Senternovem


Nieuws

27-03-2007 | Ziekenhuizen als healing environment: gezond en energiezuinig

Een prettige, gezonde en veilige omgeving voor patiënten en medewerkers: dat is het uitgangspunt van een healing environment. Steeds meer ziekenhuizen willen bij nieuwbouw en/of renovatie zon healing environment tot stand brengen. Het gaat bijvoorbeeld om frisse lucht, kleurgebruik en een overzichtelijke logistiek. Ervaring leert ook dat met uitzicht op een park een patiënt sneller geneest dan met uitzicht op een blinde muur. Een healing environment heeft positieve effecten op het genezingsproces en het welbevinden van patiënten en medewerkers. Veel van dit soort maatregelen blijkt bovendien een forse energiebesparing op te leveren. Het Deventer Ziekenhuis, Erasmus MC en het Martini Ziekenhuis weten inmiddels uit ervaring dat gezondheid, welzijn, productiviteit en energie-efficiency goed samengaan. Deventer Ziekenhuis
Het Deventer Ziekenhuis bouwt door het samengaan van een aantal organisaties op dit moment een nieuw ziekenhuis. Het ziekenhuis is een demonstratieproject 'Duurzaam Beslissen'. Met dit programma wordt ervaring opgedaan hoe duurzaamheid in processen kan worden geïntegreerd. Het ziekenhuis is ook een EU-Hospitals demonstratieproject. De milieu-index (GreenCalc) is 212 punten. Bij het ontwerp is niet alleen gekeken naar energiezuinigheid (EPC 0,67), ook het binnenmilieu kreeg veel aandacht. Het binnenklimaat wordt geregeld met een systeem op basis van luchtbehandeling en luchtbevochtiging en -ontvochtiging. De ramen van het gebouw kunnen met dit systeem gewoon open. Door lage ramen krijgen de patiënten vanuit bed uitzicht op de omgeving, een natuurgebied. De ziekenhuiskamer heeft eigen sanitair wordt zoveel mogelijk als een huiskamer ingericht. Voor de patiënten en bezoekers zijn de loopafstanden in het gebouw zo kort mogelijk gehouden.

Erasmus MC
Bij de bouwplannen (grotendeels nieuwbouw, deels renovatie) van het Erasmus Medisch Centrum hebben de gemeente Rotterdam en het ziekenhuis gezamenlijk gekozen voor extra kwaliteiten: veilig ('veilig is heilig'), duurzaam ('duurzaam is goedkoper') en gezond ('healing is leading').
Uitgangspunt is een helder en overzichtelijk gestructureerd gebouw. Dat voorkomt onnodige stress bij patiënten en bezoekers. Het ontwerp en inrichting van de éénpersoons patiëntenkamer (voor goede nachtrust, grotere zelfredzaamheid en bijvoorbeeld het zelf kunnen regelen van het klimaat van de eigen ruimte) moet het herstel van de patiënt bespoedigen. Ook krijgt het nieuwe ziekenhuis vegetatiedaken en worden er bij de inrichting van het ziekenhuis veel planten geplaatst in openbare ruimtes.
Ook het energiegebruik van het nieuwe ziekenhuis is een punt van aandacht. Op basis van het definitieve ontwerp geeft de EPC-berekening een coëfficiënt van 0,941. Deze wordt onder andere bereikt met klimaatinstallaties op basis van LT-systemen met zoveel mogelijk klimaatplafonds en betonkernactivering, koppeling van de aquifers met de warmteterugwinning van de luchtbehandeling. Een gescheiden warmteterugwinning voorkomt vermenging van toevoer en retour.

