Nederlandse Hartstichting


28-3-2007
Voor het eerst in de geschiedenis van de Fortis Marathon Rotterdam is het gehele parcours een '6 minuten zone'. Dit houdt in dat op elk kilometerpunt een reanimatieteam paraat staat dat bij een plotselinge hartstilstand van een loper of toeschouwer snel en doeltreffend handelt. Om deze '6 minuten zone' te realiseren werkt de Fortis Marathon Rotterdam nauw samen met de Nederlandse Hartstichting.

Plotselinge hartdood bij sporters zeldzaam

In Nederland komt een hartstilstand buiten het ziekenhuis regelmatig voor: het overkomt zo'n 15.000 à 16.000 mensen per jaar. Per week worden ongeveer 300 mensen getroffen. Niet meer dan 10% overleeft het.

Bij sporters komt plotselinge hartdood, gelukkig, zelden voor. In ons land gaat het jaarlijks om 150 tot 200 sporters, ongeveer 3 mensen per week.

Ingrijpen binnen 6 minuten van levensbelang
Bij een hartstilstand bestaat acuut levensgevaar, omdat de bloedtoevoer in het lichaam stopt en daarmee ook het zuurstoftransport. Na ongeveer vier tot zes minuten raken hersencellen onherstelbaar beschadigd. Daarna lopen ook andere organen schade op. Deze beschadigingen kunnen echter voorkomen worden, wanneer het slachtoffer direct wordt gereanimeerd, in afwachting van de ambulance. Vaak is defibrillatie nodig. Het hart krijgt dan een krachtige stroomstoot van een defibrillator, ook wel Automatische Externe Defibrillator (AED) genoemd. Als binnen zes minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt, is de overlevingskans groot: 50 tot 70%.

Reanimatieteams in de startblokken
Tijdens de marathon, de 10 kilometerloop en de 5 kilometerloop staan op elk kilometerpunt goed getrainde vrijwilligers van de Reanimatiepartners van de Hartstichting en de Stichting Kloppend Hart Rotterdam paraat. Deze vrijwilligers maken onderdeel uit van het medische team van de Fortis Marathon Rotterdam, o.l.v. Dr. John van Ochten. Het aantal medische vrijwilligers komt hiermee op 400. Voor omstanders zijn de reanimatieteams herkenbaar aan een opvallend geel vest met logo. De AED's worden beschikbaar gesteld door het bedrijf Zoll. De meldkamer waar meldingen via 112 binnen komen staat in contact met de reanimatieteams langs de route. Doordat reanimatie en defibrillatie binnen 6 minuten mogelijk is, wordt het slachtoffer van een hartstilstand de maximale overlevingskans geboden.

Stichting Kloppend Hart voor Rotterdam streeft een hartversterkend Rotterdam na waarin mensen een hart voor elkaar hebben. De Stichting zet zich in, o.a. met hulp van studenten van de Hogeschool Rotterdam en Hogeschool INHOLLAND, voor openbare plaatsing van AED's (defibrillatoren) in de regio Rotterdam-Rijnmond".

Een leven hoeft niet te stoppen bij een hartstilstand

In april 2007 start de Nederlandse Hartstichting een nieuwe voorlichtingscampagne met als doel de kans op overleving bij een plotselinge hartstilstand buiten het ziekenhuis te vergroten. Het direct en doeltreffend optreden van omstanders is hierbij van het allergrootste belang. Een slachtoffer van een hartstilstand buiten het ziekenhuis is daar op dat moment volledig afhankelijk van.

De '6 minuten zone' van de Fortis Marathon Rotterdam wordt mede mogelijk gemaakt door:

- de Reanimatiepartners van de Hartstichting (www.reanimatiepartner.nl)

- Stichting Kloppend Hart Rotterdam, email :pinkassistance@zonnet.nl
- AED-leverancier Zoll (www.zoll.nl)

NOOT VOOR DE REDACTIE (

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/28/E148-nederlandse-hartstichting.html" title="Nederlandse Hartstichting"]