Volksgezondheid bedreigd door veesector

27.03.2007 / 09:11 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Bureau a tot z

Bureau a tot z

Bureau A tot Z
Watertorenplein 2-B
1051 PA Amsterdam

===========
PERSBERICHT
===========
27 maart 2007

Volksgezondheid bedreigd door veesector

De bio-industrie voegt al jaren structureel antibiotica toe aan veevoeders. Het zorgt ervoor dat kalveren, varkens en kippen sneller groeien. Terwijl er minder voer nodig is. Ook produceren de dieren daardoor minder mest, hetgeen helpt bij het terugdringen van het mestoverschot.

Resistentie

Deze economische factoren hebben echter een ernstig gevolg voor de volksgezondheid. Bepaalde bacteriën bouwen namelijk afweer op, worden resistent en kunnen niet langer bestreden worden met antibiotica. Zoals de Staphilococcus Aureus, normaal gesproken een onschuldige steenpuistbacterie. Bij mensen met een verminderde weerstand kan deze bacterie echter ernstige ziekten veroorzaken als longontstekingen, bloedvergiftiging en botinfecties.

Onbehandelbare infecties

Als deze stafylokok resistent is voor de gangbare antibiotica 'hebben we een probleem en zullen we voor het eerst te maken krijgen met een onbehandelbare infectie,' aldus A.M.N. Makdoembaks, medicus. De arts wijst op onderzoek van de medisch microbiologen Van den Boogaard en Stobberingh, die hun bevindingen al tien jaar geleden publiceerden in vooraanstaande medische tijdschriften. 'Het is onbegrijpelijk dat de overheid op de hoogte is en geen maatregelen neemt, terwijl de problematiek internationaal onderkend wordt.'

RIVM

Volgens Makdoembaks constateerde Andreas Voss, hoogleraar infectiepreventie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en als microbioloog verbonden aan het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, in 2005 dat varkenshouders resistente MSRA-besmettingen hadden opgelopen via hun veestapel. Het RIVM suggereerde vervolgens in 2006 dat in het antibiotcagebruik in de veehouderij de oorzaak kon liggen. 'Daarna is er niets meer gebeurd,' aldus Makdoembaks. 'De volksgezondheid loopt gevaar. Mensen worden ziek en het infectieziektenbestrijdingsbeleid anticipeert niet. Economische argumenten wegen blijkbaar zwaarder.'

Website

De medicus publiceerde vandaag een uitgebreid artikel op zijn website www.solidariteitzo.nl/actueel Makdoembaks is sterk begaan met achterstandswijken, minderhedenbeleid en volksgezondheid. Zo publiceerde hij eerder een boek over illegalenbeleid in Nederland en het recht op medische zorg.

Bureau A tot Z
Watertorenplein 2-B
1051 PA Amsterdam

020-684.77.81