Gemeente Vlist


COMMUNICATIE & VOORLICHTING
Dorpsplein 8, 2821 AS Stolwijk
0182 ­ 348410 (telefoon) / 0182 ­ 341325 (fax)
www.gemvlist.nl (website) / m.vd.hoeven@gem-vlist.nl (e-mail)

Persbericht 28 maart 2007

Vlist huldigt schaatskampioenen ­ speech wethouder Van Dorp

Toespraak uitgesproken door Ton van Dorp, wethouder Sport van de gemeente Vlist, bij de huldiging van schaatskampioenen Monique Vergeer en Frans Rietveld, in het raadhuis in Haastrecht, op 28 maart 2007.

"Dames en heren,

Heel hartelijk welkom, namens het college van de gemeente Vlist, hier in het raadhuis in Haastrecht. Een bijzonder welkom aan onze twee gasten van vanavond: Monique Vergeer en Frans Rietveld, en hun familie.

Zoals we allen in de diverse media hebben kunnen lezen, hebben zij beiden een prestatie van formaat neergezet. Een prestatie waarvan de meeste van ons, ik mag wel zeggen wij allemaal, alleen maar van kunnen dromen.
Twee wereldkampioenen op de schaats, `masters' op de lange baan. Titels behaald in het Canadese Calgary. Bevochten en gestreden. Tegen tegenstanders en tegen zichzelf. Resulterend in prachtige persoonlijke records, zelfs in wereldrecordtijden en zoals gezegd voor beiden de gouden plak.
- Monique Vergeer: wereldkampioen bij de dames 35-39 jaar
- Frans Rietveld: de wereldtitel in de klasse van de heren 65-69 jaar.

Dames en heren, voorwaar twee heel bijzondere prestaties, waar zij trots op kunnen zijn, waar familie, schaatsvereniging Lekstreek en ook de gemeente Vlist trots op is!

Want wie kan het zeggen dat zij, zoals Monique, de 1000 meter rijdt in 1 minuut 26 of de 3 km in 4 minuten 41? En welke 65 plusser rijdt een 5 km in 8 minuten 07? En er is er op dit moment ook maar één die de 1500 meter rijdt in 2.14.10! Een heel hartelijk applaus voor deze twee Haastrechtse wereldkampioenen.

Dames en heren,

Onlangs werd ik door de sportverslaggever van De IJsselbode bevraagd over sport in Vlist, over wat er zoal gebeurt op dat gebied. We spraken over de vele sportverenigingen die de gemeente Vlist rijk is: 32 stuks! Over de vele sportaccommodaties en mogelijkheden (zwembaden, voetbalvelden, tenniscomplexen, ijsclubgebouwen, sporthallen, jeu de boulesbanen enzovoort, enzovoort). En natuurlijk over de vele vrijwilligers die actief zijn op het gebied van de sport. We spraken over de beleidsmatige aspecten van sport. Het belang van sport voor de gezondheid, en voor de leefbaarheid en de sociale samenhang van een gemeente, van jong en oud.

Ik ben dan ook blij dat we op dit moment ­ naast al het goede werk dat er bij de diverse verenigingen in onze gemeente plaatsvindt ­ bezig zijn met twee sportprojecten:
- `Kies voor hart en sport', dat we samen met de Zuid-Hollandse sportraad, met sportverenigingen en basisscholen organiseren.

COMMUNICATIE & VOORLICHTING
Dorpsplein 8, 2821 AS Stolwijk
0182 ­ 348410 (telefoon) / 0182 ­ 341325 (fax)
www.gemvlist.nl (website) / m.vd.hoeven@gem-vlist.nl (e-mail)


- Evenzo kijken we uit naar een komend project `Whoznext', waarbij de oudere jeugd in de gelegenheid wordt gesteld zelf sportactiviteiten te ontplooien.

En misschien wordt daarmee een klein kiempje gelegd, voor ooit een nieuwe wereldkampioen in onze gemeente. Niet te vaak, maar zo nu en dan vinden we het erg aangenaam.

En omdat we per slot van rekening niet heel vaak zo'n wereldkampioen in onze gemeente kunnen begroeten ­ en zeker niet twee op een dag ­ vond het college van de gemeente Vlist het op zijn plaats om u beiden, op bescheiden Vlister wijze, maar heel welgemeend, in de bloemetjes te zetten.

Nogmaals van harte gefeliciteerd!"


------------------------------------------------------- einde bericht -------------------------------------------------------