Martini Ziekenhuis (Groningen)
Het nieuwe Groningse Martini Ziekenhuis (deels nieuwbouw, deels renovatie) dat dit najaar de deuren opent, behoort tot de top drie van de meest energiezuinige ziekenhuizen in Nederland. De nieuwbouw scoort qua energiebesparing 18% onder de energieprestatienorm (Qpres;tot/Qpres;toel = 0,84). In het nieuwe ziekenhuis kunnen patiënten en medewerkers zelf de temperatuur in de kamer regelen, tussen de 17 en 23 graden. Door de aanwezigheid van de dubbele huidgevel kunnen de ramen worden opengezet, zonder dat dit energieverlies oplevert of geluidshinder veroorzaakt. In de huidige locatie van Swieten vermindert het energiegebruik met 48%. Dit is onder meer te danken aan warmteterugwinning uit de ventilatielucht, het gebruik van HF-verlichting en daglichtsensoren, zonnecollectoren en het gebruik van warmtepompen in combinatie met energieopslag. Het Martini Ziekenhuis reduceert zijn CO2-uitstoot over 20 jaar met meer dan 77.000 ton.
Ook het binnenmilieu krijgt veel aandacht. In het ontwerp is heel bewust gekozen voor een maatvoering van het gebouw met relatief smalle bouwblokken. Dat zorgt voor 30% meer daglicht in het ziekenhuis dan bij de gebruikelijke bouwblokmaten. Een voordeel hiervan is bovendien meer plekken met uitzicht naar buiten. De hoofdstructuur van het gebouw is gericht op uitzicht naar buiten. Daardoor wordt oriëntatie vanzelfsprekender. Om geluidsoverlast van buiten te beperken wordt bij één gevel een dubbele huidgevel toegepast. Een extra glazen scherm zorgt voor een sterke reductie van het verkeersgeluid. De overige delen van het gebouw liggen in de luwte van deze gevel.

Kentering in denken
Andere projecten waar het concept van 'healing environment' een rol speelt zijn onder meer het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Vroeger stond voor de bouw van ziekenhuizen functionaliteit voorop en er was weinig speelruimte. De nieuwbouw van het AZG (1997) zorgde voor een kentering in dit functionaliteit-denken. Het uitgangspunt bij de bouw van dit ziekenhuis was dat het een genezend gebouw moest zijn. Het ziekenhuis moest nadrukkelijk in de omgeving aanwezig en er ook deel van uit maken. Daar werd invulling aan gegeven door eenpersoonskamers (sneller geneesproces, minder schadeclaims), kunst, kleur en meubilair met een huiselijke sfeer.

Core Hospital
De internationale architectuurprijsvraag voor ziekenhuizen 'Future hospitals: competitive and healing' werd in 2004 gewonnen door Venhoeven C.S. Architecten uit Amsterdam met het ontwerp 'Core hospital'. De ideeënprijsvraag was uitgeschreven door het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (Bouwcollege). De opdracht luidde: "Ontwerp een innovatief ziekenhuisgebouw binnen een stedelijke context, waarin het ziekenhuis als moderne mens- en maatschappijgerichte onderneming tot zijn recht komt en waarbij zoveel mogelijk wordt geanticipeerd op toekomstige ontwikkelingen". Het core hospital concentreert zich op hoogwaardige high-tech gezondheidszorg. Alle overige functies zijn extern gehuisvest. Het ziekenhuis kan in de stad eenvoudig ruimte aantrekken of afstoten. Het licht wordt langs tuinen en terrassen tot diep in het gebouw geleid. Semi-transparante witte wanden reflecteren en filteren het licht. Patronen op de wand zorgen voor zowel privacy als transparantie. De indeling en organisatie van het ziekenhuis is flexibel zodat ruimtes voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Kennis en informatie voor zorgsector
Voor de zorgsector die een gezonde en energiezuinige omgeving wil bieden heeft SenterNovem kennis en informatie beschikbaar zoals handige tools, financierings- en beheerconstructies, de EPCheck, een introductie DE-installaties of waterzijdig inregelen (WZI). Meer informatie vindt u op de website van SenterNovem
* Praktijkvoorbeelden gezondheidszorg

* Informatie over binnenmilieu

* daglicht in utiliteitsgebouwen

* Industrieel, Flexibel en Demontabel bouwen (IFD)

[shariff url="http://opennieuwsbank.nl/bericht/2007/03/27/S029-senternovem-.html" title="Senternovem "]