindinrichting binnen een redelijk tijdsbestek wordt gerealiseerd, is als voorwaarde opgenomen dat in het 15e jaar van de exploitatie een eindinrichtingsplan moet worden ingediend. Er zijn wel bezwaren ingediend bij de Raad van State tegen deze vergunning. Deze bezwaren hebben geen opschortende werking en de milieuvergunning is dus van kracht.

Bestemmingsplan en planschade
Door de Ingensche Waarden B.V. is in mei 2006 verzocht de aanpassing voor te bereiden van het bestemmingsplan. Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben op 6 januari 2004 goedkeuring onthouden aan de mogelijkheid om in de uiterwaarden baggerspecie e.d. te storten. Gedeputeerde Staten vonden het niet juist een dergelijke regeling in het bestaande bestemmingsplan op te nemen. Zij hebben in de gemeenteraad gewezen op de verplichting om een reparatieplan vast te stellen. Het bestemmingsplan moet aangepast worden zodat baggerspecie storten wel mogelijk wordt. Daarbij moet de gemeente rekening houden met de bepalingen en beperkingen van de Beleidslijn Ruimte voor de Rivier. Het bestemmingsplan is tot op heden door de gemeenteraad niet aangepast. Ingensche Waarden B.V. vindt dat daardoor een ongunstig planologische situatie is ontstaan en beroept zich op planschade. De noodzakelijke aanpassing van het bestemmingsplan is immers achterwege gebleven. De Wet Ruimtelijke Ordening geeft aan dat bij een verslechtering van het planologisch regime een verzoek tot planschade mogelijk is. Ingensche Waarden B.V. heeft inmiddels een miljoenenclaim ingediend (ruim 30 miljoen euro). Uiteraard heeft de gemeente Buren de claim juridisch goed laten onderzoeken. Vastgesteld is dat de claim op zich ontvankelijk is. De hoogte van het bedrag staat ter discussie. De gemeente moet in ieder geval rekening houden met een aanzienlijk bedrag.

Opstelling gemeenteraad
De gemeenteraad heeft zich steeds tegen de slibstort uitgesproken. Samen met de inwoners en de belangengroeperingen is nadrukkelijk nee gezegd tegen de voorgenomen stort met in het achterhoofd de wetenschap dat er ook landelijk een discussie speelt over nut en de noodzaak van storten van baggerspecie. Door de omstandigheden gedwongen is het standpunt in januari 2006 wel genuanceerd: de gemeenteraad van Buren heeft op 31 januari 2006 een motie aangenomen waarbij is uitgesproken dat alleen het storten van specie in de milieuklasse 0 t/m 2 aanvaardbaar is. De gemeenteraad moet een uitspraak doen over het verzoek van de Ingensche Waarden en dat van Gedeputeerde Staten van Gelderland om het bestemmingsplan Uiterwaarden Buren 2002 te repareren. Op dit moment rest niets anders dan de conclusie dat de lobby richting de provincie en de Tweede Kamer niet gelukt is. Het ontbreken van lokaal draagvlak is helaas geen reden geweest om het provinciale beleid en rijksbeleid bij te stellen. Het risico van een grote planschadeclaim kan de gemeente Buren zich niet veroorloven.

PCG
De PCG is aangeslagen door de miljoenenclaim. Dit betekent het faillissement van de gemeente Buren. De PCG heeft de afgelopen jaren ingezet op het voorkomen van de slibstort door het indienen van moties, een lobby bij de Tweede Kamer en Provinciale Staten. Helaas, het is ons niet gelukt om de hogere overheid ervan te overtuigen dat met de slibstort ons mooie Betuwse landschap ernstig wordt aangetast. Tot onze spijt moeten we vaststellen dat de inbreng van de gemeenteraad in dit project zeer beperkt is. Landelijke en economische motieven wegen kennelijke zwaarder dan lokaal draagvlak of het onderzoeken van alternatieven. De PCG-fractie ziet zich nu door deze omstandigheden gedwongen om medewerking te verlenen.

Beter Buren
Wij zijn geen voorstander van vervuilde slibstort. Indien dit niet te vermijden is, moet de gemeente voorwaarden stellen met betrekking tot goede aanvoer. Schade aan woningen en wegen moet voorkomen worden. Verder moet er een goede afdichting en procesbewaking zijn. Als Raad staan wij gemeenschappelijk met ons rug tegen de muur en hebben geen keus meer.

PvdA
We staan met onze rug tegen de muur. Er is tot nu toe door ons beargumenteerd geknokt om het storten van het giftige slib tegen te gaan. Dat zullen we blijven doen. Op lokaal niveau kan onze fractie nu niet anders dan planologisch medewerking verlenen maar het dossier is voor de PvdA nog niet gesloten. Binnenkort zit een delegatie van ons in Den Haag om overleg over de ontstane situatie te voeren met onze Tweede Kamerfractie.

VVD, Marcel Poorthuis

De VVD fractie is van mening dat er, gezien de omstandigheden, een goede

uitvoeringsovereenkomst moet komen. Hierin moet geregeld worden dat

negatieve effecten worden voorkomen. Wij zullen er op toe laten zien dat er

strikte controle zal plaatsvinden op naleving van de gemaakte afspraken.

Wij hebben steeds gepleit om in overleg te blijven met

de ondernemer "Ingensche Waarden". Dat moeten we blijven doen om te verkennen

of het slibstort in de toekomst alsnog beperkt kan worden tot slechts "licht

verontreinigd" rivierslib. De VVD zal dit dossier actief in de gaten blijven houden!